Linkuri accesibilitate

Ala Nemerenco: „Toți cunosc despre aceasta în sistemul de sănătate și toți preferă să tacă”


Ala Nemerenco
Ala Nemerenco

Despre scheme, interese și nevoile reale ale municipiului Chișinău în domeniile protecție socială și ocrotirea sănătății, în dialog cu șefa comisiei de specialitate din CMC.

Chişinăul are nevoie de un primar apolitic. Despre schemele prin care farmaciile își promovează medicamentele prin intermediul medicilor se cunoaște demult. Pentru alimentaţia unui copil de grădiniţă statul cheltuie aproape 18 lei. Pentru un meniu variat suma ar trebui cel puţin dublată. Sunt declaraţiile făcute de experta internațională în sisteme de sănătate, consilier în Consiliul Municipal Chișinău, președinta Comisiei protecție socială, sănătate, educație, cultură, mass-media și relații interetnice a CMC.

Interviu cu Ala Nemerenco
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:02 0:00
Link direct

Ala Nemerenco: „Fiind președintă a Comisiei sănătate, protecție socială, cultură, mass-media, educație – este o comisie foarte mare –, mi-am pus ca scop câteva obiective și foarte greu ajung să le realizez.”

Europa Liberă: De ce? De unde vin piedicile?

Ala Nemerenco: „Fiindcă există foarte multe interese, din cauza intereselor, există diferite agende, ele vin din faptul că diferite partide au diferite agende. De exemplu, eu am considerat - ca o mamă, ca o femeie - că a hrăni un copil într-o grădiniță cu un cost de mai puțin de un dolar pe zi este pur și simplu o bătaie de joc de acești copii. Deci, banii care se acumulează din alocările statului pentru alimentația copilului și ale părinților nu ajungeau la un dolar. Și chiar de la venirea mea în Consiliul municipal mi-am pus pe agendă să ajungem ca și Consiliul municipal de asemenea să aloce, deoarece Consiliul municipal nu aloca absolut nimic, decât doar în grădinițele de tip special; să

Eu pot să înțeleg foarte multe lucruri și greșelile multora, dar nu pot să înțeleg atunci când sunt trucate licitațiile când vine vorba de alimentarea copilului

alocăm ceva bani, să majorăm cât de puțin. Mie mi-au trebuit doi ani. În sfârșit, anul acesta am aprobat acest cost minim pe care îl acordăm. Este vorba de trei lei și ceva pentru un copil și s-au alocat aproape 36 de milioane de lei, ca să avem o alimentare măcar oleacă mai bună pentru copii. Eu pot să înțeleg foarte multe lucruri și greșelile multora, dar nu pot să înțeleg atunci când sunt trucate licitațiile când vine vorba de alimentarea copilului, când se fură din farfuria copilului. Este foarte greu, deoarece există businessuri, există SRL-uri, există interese și oamenii au pierdut probabil principiile deja.”

Europa Liberă: Dar în domeniul sănătății ce se întâmplă, pentru că lucrurile par să fie tare afectate?

Ala Nemerenco: „În domeniul sănătății noi am rămas în Chișinău cu reforma mult în urmă în comparație cu cea promovată de Ministerul Sănătății. Chiar dacă astăzi nu avem un sistem pe care ni-l dorim al sănătății la nivel de stat…”

Europa Liberă: Adică ar fi stat în stat sănătatea din municipiu și sănătatea națională?

Ala Nemerenco
Ala Nemerenco

Ala Nemerenco: „Da, inclusiv aceasta și vreau să vă spun că au existat perioade când, de fapt, Direcția Sănătății nici nu se prezenta la ședințele pe care le avea Ministerul Sănătății. Exista un stat în stat și 2) Chișinăul este unica localitate în Republica Moldova care de fapt a păstrat statu-quo sistemul Semașco sovietic. Nicio reformă nu a atins orașul, în afară de reparații pe coridoare, în afară de niște procurări de echipamente, absolut nimic la nivel de strategie și concepție.”

Europa Liberă: Dar o adevărată reformă ce ar fi trebuit să însemne?

Ala Nemerenco: „În primul rând, ar fi trebuit să însemne o reformă în medicina primară. Medicina primară astăzi este exact cea pe care am cunoscut-o din timpurile puterii sovietice, în acele policlinici foarte mari în care încălzim coridoare, metri pătrați, menținem specialiștii alături cu medicii de familie, condiționând pacientul să nu ajungă la medicul de familie ca să-și primească acest serviciu gratuit și astfel, presând asupra lui, creăm diferite mecanisme ca el să ajungă exact în aceeași instituție medicală, dar contra plată. Nu vorbesc de plățile de sub masă, ilegale, vorbesc de plata oficială, pe care o plătește chișinăuianul în casă având poliță de asigurare. Deci, s-au

S-au creat niște scheme pentru instituții, dar care de fapt vin din buzunarul cetățeanului

creat niște scheme pentru instituții, pentru a crește instituțiile, dar care de fapt vine din buzunarul cetățeanului. De asemenea spitalele. Noi astăzi avem o structură a spitalelor în orașul Chișinău care se suprapune, se dublează; noi avem secții în care listele de așteptare sunt de luni de zile și pacientul nu poate ajunge acolo chiar pentru o spitalizare planică și noi avem secții în care rotația patului este foarte, foarte joasă. Noi prezentăm rapoarte, discutăm și stăm exact cum era la începutul anilor ’90.”

Europa Liberă: Dar de-a lungul timpului tot s-a vorbit că trebuie să se facă curățenie, să nu se mai vorbească despre corupție, au fost și continuă să fie raiduri, descinderi din partea CNA. Ce credeți despre asta? Cum se luptă cu presupușii corupți?

Ala Nemerenco: „Deci, este o problemă foarte dureroasă și aș zice destul de provocatoare, pentru că de fapt noi cunoaștem că în medicină sunt foarte multe plăți, dar, fiindcă m-ați întrebat despre aceasta, o să ne axăm puțin iată pe ultimul eveniment care a fost legat de aceste descinderi legate de prescrierea rețetelor și legătura cu companiile farmaceutice.”

Europa Liberă: Exact.

Ala Nemerenco: „Deci, este o chestie care se întâmplă de foarte, foarte mulți ani. Toți cunosc despre aceasta în sistemul de sănătate și toți preferă să tacă…”

Europa Liberă: Care este scopul, care e impactul și de fapt la ce se ajunge?

Ala Nemerenco: „Când s-au făcut, așa descinderi puteau să se facă și 20 de ani în urmă. Se cunoaște foarte bine cum lucrează companiile farmaceutice cu medicii. Pe mine m-a deranjat faptul că Ministerul Sănătății și Protecției Sociale n-a luat nicio atitudine, s-a detașat de aceste evenimente neplăcute și a spus că există în Republica Moldova un cadru legal, este vorba de Codul de Etică. Codul de Etică de fapt nu este un cadru legal, este doar o normă recomandată medicilor și cadrul existent este perfect pentru ca medicii să-l urmeze și toți aceștia care conlucrează cu companii farmaceutice de fapt sunt niște „impurități”, dacă o să cităm Ministerul Sănătății. De aceea eu nu sunt de acord cu ei și nu este corect să abandonezi de fapt medicii în această problemă, fiindcă este o problemă foarte complicată și se întâlnește nu doar în Republica Moldova. Peste hotare, de exemplu, sunt foarte bine

Companiile farmaceutice au creat niște scheme și niște rețele foarte puternice

cunoscute aceste scheme. Companiile farmaceutice au o influență foarte mare asupra medicilor, aici impunându-se elementul de corupție prin faptul că medicii sunt plătiți pentru a promova anumite medicamente, medicii sunt plătiți nu doar prin plăți directe în buzunar, dar sunt plătiți prin acoperirea cheltuielilor pentru ca ei să participe la conferințe, să iasă în afara țării, să urmeze un training și multe-multe altele. Nu este nimic nou pentru Republica Moldova. Astăzi, producerea medicamentelor, în legătură cu descoperirile de ultimă oră care se fac în domeniul medicinei, câștigurile în domeniul farmaceutic, spunea cineva, au întrecut câștigurile care se obțin în urma vânzării ilicite a drogurilor. Astfel, companiile farmaceutice au creat niște scheme și niște rețele foarte puternice.”

Europa Liberă: În Moldova finalitatea acestor descinderi care va fi?

Ala Nemerenco: „Niciuna. Nicio finalitate, fiindcă aici aceste implicări ilicite ale medicilor sunt mai complicate decât atunci când medicul cere bani de la pacient. Nu fiecare medic va condiționa pacientul. Depinde de educația lui, depinde de foarte multe aspecte. În legătura cu companiile farmaceutice aceste aspecte morale nu lucrează, fiindcă este o schemă foarte bine pusă la punct, medicul de fapt nu trebuie să condiționeze nimic, sunt niște ispite foarte mari și dacă statul nu are creat un mecanism foarte corect ca să-l apere pe medic de aceste ispite, ei permanent se vor pomeni în aceste rețele.”

Europa Liberă: Cum se face regulă, ordine?

Ala Nemerenco: „Foarte simplu. Se creează un mecanism de raportare a cheltuielilor și a plăților obligatoriu. Deci, aici trebuie să lucreze Ministerul Sănătății și Protecției Sociale împreună cu organele noastre fiscale astfel ca companiile farmaceutice să raporteze aceste cheltuieli pe care ele le fac pentru a sponsoriza diferite activități și de asemenea toți cei care primesc acești bani trebuie să-i declare. Și atunci, oamenii vor încerca să se corecteze. De asemenea există propuneri și alte state cum au ajuns, deci, până la urmă, noi nu avem acele resurse pentru medici ca să participe la aceste traininguri peste hotare. Atunci aceste companii varsă acești bani în fondul unei asociații care dirijează cu acești bani și oferă burse. Și atunci, medicul niciodată nu știe din partea cui au venit acești bani și nu este obligat să promoveze un anumit dispozitiv.”

Probabil, companiile farmaceutice participă prin sponsorizarea, pot să presupun, și a altor persoane din moment ce nimeni nu este cointeresat cum ar putea să introducă o legitate și o regulă în acest sector

Europa Liberă: Dar dacă ar exista voință politică la nivel de stat, lucrurile acestea ar putea să se rezolve?

Ala Nemerenco: „Da, trebuie două lucruri – voință politică și competență, cum se dezvoltă aceste instrumente. Probabil, companiile farmaceutice participă prin sponsorizarea, pot să presupun, și a altor persoane din moment ce nimeni nu este cointeresat cum ar putea să introducă o legitate și o regulă în acest sector.”

Europa Liberă: Și să revenim la problemele municipalității. Astăzi situația e de așa natură – există un primar care a demisionat, există un primar interimar și eventual, dacă se convoacă alegeri pe 20 mai, va fi un primar ales pentru un mandat limitat până în anul 2019, când vor avea loc următoarele alegeri locale. Situația asta va ajunge la un deznodământ?

Ala Nemerenco: „Situația este destul de complicată. Foarte multă lume nu este mulțumită de modalitatea în care a fost numit primarul interimar. Nu am nimic absolut împotriva doamnei Radu ca om și chiar unele inițiative ale dumneaei aș putea să le susțin, dar modalitatea în care a avut loc numirea dumneaei lasă loc de întrebări. Dar de ce s-a întâmplat aceasta? Doar din cauză că Primăria lucrează și a lucrat pe parcursul multor ani fără viceprimari. Această întrebare este la dl Dorin Chirtoacă – de ce d-lui a acceptat? –, fiindcă dacă toate funcțiile ar fi fost ocupate, deci, conform legislației, în momentul în care apare o problemă cu primarul general, cineva din viceprimari preia inițiativa și nu aveam să ne pomenim cu un primar interimar. Cineva din adjuncți devine interimar pe această perioadă, indiferent cât de lungă ar fi. D-lui totdeauna a tărăgănat numirea viceprimarilor din cauză că este mai simplu să conduci de unul singur și să nu împarți puterea cu diferite partide. Deci, chiar și atunci când am fost în alianță împreună cu d-lor, s-a tărăgănat încontinuu numirea viceprimarilor. Situația este destul de complicată, având în vedere că de fapt Chișinăul este inima Republicii Moldova din toate punctele de vedere – și politic, și economic, și a puterii locale, administrative, banilor care se rulează aici. Este destul de complicat și pentru mine cel mai greu de fapt consider că cea mai mare barieră va fi pentru a avea niște alegeri corecte faptul că deja s-a început divizarea pe aspectul geopolitic. La noi se va merge iarăși cu acest drapel – votăm răul mai mic, să nu treacă ăștia, să nu treacă ăștia, că-s așa, că ăștia-s unioniști, că ăștia-s socialiști, că ceilalți sunt pro-Rusia ș.a.m.d. și iarăși n-o să avem oportunitatea de a-l alege pe cel mai bun. Aș fi foarte bucuroasă să văd un

La noi se va merge iarăși cu acest drapel – votăm răul mai mic

candidat independent care merită, care apare așa, aș zice eu, de nicăieri și să nu existe niciun partid care să-l promoveze, chiar să fie un om de calitate. Aș prefera să vină chiar cineva din afara țării, să nu aibă nicio legătură cu nimeni și l-aș susține cu cel mai mare drag, fiindcă noi vom avea o luptă atât de puternică geopolitică la alegeri în Chișinău și de asemenea în Bălți, că o să ne pomenim cu continuarea acestui episod până la nesfârșit.”

Europa Liberă: Dar dacă vine un grup de inițiativă și vă propune Dvs. să ajungeți la cârma Primăriei, acceptați?

Ala Nemerenco: „Nu, nu cred…”

Europa Liberă: Păi, vedeți? Asta e problema.

Ala Nemerenco: „Eu aș vrea să găsim o persoană care nu ar putea să trezească nici o critică, nici o discuție. Faptul că eu am avut o activitate politică pe șase luni de zile m-ar face să nu mă simt atât de onestă. Aș vrea să vină un om total apolitic, pe care-l interesează doar managementul orașului și să aibă toată susținerea fracțiunilor politice care vor veni la următoarele alegeri pentru într-adevăr a îmbunătăți situația din oraș.”

Europa Liberă: Deși sunteți conștientă că politicul va decide?

Eu aș spera foarte mult să iasă niște tineri, să existe grupuri de inițiativă care să-l susțină și eu cu mare drag aș susține alegerea unui primar anume din aceste considerente

Ala Nemerenco: „Va decide politicul, dar, știți, uneori se mai întâmplă și minuni, atunci când luptele sunt prea mari, foarte des. Chiar în istoria omenirii, dacă citim, adesea apare ceva care nu a fost planificat, se creează așa niște condiții că ar putea să răsară ceva absolut neașteptat. Eu aș spera foarte mult să iasă niște tineri, să existe grupuri de inițiativă care să-l susțină și eu cu mare drag aș susține alegerea unui primar anume din aceste considerente. În momentul când vom merge cu persoane politice, va exista o luptă foarte, foarte mare care de fapt nu se va axa pe competențele acestei persoane. Atunci când avem un primar, primarul este o autoritate foarte înaltă pentru un oraș ca Chișinăul.”

Europa Liberă: Dar primarul depinde de Consiliul municipal?

Ala Nemerenco: „Nu atât de mult.”

Europa Liberă: Se intersectează foarte multe probleme…

Ala Nemerenco: „Se intersectează foarte multe și de asemenea, dacă o să avem un primar independent, deci, eu cred că el ar putea găsi limbaj comun cu toate fracțiunile care de fapt deocamdată asta este metoda și mecanismul de alegere a aleșilor în localitățile Republicii Moldova. Peste hotare știți că de fapt sunt alte forme de a alege aleșii locali, nu ca la noi. La noi sunt axate mai mult iarăși pe vectorul politic, că eu de fapt nu aș fi de acord. Consilierul municipal nu este o persoană politică, consilierul municipal este o persoană care vine cu anumite competențe care ar trebui…”

Europa Liberă: Teoretic, dar în Republica Moldova, cazul Chișinăului arată că totul e politic și politizat…

Ala Nemerenco: „…să depună toată străduința pentru a îmbunătăți viața orășenilor și a face orașul să fie mult mai frumos, mai curat, a-l aduce la niște standarde. Și pentru aceasta de fapt mai este o problemă. Pentru aceasta ar trebui să-și dedice foarte mult timp. Conform legislației, consilierii locali nu sunt eliberați de la locul lor de bază de muncă și astfel ei nu pot să acorde prea mult timp de asemenea orașului, fiindcă au undeva un loc de muncă, cu un salariu, trebuie să-și câștige existența. Foarte des se discută că consilierii sunt plătiți, dar ei sunt plătiți doar pentru ședințele la care participă, ca indemnizații și aceasta nicidecum nu poate să ofere acea stimulare materială ca să-ți poți întreține familia pe parcursul unei luni, fiindcă uneori poate să fie 300 de lei, uneori 1.000 de lei, în funcție de numărul ședințelor. Deci, este o stimulare doar a consilierilor, dar nu este un câștig. Peste hotare consilierii nu vin în consiliile municipale și locale pe așa o cale; cu totul pe altă cale și astfel acolo chiar ajung cei mai buni lideri ai comunității, care doar doresc să-și dedice o perioadă din viața lor comunității în care locuiesc.”

XS
SM
MD
LG