Linkuri accesibilitate

Alexei Busuioc: „Astăzi în sate nu mai există forța motrice sau intelectualitatea”


O discuție cu primarul comunei Capaclia din raionul Cantemir despre soarta satului moldovean în anii scurși de la independență.

În cei 26 de ani de independență in Republica Moldova s-au schimbat guvernările: unele au fost pro-estice, altele pro-occidentale, aproape un milion de cetățeni au plecat peste hotare, nu s-a identificat o soluție pentru criza transnistreană. Toate s-au răsfrânt asupra dezvoltării societății. Alexei Busuioc, primarul comunei Capaclia din raionul Cantemir deplânge soarta satului și soarta statului.

Europa Liberă: De ce după acești 26 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, satul degradează?

Alexei Busuioc: „Eu vreun an în urmă eram un pic mai optimist, puneam mai multă nădejde în prosperarea satului moldovenesc.

Alexei Busuioc
Alexei Busuioc

Astăzi foarte mulți pleacă efectiv cu tot cu familii. Deci, am pierdut și noi din sat foarte mulți oameni cu tot cu familii, chiar și din cadrul primăriei au plecat, pentru că nu poți să stai la două-trei mii de lei…”

Europa Liberă: Dar povara dezvoltării localității rurale s-a pus pe umerii administrației locale?

Alexei Busuioc: „Satele sunt, nu vreau să spun chiar de izbeliște, dar de sate își aduc aminte doar înainte de alegerile parlamentare. Dacă vezi vreun lider politic prin sate, să fii sigur că se apropie alegerile parlamentare. Deci, atâta timp cât noi încă n-am văzut nimic prin sate, să știți că alegeri parlamentare n-au să fie degrabă.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:22 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar 26 de ani de independență, chiar nu au putut în acești ani să se gândească mai mult guvernanții la mediul rural, la provincie și de ce a întârziat să se îmbunătățească infrastructura sau, din contra, în anumite localități chiar și cea care a fost a suferit mult?

Alexei Busuioc: „Problema noastră este că noi tot timpul așteptăm că guvernanții. Noi trebuie să avem descentralizare. Dacă nu mai trăncănim și noi și dacă nu mai batem clopotele, dar guvernarea asta face acum, deci, ea își închide ușile total, ea se blochează, pentru că îi e bine cred că în felul în care există la ora actuală guvernarea. Deci, aici e că noi cădem în plasă, noi fără să vrem ajungem într-un spațiu unde noi suntem, practic, cam închiși și cam coordonați și duși unde vrea cineva, că este guvernarea. Or, într-un stat civilizat, într-o țară normală eu trebuie să am per capita – atâția bani îmi vin, atâția știu că pot să cheltui, este Consiliul local care hotărăște lucrurile în sat, este primarul care e autoritatea executivă și noi, reieșind din toate acestea, noi începem să ne facem comunitățile noastre.”

Europa Liberă: Dar administrația publică locală are și ea complexul inferiorității atunci când trebuie să dialogheze de la egal la egal cu cei din vârful puterii?

Alexei Busuioc: „Aici e dilema, pentru că noi tot timpul avem, cum îi zice, sindromul acesta de inferioritate față de anumiți șefi, mentalitatea asta asiatică – tot timpul, așa-i, domnu’, da’, uite, ați văzut cum o spus acela, ce cuvinte de aur o zis? În realitate, el n-a spus nimic, demnitarul acesta. Asta-i și problema noastră că noi prea mare atenție le tragem lor, la demnitari.

Și eu sper că următorul Parlament care o să vină, sper, totuși, la un Parlament mai sănătos care, fără atâtea interese și dedesubturi, să promoveze niște lucruri care să fie clare. Adică, descentralizarea aceasta, ca administrația publică locală să nu depindă de cea centrală. Cea centrală trebuie să se ocupe doar cu politici; ministerele fac doar politici, restul noi le implementăm acolo și noi trebuie să avem pârghiile noastre financiare, nu trebuie să umblu eu să cerșesc.

Eu, totuși, sper ca următorul Parlament care va veni să modifice legile pentru ca fiecare să aibă responsabilitatea lui acolo unde este el și nu cumva să umble primarul pe la toate ușile și să bată că dați-mi ceea, dați-mi ceea și în felul acesta el se supune, practic, guvernării. Guvernarea se simte bine, bine mersi, ei își caută de păcatele lor…”

Europa Liberă: Se pare că cea mai mare pacoste rămâne a fi politizarea, inclusiv a primarilor?

Alexei Busuioc: „Politizarea primarilor, ea a fost tot timpul pe prim-plan. Deci, dacă observați, exact pe aceeași greblă calcă și actuala guvernare. Primarii, să știți că nu prea sunt ei, că îi are cineva la buzunar, cum cred acum, că actuala guvernare tot raportează că au peste 500 de primării, că au atâtea raioane și nu au nimic, nu au nimic. Doar câteva…”

Europa Liberă: De ce credeți așa?

Alexei Busuioc: „Pentru că eu îs din mediul primarilor, eu știu cum gândesc primarii, eu știu cum acționează primarii și eu știu când acționează primarii. Nu pot să vă spun chiar toate lucrurile acestea, pentru că reiese că îmi trădez colegii, dar mulți colegi o fac poate și din frică, poate și că-i prietenul, cineva a venit, măi, hai ajută-mă, uite, îmi trebuie o listă, de exemplu, sau două liste, dă-mi 20, 60 de oameni, de exemplu, de la tine din primărie.

Alexei Busioc
Alexei Busioc

Fiind prieten, mai faci și tu niște încălcări, că așa-i lumea asta, deși depinde și de autoritatea primarului în teritoriu. Sunt primari care au autoritate și ei pot să se ducă definitiv într-o direcție în care ar vrea ei, majoritară.”

Europa Liberă: Cui îi este convenabilă astăzi verticala puterii în stat?

Alexei Busuioc: „Doar centrul și raioanele acum. Atenție! Pentru că am văzut ce reforme au făcut ei acolo. Unica reformă majoră pe care au făcut-o numai ca să lase raionul. Deci, președintele raionului să nu mai fie ales din rândul…”

Europa Liberă: …consilierilor raionali?

Alexei Busuioc: „…consilierilor raionali, dar să poată să fie și ales de... Deci, asta-i o reformă care pentru mine e de râsul găinilor, nu poți așa ceva. Deci, toți primarii, practic în marea lor majoritate, în cadrul CALM-ului, când a fost CALM-ul, practic, în toate cele 32 de raioane s-a discutat clar – noi nu vedem veriga asta a doua. Aceștia o lasă și gata. Și noi înțelegem de ce. Pentru că, hai să-i spunem așa, într-un mod poate mai cinic, dar călăii în teritoriu, de fapt, sunt nivelul doi. Ei sunt cei care apasă primăriile, tot-tot-tot ei pot s-o facă, că centrul nu prea are… informații, simplu. De unde știe acesta de la centru, șef sau șefuleț de acesta, cine-i la Capaclia, sau cine-i la Cociulia, sau cine-i la Haragâș? Dar acela de pe loc, acela știe tot. Și presiunile se fac de la nivelul doi. Deci, pentru ei acum este vitală veriga asta a doua, pentru că aceștia sunt cei care au să ne impună pe noi, așa cred ei…”

Europa Liberă: Domnule Busuioc, vorbeam despre situația precară în care au ajuns comunitățile din Republica Moldova, îndeosebi satele. Cum ajută politicile statului mediul rural să își schimbe aspectul?

Alexei Busuioc: „Doamna Valentina, întrebarea Dvs. o puneți în felul Dvs., dar eu o văd…”

Europa Liberă: Dvs. o vedeți la bani.

Alexei Busuioc: „Da, doamna Valentina.”

Europa Liberă: Câți bani ajung per capita în teritoriu?

Alexei Busuioc: „Da, pentru că asta este politica statului. El ne creează nouă spațiul nostru vital și el trebuie să ne asigure, în primul rând, cu finanțe, că metodologie și chestii din astea noi le avem toți. Dar vedeți că Dvs. vă uitați la ceva mai sus – politici și tot felul de politici… Dar primarul, totuși, el este jos acolo și la dânsul când vine baba Anica sau moș Gheorghe și îl întreabă: Dom’ primar, uite, am o problemă cu gardul sau altceva… Lumea tot mai crede că primarul stă cu torba de bani lângă dânsul și când vine, iaca, na, moș Gheorghe, na-ți iaca de aici 200 de lei, na-ți 500 de lei… Nu-i posibil așa ceva. Și politicile statului în asta constau, ca satele sau administrația publică locală de nivelul întâi să poată funcționa normal. Dar o funcționare normală depinde 90 la sută de finanțe, de finanțare.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că politicienii își amintesc de sate atunci când e vorba de cerșitul votului.

Alexei Busuioc: „Da, da, confirm!”

Europa Liberă: În 2018 vor avea loc alegeri parlamentare în baza unei noi reforme adoptate de către Parlament. Intenția autorilor acestei inițiative a fost ca să aducă deputatul mai aproape de cetățean. Cum înțelegeți Dvs. această apropiere a parlamentarului de omul simplu?

Alexei Busuioc: „Doamna Valentina, dacă o să luați cred că 50% din parlamentari și o să-i întrebați lucrul acesta, eu cred că nici ei n-au să poată să vă explice până la urmă niște lucruri. Eu, ca primar, încă n-am înțeles despre ce este vorba. Până o să înțeleg eu dintâi și pe urmă trebuie să le explic lui mătușa Ileana și lui badea Gheorghe, să le explic lor, pentru că ei au să vină după explicații la mine. Dar dintâi eu trebuie să înțeleg. Nu știu cât de aproape va fi deputatul acela al nostru de acolo care o să vină, de exemplu, de la Cantemir, că eu bănuiesc că o să fie un deputat de la Cantemir care o să meargă pe liste de partid, altul pe circumscripții… Eu nu știu.

Dvs. umblați doar prin sate, vedeți cine a rămas în sate. Au rămas doar sfera social-vulnerabilă, plus pensionarii, plus copiii cei care n-au dreptul să voteze. Deci, astăzi în sate nu mai este forța motrice sau intelectualitatea nu mai există în sat. Și acum nu știu cum o să facem noi în următoarele alegeri, pentru că eu sunt sigur că guvernarea a luat în calcul și chestia asta. Deputatul acesta care va fi ales pe circumscripții, dă, Doamne, dă, Doamne, să-și facă el meseria, dar chiar nu văd cum, căci majoritatea o să fie „independenți”. Vă spun deodată – o să intre în Parlament foarte mulți „independenți”. Trebuie de studiat cazul Moldovei, pentru că acestea-s niște cazuri unice, care pot să fie, nu știu, și ca exemplu și ca anti-exemplu pentru multe democrații. Eu, în genere, numesc acum Republica Moldova „țara combinațiilor”. Ea este făcută numai din combinații. Orișice lucru care se face, eu tot timpul mă uit, că-i o lege modificată sau că-i o hotărâre de Guvern, eu deodată mă uit ce combinații se poate sub asta de făcut, pentru că nu este făcut nimic dintr-o gândire rațională, e făcut sub o combinație.”

Europa Liberă: Ceea ce am auzit de la mai mulți oameni cu care discut în provincie e că nu mai au încredere în ziua de mâine și, mai ales, nu mai au încredere în statul Republica Moldova. Ruinându-se această încredere, cine mai construiește viitorul acestui stat?

Alexei Busuioc: „Moldova, dacă vă uitați pe parcursul istoriei, noi niciodată nu am înfăptuit practic de unii singuri nimic. Noi tot timpul am fost conduși din exterior. Iată acum când îmi puneți această întrebare, eu vă spun: Moldova nu are nicio șansă de una singură! Dacă cineva crede că Moldova va naște un politician care o să…”

Europa Liberă: Salvatorul națiunii?

Alexei Busuioc: „Un salvator… Nu există, doamna Valentina! Moldova niciodată singură nu se va salva, noi nu avem așa oameni și nici n-au să se nască. Eu văd acum ori într-adevăr reunirea, ori integrarea europeană. Deci, două căi, pentru că mașinăria asta, combinația asta care-i aici la noi, ea nu se va distruge niciodată, pentru că tu poți veni curat în Guvern sau unde, dar pe urmă sistemul pe tine te suge într-așa fel și te bagă la locul, piulița unde ești tu acolo, că tu mai departe nu vrei să cedezi. Deci, bani, influență ș.a.m.d. Deci, noi singuri să ne autopurificăm, eu nu cred în ideea asta. Doar în comunitatea europeană sau, v-am spus, eventuala reunire cu România. Eu am cetățenie română, eu nu ascund lucrul acesta, eu mă mândresc cu asta, des mă duc în România. De la colegii mei din România aduc cinci mii de euro de acolo, cinci mii de acolo… pentru sat, pentru Capaclia aduc.”

Europa Liberă: Și asta o spune Alexei Busuioc, cel care era un antiromân înverșunat?

Alexei Busuioc: „Da, Alexei Busuioc! Eram antiromân, da, da, da. Și eu recunosc lucrul acesta. Eu deja vedeam cum merg treburile în partea ceea și cum merg în partea asta și te mai uiți și la istorie un pic.”

Europa Liberă: Dar vorbim despre această neîncredere a cetățenilor în statul lor, Republica Moldova. Cum să-și alimenteze ei speranța că lucrurile o să meargă în bine, dacă instituția prezidențială, în frunte cu Igor Dodon, zice că duce Moldova alături de Rusia și în brațele Uniunii Euroasiatice, iar guvernarea zice că este una prooccidentală și duce Moldova pe calea integrării europene?

Alexei Busuioc: „Derutare totală! Aici aveți în față și un primar care e derutat. Dacă un primar care mai are informație de ici, de colo și el pune la îndoială anumite lucruri, dar ce vreți Dvs., de exemplu, de la omul care stă numai la televizor și se uită seara sau când acolo, când vine de la prășit și se mai uită la televizor cela? În țară, vă spun, cel puțin unde trăim noi în șase, șapte sate suntem în derivă, în derutare. Oamenii chiar nu știu ce să facă acum. Și care o să-i propune ceva, povești, mai frumoasă povestea, el cu acela o să…”

Europa Liberă: Și pentru Dvs. 27 august, ziua proclamării independenței, rămâne a fi o sărbătoare?

Alexei Busuioc: „Și da, și nu! Și o să vă spun de ce. Da, noi o să facem hora, noi o să facem luptă în sat ca de obicei, că așa-i tradiția, dar, până la urmă, pentru independența asta, doamna Valentina, ea în ’92 a fost real proclamată cu sabia în mână, cu sânge. De-abia acum Moldova începe un pic să se trezească, că v-am spus, nu am cele mai bune păreri despre actuala guvernare, dar sunt unii pași pe care-i fac acum – dacă nu sunt combinații, repet, că ele de obicei tot îs sub combinații -, dar unii pași care într-adevăr eu aici îi susțin, chiar cu Rogozin acesta, dar v-am spus, dacă nu-i combinație, căci eu de acum mă uit un pic mai departe și poate să fie și asta o combinație mai adâncă că, până la urmă, și curentul electric și toate chestiile trec prin Transnistria. Ea a fost creată, Transnistria asta, ca un fel de prăpastie neagră unde poți să zvârli tot ce vrei, că acolo nu mai găsești nimic. Și iarăși, până la ora actuală, funcția și-o face foarte bine, că mulți trăiesc bine mersi aici la noi, pe spatele la curentul electric, la gaz ș.a.m.d. Deci, am ajuns și noi, Republica Moldova, să cumpărăm gaz de la „prietenii” noștri, de la Rusia, că noi suntem în CSI, dragă Doamne. Nu știu pe unde mai intrăm noi pe acolo, și noi plătim mai mult pentru gaz decât Germania. Am ajuns și la asta.”

Europa Liberă: Deci, dependența Moldovei de resursele energetice…

Alexei Busuioc: „…sunt enorme față de Rusia până când și dacă observați…”

Europa Liberă: …face vulnerabil statul?

Alexei Busuioc: „Foarte vulnerabil, foarte vulnerabil și dacă ați observat, când s-a început proiectul acesta cu gazoductul Iași-Ungheni, țineți minte „Gazprom”-ul și rușii ce ciocăneală făceau și ce vorbe, discuții și în spațiul public, peste tot, că românii ne atacă, „fasciști” și acum când a început discuția de la Iași să meargă la Chișinău țeava, pot să facă rușii și lucruri mult mai rele, pentru că ei pierd ultima pârghie. Asta-i ultima pârghie. Dacă se unește acum țeava această și vine la Chișinău unde este distribuitorul general de gaz, eu cred că noi nu mai avem altă cale decât Europa, integrarea europeană.”

XS
SM
MD
LG