Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis marti că legea rusească împotriva „propagandei homosexuale” este discriminatorie. CEDO a răspuns astfel plângerii depuse de trei activiști LGBT din Rusia, găsiți vinovați în țara lor de a fi „promovat homosexualitatea” în rândul minorilor – de exemplu purtând o pancartă pe care scria „Sunt mândru că sunt gay”. Legea contestată la CEDO a fost semnată de președintele rus Vladimir Putin în 2015 și a inspirat inițiative anti-LGBT și în alte foste republici sovietice, inclusiv în R. Moldova. De aceea Europa Liberă a cerut o reacție imediată la decizia CEDO, Angelei Frolov, coordonatoare de programe la organizația Genderdoc-M.
Angela Frolov: „Eu m-aș fi mirat dacă CEDO ar fi decis altfel! Pe mine, ca activistă, mă bucură foarte mult decizia, mai ales că și în R. Moldova Partidul Socialiștilor de câteva ori a încercat și mai încearcă să promoveze o astfel de lege. Sper ca asemenea inițiative să înceteze de acum și în Moldova și în alte țări post-sovietice.”
Europa Liberă: Nu este exclus ca Rusia să încerce să ignore acum decizia CEDO, dată fiind îndepărtarea constantă a Moscovei de toate forurile europene și internaționale specializate în apărarea drepturilor omului. Și-ar putea permite și R. Moldova, la o adică, să sfideze CEDO pe tema LGBT, dacă se va ajunge acolo?
Angela Frolov: „Eu cred că R. Moldova nu și-ar permite așa ceva; situația în Moldova este foarte diferită de cea din Rusia. Nu cred că Moldova va face un pas de îndepărtare de Consiliul Europei sau de UE, pentru că sunt partenerii ei de dezvoltare foarte importanți. Și nu cred că o eventuală asemenea lege anti-propagandă ar fi așa de importantă pentru liderii moldoveni ca să riște încălcând o decizie a CEDO. Mai ales că până acum Moldova a aplicat toate deciziile CEDO. Chiar nu văd pentru Moldova un asemenea scenariu, deși în cazul Rusiei nu m-ar surprinde.”