Linkuri accesibilitate

Interviu | Cum se pregătește poliția de „adunarea națională” de la Chișinău și summit-ul de la Castel Mimi  


Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne
Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne

Ministra de Interne a declarat Europei Libere că poliția va analiza riscurile înaintea demonstraților concurente așteptate la 21 mai în PMAN și va acționa pentru siguranța tuturor, în timp ce la summit-ul european din 1 iunie va aplica protocoale de securitate preluate de la parteneri. 

Ana Revenco a vorbit într-un interviu după ce președinta Maia Sandu a convocat o „Adunare Națională Moldova Europeană” pentru a arăta sprijinul masiv al moldovenilor pentru aderarea la UE. Dar demonstrația guvernării a fost planificată în aceeași zi și în același loc cu un nou protest antiguvernamental pregătit de opoziția pro-rusă în frunte cu Partidul Șor.

Ana Revenco despre demonstrațiile așteptate la 21 mai în PMAN
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Ministra a spus că, de fiecare dată înainte unor asemenea manifestații, poliția face o analiză a riscurilor pentru a înțelege „potențialul de amenințare” și a decide cum poate pregăti eventuale intervenții. Întrebată cum va reacționa în situația în care una dintre demonstrații este organizată de propriul guvern, iar cealaltă – de adversarii guvernării, ministra a spus că, indiferent cine organizează manifestația, poliția aplică legea dacă sunt încălcări.

Protocoale de securitate pentru summit-ul european la Castel Mimi și riscuri de destabilizare

Revenco a mai spus că poliția se pregătește de un alt eveniment major, reuniunea Comunității Politice Europene de pe 1 iunie, când R. Moldova va găzdui la vinăria „Castel Mimi” din apropierea capitalei 47 de lideri din țările și instituțiile europene.

Ana Revenco despre pregatirile de summit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Pregătirile au loc deja de câteva luni, iar autoritățile din domeniul securității poartă discuții cu parteneri din UE, inclusiv România, Germania, Polonia și Spania. Ministerul moldovean de Interne preia de la instituțiile omoloage ale acestor țări standardele și protocoalele de securitate pentru evenimente de asemenea anvergură, a spus ministra Revenco.

Ea crede că R. Moldova se confruntă în continuare cu riscuri de destabilizare.

Autoritățile spun că Partidul Șor, sancționat de Statele Unite pentru promovarea intereselor rusești în R. Moldova, ar încerca să pună în aplicare un presupus plan al Federației Ruse de înlocuire a guvernului pro-occidental de la Chișinău. Reușita unui asemenea plan ar aduce Rusiei „avantaje substanțiale” și împotriva Ucrainei, unde poartă un război de agresiune.

„Sunt implicate forțe și din exterior, sunt, cu certitudine, implicați și oligarhi fugari (...) exact pentru a provoca acel nivel de destabilizare în țară, pentru a crea sentimentul de haos”, a afirmat ministra Revenco.

Partidul Șor neagă că ar acționa în înțelegere cu Moscova.

În legătură cu siguranța granițelor și pentru a preveni intrarea unor susținători

Spargerea conturilor de Telegram: organele abilitate vor informa când vor considera necesar

În interviul cu Europa Liberă, ministra de Interne a spus în contextul tentativelor de destabilizare și spargerea conturilor de Telegram ale mai multor demnitari, inclusiv al său, toamna trecută.

Ana Revenco despre spargerea conturilor de Telegram
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

Informații din presupuse conversații ale mai multor miniștri și foști miniștri a fost scurse pe un website în luna noiembrie 2022. În cazul ministrei Revenco, aceasta ar fi discutat între altele cu demnitari din poliție despre angajări la ministerul de Interne ale unor persoane apropiate partidului de guvernământ PAS.

Ana Revenco a evitat să spună în interviu dacă discuțiile scurse în presă sunt reale.

„Organele abilitate cu investigațiile vor veni, la solicitare sau când vor considera că este necesar să vină cu detalii și informații suplimentare”, a spus Revenco.

Europa Liberă a aflat în decembrie 2022 că ancheta a fost preluată de Procuratura Anticorupție și că este verificată atât interceptarea ilegală a convorbirilor, cât și presupuse fapte relatate în convorbiri, dar anchetatorii nu au prezentat de atunci detalii ale investigațiilor.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG