Linkuri accesibilitate

Sergiu Sîrbu: „Am stabilit principii, standarde şi nişte condiţii extrem de riguroase din punct de vedere al securităţii statului”


Deputatul democrat argumentează în interviul zilei schimbările aduse Legii cetățeniei în R. Moldova.

Organizația anticorupție Transparency International Moldova spune că noul cadrul legislativ care permite vânzarea cetățeniei moldovene străinilor creează riscul de legalizare a banilor murdari. Criticile activiștilor anticorupție survin după ce Ministerul Justiției a propus, în baza legii adoptate în luna decembrie, ca cetățenia să le fie acordată și străinilor care oferă cu împrumut guvernului cel puțin 250 de mii de euro, pe o perioadă de cinci ani, prin cumpărarea de hârtii de valoare de stat, urmând, așadar, ca guvernul să le răscumpere. Dar un autor al legii, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, a respins criticile, numindu-le, într-un interviu acordat Europei Libere, manipulare.

Sergiu Sîrbu: „În nota de argumentare la proiectul de lege, atunci când a fost votat, la sfârşitul lunii decembrie anul trecut, veți vedea că modificările sunt în strictă conformitate cu toate standardele şi practicile europene. Sunt multe ţări din UE care au exact aceleaşi prevederi şi acelaşi mecanism de acordare a cetățeniei pentru investitori străini. SUA are astfel de mecanism şi multe state europene.

Deputatul Sergiu Sîrbu
Deputatul Sergiu Sîrbu

Noi am stabilit exact aceleaşi principii, standarde şi nişte condiţii extrem de riguroase din punct de vedere al securităţii statului. Ne pare rău că aceste ONG-uri absolut subiective nu au studiat, nu au pătruns în esenţă, manipulează, dezinformează atât de nerușinat opinia publică.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:28 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Sîrbu, dar de ce anume acum a fost nevoie de aceste modificări la legea cetăţeniei?

Sergiu Sîrbu: „Acesta este un mecanism care poate să stimuleze investiţiile în economia Republicii Moldova şi e un mecanims folosit de toate ţările. E păcat că Republica Moldova până acum nu s-a folosit de această oportunitate. Trebuia mult mai devreme să o facem pentru a atrage investiţii în economia ţării.”

Europa Liberă: Iniţiativa prevede că doritorul de a obţine cetăţenia trebuie să investească în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică, domeniile urmând să fie stabilite de Guvern. Ministerul Justiţiei tocmai a publicat un proiect care prevede condiţiile oferirii cetăţeniei, precum şi două din domeniile strategice. Este vorba despre sectorul imobiliar şi cel financiar public, inclusiv prin procurarea hârtiilor de valoare de stat. De ce aceste domenii? Or experţii de la Transperency International Moldova spun că nu ele ar fi de importanţă strategică şi că de fapt ar fi domenii caracterizate de „speculaţii financiare”. Ei mai spun că există o suprasaturație de oferte pe piaţa imobiliară, iar procurarea hârtiilor de valoare nu e o investiție, ci de fapt un împrumut pentru stat.

Sergiu Sîrbu: „Conform hotărârii de Guvern care urmează sp fie adoptată aceste domenii vor fi dezvoltate. Guvernul în fiecare an va stabili domeniile de dezvoltare strategică. Noi am reieșit din experiența internațională şi am propus acele investiţii care pot fi controlate efectiv. Este mult mai simplu de a controla investiţiile în hârtii de valoare, investiţii imobiliare şi financiare decât alte investiţii care sunt foarte complicat de verificat. Detaliile vor fi stabilite însă de Guvern în fiecare an reieşind inclusiv din existentul fond de dezvoltare strategică economică. Nu e nimic nou. Aşa-zişii experţi sunt probabil persoane care nu prea vor binele ţării şi vin doar să critice absolut nejustificat fără a studia experienţa internaţională. Noi am studiat-o jumătate de an şi am venit cu un mecanism absolut eficient. Interesant unde au fost aceşti experţi anul trecut, când s-a votat legea. De ce ei s-au trezit abia acum şi observă lucruri peste un an de zile.”

Europa Liberă: Probabil pentru că abia acum a fost publicat proiectul de regulament de către Ministerul Justiţiei unde sunt prevăzute condiţiile. Domnule Sîrbu, criticii iniţiativei spun că ea ar fi în interesul unui grup restrâns de beneficiari care ar fi în căutarea „căilor de legalizare în Republica Moldova a resurselor financiare obţinute fraudulos”. Cum au de gând autorităţile să selecteze investiţiile şi pe cei care urmează să le facă astfel încât să fie admise doar cele sigure?

Sergiu Sîrbu: „Dacă veţi citi regulamentul care va fi aprobat de Guvern, veţi vedea ce condiţii dure, extrem de dure sunt şi cât de minuţios vor fi verificate toate aspectele, inclusiv proveniența mijloacelor şi statul persoanelor. Acest proiect a fost consultat şi cu partenerii de dezvoltare. Vom stabili condiţii extrem de dure. Numărul cetăţenilor şi investitorilor este limitat la 5 mii de persoane în total.”

Europa Liberă: În total, în ce perioadă, pentru că nu este limpede în lege?

Sergiu Sîrbu: „În toată perioada vor fi maxim cinci mii. Fiecare persoană va fi verificată. Toate statele din jurul nostru aplică astfel de mecanisme. SUA, în general, dau cetățenie prin loterie*. La noi condiţiile sunt mult mai drastice. Noi dăm cetăţenie doar investitorilor şi în condiții foarte dure. Urmează Guvernul să aprope regulamentul propriu zis. E un proces deloc simplu care poate să dureze până la jumătate de an, dar cred că va fi unul eficient şi benefic pentru economia ţării.”

Europa Liberă: Modificarea a fost adoptată în Parlament în ziua în care a fost votată în prima lectură şi controversata lege a amnistiei fiscale, ulterior abandonată la cererea FMI şi altor donatori. Unii fac legătură între aceste două iniţiative …

Sergiu Sîrbu: „Nu au nici o legătură. Vă rog frumos să nu dezvoltați teorii ale conspirației. Nu are nici o legătură. La sfârșitul lunii decembrie s-au votat zeci şi zeci de legi. Nu are nici o legătură, mai ales că proiectul s-a votat în a doua lectură, iar amnistia - în prima lectură. Vă rog frumos să nu încercați să faceți careva legătură. Studiind prevederile legii veţi vedea că nu are nici o legătură una cu alta.”

*Nota red. - Afirmația deputatului moldovean este greșită. Statele Unite nu acordă cetățenia americană prin loterie. Există însă un program special prin care sînt acordate anual 50 de mii de vize vize de intrare ca imigrant în Statele Unite prin tragerea la sorți.

XS
SM
MD
LG