Linkuri accesibilitate

Interviu | Oleg Serebrian: „Costurile reintegrării vor fi foarte mari. Nu vom putea suporta singuri aceste cheltuieli” 


Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Guvernarea de la Chișinău a început să calculeze costurile reintegrării regiunii transnistrene în componența R. Moldova și, deși estimările sunt aproximative, înțelege că aceste cheltuieli vor fi foarte mari, a spus, într-un interviu Europei Libere, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

„Vor fi niște cheltuieli pe care nu le vom putea suporta singuri, dar care sunt niște cheltuieli necesare, pentru că avantajele economice și politice ale reintegrării se vor recupera pe deplin”, a declarat Serebrian.

Fără a numi cifre exacte, el a menționat că „marja de eroare în astfel de calcule e întotdeauna foarte mare” și a dat drept exemplu reunificarea Germaniei, când această eroare a ajuns la 300%.

Potrivit vicepremierului, chiar dacă „nu există o dizarmonie între malul stâng și malul drept al Nistrului”, sume considerabile vor trebui alocate pentru bugetul social al regiunii: „E o populație în vârstă care va trebui să primească pensii la nivelul celorlalți cetățeni din R. Moldova”.

De asemenea, Chișinăul ar trebui să ia în calcul și faptul că este imprevizibil „cum va reacționa economia de pe malul drept”, spune oficialul, atenționând că „șocul reintegrării” va fi suportat mult mai bine de întreprinderile mici și mijlocii.

Întreprinderile mari [din stânga Nistrului], odată aduse în mediul economic integrat al R. Moldova, vor trebui să concureze, pentru că „vor fi alte prețuri la agenții energetici”.

Reconversia umană a personalului militar, a forțelor paramilitare din regiune, la fel, va pune costuri foarte mari pe umerii Chișinăului, crede Oleg Serebrian.

Draft-ul strategiei, consultat pe interior și exterior

În interviul oferit Europei Libere, vicepremierul a precizat că noua strategie de reintegrare a regiunii transnistrene pregătită de Chișinău „este la nivel de consultări pe interior, dar și cu unii parteneri externi”.

„Această strategie este pentru un confort intern al nostru, pentru că avem în ea scopuri țintite. Primul este reintegrarea acestei regiuni în componența R. Moldova. Al doilea ține de tactica pe care o aplicăm și această tactică este una de negocieri, pașnică”, spune Serebrian.

El precizează că această strategie nu conține „planuri de acțiune pe o eventuală dezghețare nedorită a conflictului și puțin probabilă în condițiile de azi”.

Liderii de la Tiraspol vor garanții că nu vor fi arestați la Chișinău

Indignați de introducerea unor amendamente la Codul Penal care prevăd pedepse penale pentru separatism, oficialii de la Tiraspol îi cer vicepremierului garanții că nu vor fi arestați când vin la negocieri la Chișinău.

„Eu nu sunt procuror, eu nu pot da astfel de garanții”, zice Serebrian și atrage atenția că legea nu se referă expres la regiunea transnistreană: „Dacă cei de la Tiraspol simt un anumit disconfort pe malul drept, mergem în întâmpinare, găsim soluții de compromis”.

Serebrian mai spune că ținta legii nu sunt oamenii simpli din regiunea transnistreană, ci „cei care creează sau vor să creeze anumite probleme pentru integritatea teritorială a R. Moldova”.

El crede că astfel de persoane sunt nu doar de partea stângă a Nistrului, dar și pe malul drept.

Oleg Serebrian: România și UE ar trebui să aibă un rol mai mare în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG