Linkuri accesibilitate

Stanislav Belkovski: „Scopul meu este de a demonstra că orice om, oricât de mic, poate să aspire să candideze pentru funcția de președinte”


Stanislav Belkovski
Stanislav Belkovski

În cursa electorală pentru alegerile prezidențiale rusești de la anul s-a înscris Stanislav Belkovski, analist politic, expert în comunicare, fondatorul și directorul Institutului Național de Strategie. Cu Stanislav Belkovski a stat de vorbă Departamentul rusesc al postului nostru de radio, Radio Svoboda și vă prezentăm cîteva dintre extrasele cele mai semnificative.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00
Link direct

Stanislav Belkovski: „Discuțiile despre faptul că pe scena politică rusească nu există nimeni altcineva decât, pe de o parte, Vladimir Putin, iar pe de altă parte Alexei Navalinîi contravin, din punctul meu de vedere, intereselor fundamentale ale Federaţiei Ruse ca stat. Fiecare poate fi președinte, fiecare se poate ridica de pe canapeaua sa și poate să declare că cetățeanul are dreptul să fie președinte. Astfel de exemple sunt destule în politica modernă europeană și mondială.

Mie mi s-a părut destul de deplasat felul în care Alexei Navalnîi a reacționat recent, foarte dur, la zvonurile cu privire la o posibilă participare la alegerile viitoare a Kseniei Sobciak. Acest lucru înseamnă că el o percepe ca pe un concurent real, se pare că el se teme că o parte din electoratul său ar putea migra către Sobciak. Din ceea ce observ eu, Navalnîi își propune să devină singurul lider al opoziției, unul fără alternativă și acest lucru mi se pare periculos.

Sarcina lui Navalnîi acum este să convingă Kremlinul că înregistrarea sa în alegeri și posibilitatea de a lua 20-30 la sută din voturi este singura și principala metodă de a asigura legitimitatea alegerilor prezidențiale din 2018.

Și pe acest fundal apare zvonul cu privire la posibilitatea ca la alegeri să candideze și Ksenia Sobciak, care ar lua și ea un 20, sau un 10%. Sobciak se află pe aceeași nișă și atunci sarcina lui Navalnîi devine mult mai complicată. Iată de ce el a reacționat atât de agresiv la aceste zvonuri.

Sobciak îl demonopolizează pe Navalnîi, îl lipsește de statutul de singur și unic lider de opoziție din Rusia.

Radio Svoboda: Și în acest context a venit și anunțul Dvs. că veți încerca să vă depuneți candidatura pentru alegerile prezidențiale…

Stanislav Belkovski: „Da, examinez această posibilitate. Am deja programul meu prezidențial, care însă poate fi folosit și de oricare alt candidat. Spre deosebire de Alexei Navalîi, eu sunt gata să susțin orice candidat care va fi înregistrat ca alternativă reală la aceste alegeri.

Dar eu voi aștepta până la începutul lui decembrie și voi ruga administrația președintelui să-mi pună la dispoziție în mod oficial cele 300 mii de semnături de care este nevoie pentru a-mi înregistra candidatura la alegeri. Voi face această solicitare pentru că eu personal nu am niciun fel de resurse pentru a face asta – nici financiare, nici juridice și nici administrative.

Dacă administrația președintelui îmi va pune la dispoziție aceste semnături, atunci mă voi putea înregistra. Dacă nu, atunci cu tot potențialul pe care îl am, inclusiv cu programul meu, voi susține un alt candidat real în afară de Vladimir Putin sau vreun candidat al opoziției din sistem.

Scopul meu este de a demonstra că orice om, oricât de mic, la fel ca mine, poate să aspire să candideze pentru funcția de președinte. Am acest drept în conformitate cu Constituția și vreau să fac uz de el.

Programul meu va fi publicat integral zilele următoare în presă. Veți găsi acolo multe lucruri noi și interesante care deschid posibilități reale pentru soluționarea problemelor serioase pe care le are Rusia, inclusiv pe plan internațional, în primul rând problema sancțiunilor.”

Radio Svoboda: Ce aveți în vedere când spuneți că nu veți susține un candidat al opoziției din sistem?

Stanislav Belkovski: „Am în vedere candidații din partea Partidului Liberal-Democrat al lui Jirinovski, Partidul Comuniștilor sau Partidului Rusia Justă. Opoziția din sistem este opoziția reprezentată în Duma de stat. Orice opoziție care este reprezentată în sistemul politic și legitimată prin intermediul acestuia este opoziție de sistem.

Radio Svoboda: Înseamnă acest lucru că nu veți susține nici candidatul din partea Partidului Iabloko, care nu este reprezentată în Duma de stat?

Stanislav Belkovski: „Dacă candidat va fi Grigori Iavlinski, atunci nu-l voi susține. Eu consider că trebuie să se producă un schimb de generații și în rândurile opoziției. Și din acest punct de vedere Grigori Iavlinski, cu tot respectul meu pentru el, nu se deosebește prea mult de Jurinovski, Ziuganov sau Mironov.”

Radio Svoboda: În ce măsură intenționați să includeți în programul Dvs. un punct cu privire despre necesitatea unei desovietizări masive a Rusiei?

Stanislav Belkovski: „Indiscutabil va exista un astfel de punct. Eu insist ca să fie cât mai repede înhumat Vladimir Ilici Lenin la cimitirul Volkov

Insist să fie complet interzisă folosirea brandului „Stalin” în politica actuală, la fel cum este interzis Hitler în Germania...

din Sankt-Petersburg, așa cum și-a dorit chiar el, iar mausoleul să devină un simplu obiect de muzeu. Insist, de asemenea, să fie complet interzisă folosirea brandului „Stalin” în politica actuală, la fel cum este interzis Hitler în Germania. Nu aș spune că este o desovietizare în formă pură, dar simbolurile regimului totalitar care a existat în Rusia din 1917 până prin anii 1980 da, indiscutabil, trebuie să fie interzise.”

Radio Svoboda: Deci, considerați că alegerile trebuie să fie alegeri, să aibă diversitate și intrigă? De ce ar trebui astfel de alegeri în Rusia, dacă rezultatul e oricum cunoscut deja?

Stanislav Belkovski: „Da, așa ar trebui să fie. Dar sunt contra unor lideri autoritari sub orice formă, iată de ce pe Navalnîi nu-l voi susține, chiar dacă acesta va fi înregistrat.

De ce este nevoie de diversitate la alegeri? Pentru că deja de pe acum trebuie format un cerc larg de oameni care după plecarea lui Vladimir Putin de la putere – dintr-un motiv sau altul, pentru că orice om este muritor – acest cerc de oameni să fie deja cunoscut. Pentru ca să nu se creeze impresia că există doar Putin și Nalavnîi și nimeni mai mult.

Nu ar fi bine ca pe de o parte să stea garda de stat și toți funcționarii de la Kremlin și să spună că în afară de Putin nu poate exista nimeni, pentru că Putin este Rusia, iar pe de altă parte să stea proiectul societății progresive și să spună practic aceleași lucruri, dar cu alte cuvinte, despre Navalnîi, fără să observe similitudinea absolută dintre cele două doctrine.

La nivelul candidaților de opoziție este nevoie de un acord de coaliție care să prevadă trecerea la o democrație parlamentară în primii doi ani de la alegerea noului președinte. În Rusia, credința în țarul cel bun trebuie să fie înmormântată. Transformarea politică a Rusiei presupune în primul rând renunțarea la conștiința politică totalitară.

Rusia nu este ca Marea Britanie, unde este puternică tradiția democrației politice și spiritul legii prevalează asupra buchiei ei. În Rusia e altfel și mentalitatea poate fi schimbată doar printr-o mișcare puternică de sus, prin renunțarea la putere a liderului care este în fruntea țării.”

XS
SM
MD
LG