Ziua Națională a Vinului, prezentată de autorități drept „cea mai mare sărbătoare a tradițiilor”, ajunsă la cea de-a 16-a ediție, s-a desfășurat în acest an pe 7-8 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. Printre participanții din străinătate s-a numărat și Véronique North-Mincà, fost secretar I la ambasada Franţei de la Chișinău.
Europa Liberă: Au trecut 26 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova și societatea moldavă rămâne divizată inclusiv pe acest vector al politicii externe, pentru că politicienii i-au buimăcit pe oameni cu această geopolitică. Cum să se dezmeticească omul și să înțeleagă încotro îi va fi bine Moldovei: cu Estul sau cu Vestul? Care sunt avantajele de pe urma apropierii de Uniunea Europeană pe de o parte și de o altă uniune pe care o promite Igor Dodon, Uniunea Eurasiatică?
Veronique North-Minca: „Asta este o întrebare foarte complexă și este eterna dilemă în care trăiește Republica Moldova de când și-a căpătat independența.
În anii 2009, 2010, 2011, 2012 a fost un val de speranță, unul extraordinar, care este mare păcat că s-a spulberat din diferite motive, motive care sunt până în ziua de azi încă neclare. Și cred că asta este foarte greu de înțeles pentru oamenii de aici, pentru moldoveni. Ei nu înțeleg ce li s-a întâmplat, cum nu înțeleg nici eu, și eu sunt numai un observator exterior.
Și acum, o mare întrebare: s-a spulberat o speranță, speranța europeană, și moldovenilor li se prezintă o altă „speranță”, eu pun acest cuvânt între ghilimele. Pentru că un stat cum este Moldova în momentul de față eu nu cred că are mare viitor. Trebuie să se întâmple ceva aici, trebuie să se trezească conștiința cetățeanului, dar mai ales, mai ales cred că trebuie să se trezească conștiința politicienilor.
Trebuie clasa politică să evolueze, să fie responsabilă, să aibă o viziune de viitor pentru țara asta, o viziune adevărată, adică cu un plan bine stabilit, pentru că o viziune este însoțită de un plan.”
Europa Liberă: Cât de mult pierde politicianul care nu are voință politică, care nu pune prioritar interesul național? Și să facem o comparație cu ceea ce se întâmplă în Occident: atunci când pierzi încrederea cetățeanului mai poți s-o recâștigi?
Veronique North-Minca: „Este foarte greu. Și ajungi la un moment dat când cetățeanul se gândește că sunt toți putrezi, că nu există unul să fie onest, că nu există unul să aibă o viziune sau să vrea binele țării cu adevărat și că sunt aici numai să se îmbogățească, să profite de moment.”
Europa Liberă: Păi, dar după jaful miliardului, după faptul că justiția nu a ajuns să fie independentă, cetățeanul nu poate să tragă alte concluzii sau să ajungă la alte constatări decât că nimeni nu pune în capul mesei o idee națională.
Veronique North-Minca: „Evident, evident, asta este clar. Justiția trebuie să-și facă treaba în mod independent, însă problema cu miliardul cred că este marele semn de întrebare, cred că asta este o problemă majoră. Dacă se face transparență asupra acestui caz, cu un „C” mare, și când vor înțelege oamenii ce s-a întâmplat și cum a fost posibil să se întâmple chestia asta, numai atunci se pot lua măsuri ca așa ceva să nu se mai întâmple pe viitor și numai atunci va fi posibil ca oameni, poate, să capete o anumită încredere.”
Europa Liberă: Există această percepție, că Moldova se află pe muchia prăpastiei. Sunt voci din interior, sunt voci din exterior care au vorbit despre această stare de lucruri. Pe de altă parte, este această mână întinsă a Uniunii Europene care încearcă să ajute cetățenii acestui stat să îmbunătățească infrastructura, să ajungă la un trai mai decent. De ce nu prinde rădăcini această mână întinsă aici, în Republica Moldova, unde atâtea proiecte europene au fost și continuă să fie implementate? De ce nu e perceput la justa valoare ajutorul pe care îl oferă Occidentul Republicii Moldova?
Veronique North-Minca: „Ajutorul este, într-adevăr, foarte mare, însă, atâta timp cât ajutorul respectiv nu este simțit de populație, simțit pe pielea omului…”
Europa Liberă: Păi, da omul nu merge pe o stradă renovată, pe un drum construit pe banii din Occident?
Veronique North-Minca: „Când eram, de exemplu, în Bulgaria și lucram la diferite proiecte sociale, erau foarte multe școli renovate unde era un panou mare la intrare și se știa că renovarea s-a făcut din bani europeni. Adică ajungeai acolo și prima chestie pe care o vedeai era că această școală a fost renovată cu un grant de sute de mii de euro dintr-un proiect european. Bine, Bulgaria este în Uniunea Europeană. Însă foarte mulți bani sunt trimiși și în Republica Moldova și lumea se întreabă prin ce canale trec banii până când ajung în altă parte decât trebuie.”
Europa Liberă: O guvernare care se declară pro-europeană și care livrează puține rezultate în folosul cetățeanului se discreditează?
Veronique North-Minca: „Evident. Nu e destul să spui că ești pro-european.”
Europa Liberă: Ce trebuie să demonstrezi?
Veronique North-Minca: „Că ai o voință adevărată, adică voința asta să intre în tot circuitul administrativ până jos, să faci reforme care sunt concrete. Adică nu este destul să faci conferințe și treninguri dacă aceste treninguri nu aduc beneficii ulterior cetățeanului. Este extrem de important ca banii investiți să aibă un rezultat palpabil pentru cetățeanul de rând.”
Europa Liberă: Și cum rămâne cu percepția că Occidentul nu ar trebui să dea bani guvernării, ci cetățenilor, cu percepția omului simplu că acești bani nu ar trebui să ajungă la guvernanți, ci la cetățean?
Veronique North-Minca: „Uniunea Europeană nu are obiceiul să trimită banii la cetățeni. Deci, banii sunt trimiși la guverne care are ca sarcină să gireze, să gestioneze acești bani prin intermediul unor proiecte – de infrastructură, sociale, de ameliorare a drepturilor omului, de facilitare a vieții oamenilor cu dezabilități sau multe, multe altele.”
Europa Liberă: Și Bruxellesul a încercat să condiționeze acești bani pe care îi oferă Republicii Moldova, cerând de la guvernare în schimbul asistenței financiare să implementeze adevăratele reforme care să dea rezultate pentru cetățeanul Republicii Moldova.
Veronique North-Minca: „În principiu, ar fi normal să fie condiționat și de ceea ce se numește accountability – responsabilitate. În așa fel încât să fie justificată cheltuirea fiecărui cent din banii europeni care au fost oferiți spre reforme în Republica Moldova.
Adică să existe dovada cum s-au cheltuit acești bani. Cred că acest lucru este foarte important și va responsabiliza șefii de proiect, va responsabiliza pe toată lumea de sus în jos. Și numai dacă într-adevăr vor fi respectate aceste condiții, numai atunci cetățeanul va vedea rezultate și va ști de unde vin banii și vor exista și rezultate concrete. Toate cheltuielile trebuie să fie publice – transparente și deschise, în așa fel încât cetățeanul să le poată controlă, să se ducă pe un site pe internet și să vadă cum s-au cheltuit banii respectivi din fiecare proiect în parte.”
Europa Liberă: Dar unii exponenți ai puterii vin cu reproșuri la adresa Uniunii Europene și spun că dacă aceasta întrerupe, sistează asistență financiară, atunci va trimite Moldova în brațele Rusiei.
Veronique North-Minca: „Încerc să înțeleg și eu chestia asta și vreau să-mi dau seama care este asistența pe care o oferă Rusia pentru Republica Moldova. Eu nu văd niciun fel de asistență.
Ar fi un avantaj mare pentru Rusia – aceasta deja este prezentă pe teritoriu, în pofida oricărui drept internațional, și cred că i-ar plăcea foarte mult să aibă și un pic mai multă influență în Republica Moldova, dar și în „curtea din spate” a Europei. Pentru că asta îi interesează pe ei. Pe ei nu-i interesează cetățeanul din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Rămâneți la părerea că Moscova nu vrea să scape din orbita sa Republica Moldova?
Veronique North-Minca: „Evident. Să nu o scape, să rămână. Și nu numai Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ca să controleze situația din Balcani prin acest teritoriu?
Veronique North-Minca: „Nu numai din Balcani. Dacă ar fi și mai prezenți aici, ar avea o proximitate foarte strategică și foarte importantă cu Europa, cu Uniunea Europeană, pe care nu au decât un singur vis: să o spulbere.”
Europa Liberă: Unii cetățeni vor ca această relație între Chișinău și Moscova să fie bună, în speranța ca Moscova va fi mai cooperantă când e vorba de soluționarea crizei transnistrene. Ar putea Moscova să se implice mai mult în a contribui la depășirea situației din stânga Nistrului?
Veronique North-Minca: „Ar putea dacă ar vrea. Dar ce a vrut de 25 de ani de zile? Dovada cea mai bună este că se discută de 25 de ani în formatul 5+2, se încearcă, între ghilimele, și se tot încearcă, fără rezultat.
Ce poți să încerci dacă unul dintre principalii parteneri în formatul din discuție pentru soluționarea problemei transnistrene este agresorul și cel care are piciorul deja în țară? Întotdeauna mi s-a părut ciudat, de pe vremea când eram în post diplomatic aici, și mă miră și în continuare faptul că din formatul de negocieri face parte agresorul. Mie mi se pare un fel de conflict de interese. Dacă Rusia, care este în acest format, ar fi vrut să facă un gest pozitiv spre soluționare, ar fi putut să-l facă demult.”
Europa Liberă: Dar mai există o șansă, totuși, ca Moldova să meargă pe calea integrării europene cu Transnistria?
Veronique North-Minca: „Foarte greu de spus. Adică nu la modul rapid. Oricum, Moldova la ora actuală are Acord de Asociere și trebuie să dovedească că într-adevăr se simte bine cu acest acord, să fie convinsă că acesta îi aduce beneficii.”
Europa Liberă: Acordul de Asociere include și Acordul de liber schimb, care avantajează foarte mult inclusiv agenții economici din stânga Nistrului.
Veronique North-Minca: „Absolut! Pe lângă faptul că de 25 de ani se joacă între ele două blocuri și Moldova este la mijloc, mai există și Transnistria care este un impediment. Dar poate că pe oamenii din Transnistria, comunitatea de business și politicienii din Transnistria îi aranjează toată situația asta. Când pot să ia un avantaj de pe urma Uniunii Europene îl iau cu mare plăcere și când pot lua de la Rusia îl iau și pe ăsta cu mare plăcere.
Poate și acesta, iarăși, este un factor care îi face pe ruși să nu se grăbească să ajute la o soluționare. Cred că sunt prea mulți factori aici care găsesc un interes în faptul că există acest conflict înghețat. Că așa se spune, și în Franța spuneam la fel când vorbim despre Transnistria: le conflit gele – conflictul înghețat, e pus acolo în gheață de 25 de ani de zile și nimeni nu știe cum să-l dezghețe. Și poate că nimeni nici nu vrea.”
Europa Liberă: Cum ar putea și ar trebui să arate Moldova în următorii zece ani?
Veronique North-Minca: „Cu o clasă politică nouă. Neapărat, neapărat. Și zic chestia asta nu pentru că este Moldova. Eu aș zice chestia asta și pentru România, și pentru Bulgaria, care sunt în Uniunea Europeană și care încă au extrem de mult probleme din cauză că mediul politic, oameni politici încă sunt pui de nomenclaturiști. Și trebuie să dispară spiritul acesta, trebuie să fie valorile europene ancorate mai profund în societate, ca lumea să nu mai tolereze din partea politicienilor anumite aroganțe bănești, aroganțe politice și aroganțe demagogice.”
Europa Liberă: De ce e îndrăgostită Veronique North-Minca de Republica Moldova?
Veronique North-Minca: „Din cauza oamenilor. Pentru că asta cred că e bogăția cea mai mare a Republicii Moldova. Oamenii sunt primitori, sunt calzi, sunt veseli, știu să trăiască, au chef de viață. Sper din toată inima că lucrurile vor evolua cât se poate de repede, pentru că Republica Moldova își pierde comoara, își pierde oamenii și asta mă doare cel mai tare.”
Europa Liberă: Da, exodul a făcut ca această mare armată a oamenilor care pleacă în străinătate să depășească cifra de un milion și acum când mergi mai departe din Chișinău, dar și în capitală, foarte multă lume încă își mai face bagajele și stă cu mâna pe valiză.
Veronique North-Minca: „Da, ar fi bine ca lumea să nu voteze cu valiza. Dar pentru asta ar fi trebuit să aibă oameni de încredere în față, și oameni cu o viziune, și cu oameni cu sinceritate. Eu asta îi doresc Republicii Moldova.”