Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov: „În Republica Moldova tema republicii prezidențiale este răsuflată”


La protestele de duminică de la Anenii Noi
La protestele de duminică de la Anenii Noi

Interviul dimineții cu președintele de onoare al Partidului Democrat.

Socialiştii moldoveni au organizat duminică, ziua în care preşedintele Igor Dodon sconta să desfăşoare un referendum, o serie de demonstraţii la Bălți, Anenii Noi si Cahul. Şi dacă în referendumul anulat de Curtea Constituţională preşedintele intenţiona să ceară doar câteva prerogative în plus, în manifestaţiile de ieri socialiştii au avansat o nouă idee: ei au cerut participanţilor să-i sprijine în dorinţa de a determina trecerea la un regim prezidenţial de guvernare în Republica Moldova. În emisiunea noastră vă invităm să ascultaţi o primă reacţie din tabăra puterii, cea a democratului Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al formaţiunii dominante a majorităţii parlamentare.

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Dumitru Diacov: „În primul rând, eu cred că manifestațiile acestea nu sperie pe nimeni. Altceva este că dl Dodon a declarat din prima zi că va fi un președinte al tuturor, nu va fi membru de partid și legăturile cu acest partid vor fi simbolice. Iată că se vede că ele sunt destul de strânse.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:00 0:00
Link direct

În al doilea rând, nu este o temă nouă - chestia asta cu republica prezidențială noi am auzit-o încă în anii '90. Şi dl Snegur, și dl Lucinschi au vorbit foarte mult și au irosit multă energie cu acest

Eu cred că energia unui președinte tânăr putea să fie folosită foarte eficient în medierea această între societate și putere, între Guvern, Parlament, majoritate, minoritate...

subiect, împuternicirile președintelui. Dl Dodon a candidat la funcția de președinte cunoscând foarte bine aceste împuterniciri și rolul de mediator în societate care îl acordă Constituția este un rol foarte important pentru Republica Moldova și pentru ziua de astăzi.

Eu cred că energia unui președinte tânăr putea să fie folosită foarte eficient în medierea această între societate și putere, între Guvern, Parlament, majoritate, minoritate ș.a.m.d., dar iată că se alege o altă cale. Eu cred că noi, colegii din partid, vom privi foarte liniștit acest efort. Înțelegem că este o inițiativă și o campanie politică, socialiștii fiind în opoziție își fac de lucru, dau de lucru activiștilor săi. Din punctul de vedere al procesului politic este o chestie foarte ușor de lămurit.”

Europa Liberă: Spuneți că nu sperie pe nimeni aceste manifestații. Totuși vorbim despre partidul care în sondaje are cea mai mare popularitate la electorat. Cum anticipați Dvs., în ce ar putea să crească acest demers?

Dumitru Diacov: „Nu ar putea să crească în nimic. Ci ar putea să fie

Noi vorbim despre modernizarea țării, noi vorbim despre integrare europeană, noi vorbim despre crearea regulilor clare într-un stat de drept, despre necesitatea creării locurilor de muncă...

o altă temă de campanie. Noi vorbim despre modernizarea țării, noi vorbim despre integrare europeană, noi vorbim despre crearea regulilor clare într-un stat de drept, despre necesitatea creării locurilor de muncă și tot ce înseamnă guvernare. Dar opoziția, fiindcă nu are ocupații importante, sigur că va lansa o idee-două politice și va încerca în urma acestor idei să-și mobilizeze activiștii din teritoriu și simpatizanții. Dar în Republica Moldova tema dată, a republicii prezidențiale, este răsuflată.”

Europa Liberă: Dl Diacov, dar cum vă explicați că tocmai acum încep aceste note mai stridente în acțiunile socialiștilor, ale președintelui Igor Dodon? Are legătură asta cu polemicile despre numirea ministrului apărării, legile alea care au fost respinse de președinte și votate repetat de Parlament?

Dumitru Diacov: „Eu cred că da. Sigur că este rezultatul unei căutări a Partidului socialiştilor pentru a-și găsi o temă de lungă durată, o temă pe care să o poată flutura până la alegeri; eu cred că asta este ideea principală. Şi sigur că ea este născută din atmosfera care domină în Republica Moldova perioada de când dl Dodon este în funcție.”

Europa Liberă: Se aud voci, dle Diacov, care spun că într-o republica parlamentară cum e Moldova, Parlamentul ar putea deja să-l pună sub acuzare pe șeful statului, pentru că ar fi trecut la încălcări, la sfidări ale Constituției prin refuzul, săptămână trecută, pentru a doua oară, să accepte candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al apărării. Dar alte voci spun că ceea ce oprește, de fapt, puterea este popularitate, sprijinul mare de care se bucură Igor Dodon și socialiștii la electorate. Este gata PD să treacă în acest moment la acțiuni mai hotărâte în raport cu președintele?

Dumitru Diacov: „Eu cred că noi avem capete fierbinţi cu diferite intenții și dintr-o extremă, și din alta. Chestia cu demisia, cu ghilotina ș.a.m.d. este o altă extremă. Eu cred că noi în primul rând trebuie să ne cătăm de treabă, trebuie să-i lăsăm pe oponenții noștri să vină cu teme artificiale care au nu au nimic cu ceea ce trebuie să rezolve puterea într-un stat, cu ceea ce trebuie să asigure guvernarea. De aceea, tema dată va fi o temă artificială, va fi o temă politică, va fi o temă cu invitare la mitinguri și nimic altceva. Eu aș îndemna și colegii mei, cât și presa să abordeze tema aceasta foarte liniștit.”

Europa Liberă: Totuși, pe aceste două subiecte: numirea ministrului și legile respinse de președinte și adoptate în mod repetat de Parlament, ce are de gând să facă PD, cum să acționeze în continuare, va forța intrarea în vigoare a acestor legi, numirea ministrului fără semnătura șefului statului, sau nu vă gândiți la asta?

Dumitru Diacov: „În primul rând, noi vom aștepta decizia Curții Constituționale ca răspuns la dresarea Guvernului și după aceea vom acționa în strictă conformitate cu această decizie. Sigur că în problema numirii ministrului de apărare este o chestie destul de stranie. Pentru că un partid aflat în opoziție care nu participă la guvernare pretinde să aibă o funcție de ministru. Eu în locul președintelui aș spune că, uite, eu nu sunt de acord, dar promulg legea din cauza că Constituția prevede în felul următor… Şi aș încerca să găsesc posibilitate de conlucrare, de a fi de acord sau nu de acord în diferite situații. Dar președintele, la fel ca și toată lumea care are funcții importante în stat, sunt obligați să creeze condiții ca acest stat să meargă înainte.”

Europa Liberă: Totuși, Dvs., politician cu o așa experiență care știți foarte bine multe situații, le-ați urmărit, ați trecut prin ele; cum se va soluționa această chestiune, pentru că formal Constituția nu-i permite șefului statului să refuze a doua oară?

Dumitru Diacov: „Eu întotdeauna am preferat să demonstrăm calm, rațiune și eu sper că la rațiune va apela toată lumea: și dl Dodon, și Guvernul, și partidul de la guvernare, și partidele din opoziție. Noi avem nevoie ca Guvernul să fie completat, să fie în funcție și ministrul apărării, noi avem prevederi foarte clare ale Constituției și ale comentariilor Curții Constituționale pe această temă: președintele este obligat să semneze propunerea Guvernului primului ministru referitor la ocuparea funcției vacante și eu cred că această chestiune va fi rezolvată liniștit, calm și fără exces de acțiuni. Dar în conformitate cu comentariul, sigur că noi avem nevoie de acest comentariu, încă o precizare din partea Curții Constituționale.”

Europa Liberă: Ce le-ați spune celor, Dle Diacov, care cred că această ceartă acum între socialiști și democrați are o singură explicație - alegerile parlamentare? Şi că aceste două poluri de putere își măsoară de fapt mușchii acum, în prag de campanie?

Dumitru Diacov: „Viața politică în Moldova întotdeauna a fost destul de agitată, din păcate, noi nu facem decât să răspundem la aceste provocări. Sigur că Guvernul este interesat să activeze în condiții de liniște și de calm, inclusiv social, dar dacă acest calm și această liniște este puțin agitată de cineva, datoria noastră este tot să revenim la calm, dar prin acțiuni gândite și prin acțiuni foarte clare. Guvernul Republicii Moldova are un program foarte, foarte încărcat pentru această perioadă, avem angajamente foarte clare și sigur că aceste angajamente pot fi realizate doar atunci când toate instituțiile Guvernului funcționează.”

Europa Liberă: Are vreun regret formațiunea Dvs.a admis, așa cum observă analiștii, această fortificare a socialiștilor, resurse mediatice, resurse financiare care vin probabil din Rusia și nimeni nu se uită mai atent pe asta?

Dumitru Diacov: „Nu știu dacă e vorba ca noi să venim acum cu regrete. Eu repet încă odată, noi avem o stângă destul de speculativă, agitată, nesatisfăcută că este în opoziție, dar oamenii care i-au votat sunt cetățeni ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Da, dar această stângă nu avea nicio televiziune câțiva ani în urmă, iar acum controlează câteva televiziuni și multe alte resurse.

Dumitru Diacov: „Cu televiziunile avem un proiect înregistrat, eu cred că vom discuta și vom face ca această influență să fie una cât se poate de redusă sau neinfluențată din exterior.”

XS
SM
MD
LG