Ediția a doua a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) începe astăzi la Chișinău. Publicul va avea până duminică rara ocazie să vizioneze peste 20 de filme de ficțiune și documentare turnate recent și foarte sus plasate în topurile festivaliere internaționale și ale criticilor. O convorbire despre acest eveniment cultural deosebit – posibil iată și în plin vacarm politic – cu producătorul de film, co-organizatorul festivalului TIFF Chișinău, Dumitru Marian.
Europa Liberă: A doua ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) la Chișinău, cu începere chiar de astăzi. Vom preciza, doar, că, fondat în 2002, în Cluj-Napoca, TIFF este cel mai mare eveniment dedicat filmului din România și se regăsește, potrivit experților, printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii. Anul precedent, a fost o ediție de probă, cum spuneați, o ediție de lansare a TIFF la Chișinău. O familiarizare a publicului cu ce însemnă acest prestigios festival. Acum, odată „inocența” publicului în acest sens rămasă în trecut, există așteptări sau gânduri mai speciale legate de eveniment?
Dumitru Marian: „Există, există întotdeauna așteptări. Mă rog, noi organizatorii de evenimente, de festivaluri suntem cumva puși în situația tot timpul de a spera și de a ne imagina că cu siguranță data viitoare va fi mai bine. Ziceam că a fost o ediție de test anul trecut pentru că am făcut nimic neobișnuit față de alte evenimente. Am proiectat niște filme, am așteptat niște oameni.
Anul acesta am încercat să ne apropiem mai mult de ceea ce se întâmplă la Cluj, așa cum ați menționat, respectiv am dublat sau chiar am triplat cumva numărul activităților față de anul trecut, în sensul în care avem trei locații, nu doar una. Avem proiecții în aer liber pentru prima dată într-un scuar, avem un concert de deschidere în cadrul festivalului, avem mai multe master-class-uri, etc. Așteptările noastre sunt că festivalul, la un moment dat, și cu siguranță n-o să se întâmple anul acesta sau la anul, dacă sincer, dar așteptările noastre sunt ca acest festival să devină cumva un reper al verilor orașului Chișinău și ne așteptăm ca oamenii să înceapă la un moment dat să vină la filmele de la festival, fiindcă într-adevăr sunt filme pe care nu le poți vedea în altă parte.”
Europa Liberă: În orice caz, ediția a II-a a Festivalului poate fi, din câte înțelegem, considerată o confirmare a ceea ce ar urma să devină o tradiție într-un viitor previzibil.
Dumitru Marian: „Eu cred că da. De două ori e întâmplare, de trei ori e obișnuință, este așa o vorbă. Dar eu într-adevăr sper că asta o să se întâmple și eu sunt aproape sigur că o să se întâmplă, pentru că noi, ăștia care organizăm evenimentul nu plecăm nicăieri, pentru că filme în Europa încă se întâmplă, respectiv eu cred că ar trebui să se întâmple lucrurile mai bine, ar trebui să se îmbunătățească situați. De asta cred că da, va fi tradiție, cred că este deja tradiție.”
Europa Liberă: Vorbind despre consumul de cultură și ați remarcat la un moment dat, mai puțin măgulitor pentru capitala în care vorbim, că, de fapt, Chișinăul nu este Clujul sub acest aspect... De la ediția precedentă ați acumulat mai mult optimism, pesimism din acest punct de vedere?
Dumitru Marian: „Noi organizatorii de festivaluri, cineaștii din Republica Moldova, noi cu optimism trăim. Adică optimismul e ceva cu care trezești de dimineață, și-ți spui că azi va fi o zi mai bună.. Respectiv, noi suntem cumva imuni la eșecuri, la faptul că oamenii din Moldova, așteaptă sau se uită la show-uri politice și la seriale de doi bani în defavoarea culturii.
Nu știu dacă dispare optimismul sau dacă el este neapărat alimentat de ceea ce se întâmplă în societate, în capitală, pentru că eu cred că oamenii de cultură, care promovează niște valori și care încearcă să educa niște valori în societate trebuie la un moment dat să lupte cu morile de vânt și Republica Moldova, mai ales datorită faptului că suntem unde suntem și suntem în situația în care suntem, această deznădejde care ne înconjoară este o chestie pe care orice om de cultură trebuie să și-o bage în cap și să-și facă vaccină în fiecare zi. Eu cred că o să se întâmple lucrurile, dar cu siguranță există multe de făcut, cu siguranță mai este lucru.”
Europa Liberă: Dar mai este loc pentru festivaluri cinematografice? Pentru că chiar de la începutul anului publicul local a fost alintat cu astfel de eveniment.
Dumitru Marian: „Este o întrebare pe care ni-o punem și noi, dacă mai este loc pentru festivaluri, pentru că se întâmplă în fiecare săptămână câte un festival. Dar cred că până la urmă oamenii trebuie să învețe să aleagă și oamenii trebuie să aibă acces la produs de calitate. Astfel încât ei la un moment dat să poată să-și aleagă care eveniment este bun pentru el, care este adecvat pentru el și care nu este.
Cred că la un moment dat, evenimentele culturale trebuie să se întâmple mult mai des decât se întâmplă și cred că din aceste festivaluri o să selecteze cele mai bune, și la un moment dat publicul, oamenii care merg la aceste festivaluri vor începe să se gândească cumva altfel.
Eu cred că fiecare festival are un public al lui, fie muzică, film, teatru, jazz, fie orice altceva, și eu cred că e bine ca să se întâmple cât mai multe chestii, pentru că asta animează capitala și viața culturală. Și mai mult, mai important pentru mine e că la fiecare festival, cu fiecare eveniment din acesta, reușești să aduni 1-2-3-4 oameni care până acum nu erau consumatori de cultură și oamenii aceștia apar prin multitudine sau prin numărul cât mai mare de evenimente. De asta cred că e important să existe multe festivaluri. Plus că vara proiecții în aer liber – asta nu era. Respectiv noi vom încerca să acoperim nișa asta de vară pentru oamenii care nu au plecat în vacanță.”
Europa Liberă: Ce aduce această ediție mai deosebit, în aprecierea Dvs.? Altfel spus, ce ați scoate în evidență în mod mai deosebit din cele care se vor proiecta, întâmpla pe parcursul acestor câteva zile?
Dumitru Marian: „În primul rând, avem proiecții open-air și proiecția care se întâmplă în scuarul liceului Asachi, care este pe un ecran destul de mare și e o chestie nouă în Republica Moldova – proiecții de film în centrul orașului, unde se vor proiecta filme bune, premiate la tot felul de festivaluri.
În afară de asta avem o a treia locație a festivalului care se întâmplă la un cinematograf care se numește „Buiucani”. Este o inițiativă socială a unor studenți din cartierul Buiucani de a renova un fost cinematograf în aer liber care era în ruine.
În plus, avem la deschidere ceea ce nu reușeam întotdeauna să facem – deși la Cluj asta cumva funcționează în paralel, muzica și filmul – anul acesta vom avem un concert cu trupe POT Music – FlashBlood și The Glimpse, POT e proiectul care a avut loc câteva luni în urmă la Chișinău.
Mai avem și master-class-uri. Avem o discuție mi se pare mie foarte importantă, o chestie care se va întâmpla astăzi la 12.00. încercăm să discutăm cu jurnaliștii despre cum ar trebui să funcționeze relația dintre presă și film, și discutăm un pic despre niște sugestii sau niște hint-uri colegiale despre cum trebuie să se scrie despre film, în sensul în care există festivaluri de categoria A și B, există festivaluri de cartier la care se duc numai cumetrii. Există preselecții și selecții și competiții într-un festival.
Nu toate dina stea sunt importante și merită să fie mediatizate. Există anumite funcții pe platoul de filmare. Nu este bine să încurci regizorul cu producătorul sau să-i spui scenaristului scriitor. Chestiile astea sunt important de discutat cu jurnaliștii și este foarte important ca noi să știm despre ce vorbim și să știm ce anume merită promovat și ce trebuie trecut cu vederea.
Și normal, filmele. Sunt filme de Cannes, cum ar fi Mucenicul, de exemplu. Este film de „Karlovy Vary”. cum ar fi Breaking News. Avem un master-class cu Andi Vasluianu, un actor cotat din România care vine împreună cu Voica Olteanu, o fetiță care s-a filmat în Breaking News.”
Europa Liberă: Veți proiecta filme documentare și artistice din diferite regiuni ale lumii, filme ancorate în teme ce țin de politic, religie, acute probleme sociale. Selecția acestor lucrări a urmări cumva mai special și relevanța de conținut pentru privitorul de aici?
Dumitru Marian: „Nu neapărat, trebuie să recunoaștem. Atunci când faci selecția nu faci neapărat după profilul consumatorului de film, profilul omului
Filmele sunt selectate după principiul relevanței sau după filtrul TIFF Cluj. ...
de la Chișinău, pentru că este foarte greu să ghicești profilul acestui spectator. Filmele sunt selectate după principiul relevanței sau după filtrul TIFF Cluj. Filmele care vin la Chișinău sunt filmele care au fost cumva trecute în palmaresul de la Cluj, sunt filme care au avut premiere la Cluj, după care au luat premii în alte festivaluri. Sunt filme sau premiere românești care nu au fost încă proiectate în alte părți. Deci filtrul se întâmplă la Cluj și filmele care vin la noi sunt filomele care deja au trecut proba publicului la Cluj. Nu ne gândim nici într-un caz la spectatorul de aici din punct de vedere statistic, așa, ce-o să privească, ce n-o să privească. Pentru că nu există asemenea statistici.”
Europa Liberă: Finanțările pentru asemenea evenimente pot veni de la stat, din RM?
Dumitru Marian: „Asta e o chestie care pe noi încă ne doare și cred că asta e o chestie pe care trebuie să o discutăm și să o rezolvăm în țara asta, educarea publicului. Finanțările în mare parte vin din România. Noi încă mai trăim, inclusiv pe segmentul ăsta, trăim din granturile pe care le acordă țările vecine sau țările europene. Trebuie să recunosc că inclusiv pentru TIFF, pentru că am luat și pentru Animest, avem finanțare de la Ministerul Culturii, este finanțare care permite să acoperim măcar niște cheltuieli, dar cu siguranță ar trebui să întâmple ceva și cu siguranță ar trebui să reușim să obținem finanțări pentru cultură și din alte surse. Asta deocamdată în Chișinău nu se întâmplă și asta este un mare păcat.”
Europa Liberă: Costurile biletelor?
Dumitru Marian: „Costul biletelor este 30 de lei pentru un film și 250 de lei pentru un abonament general care înseamnă 12 proiecții la Odeon, atenție, la Odeon, pentru că proiecțiile în aer liber, care sunt patru în fiecare seară în scuarul liceului și patru la Buiucani sunt absolut gratis, inclusiv concertul este gratis.”