Rada Supremă a Ucrainei a ratificat miercuri Acordul bilateral privind cooperarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru. Acordul a fost semnat în 2012 la Roma și a fost ratificat de Chișinău în 2013. Ce presupune intrarea în vigoare a acestui acord, mai cu seamă în contextul ambițiilor ucrainene de a exploata hidroenergetic la maximum fluviul și așa aflat în suferință? Tema convorbirii de astăzi cu doctorul în biologie, Ilia Trombițchi, directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”.
Europa Liberă: Rada de la Kiev a ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, privind cooperarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru. O veste cu siguranță bună, cel puțin teoretic, pentru fluviu, pentru cei opt milioane de locuitori din bazinul hidrologic al acestui râu... Dar nu oare și neașteptată, luând în considerație planurile grandioase hidroenergetice ale Kievului?
Ilia Trombițchi: „Da, clar că semnarea acordului tot va fi cu mare întârziere în anul 2012 și situația acum e similară. Noi n-am așteptat că problema va fi soluționată așa limpede în timp de 10-12 zile, când cabinetul de miniștri a acceptat acest acord și după aceea imediat practic Rada a reacționat prin ratificare. Nu știu, poate e tradiție, dar, în general, cred că autoritățile ucrainene în multe cazuri fac acest lucru când de la an la an tărăgănează problema, după aceea în foarte scurt timp rezolvă.”
Europa Liberă: Care sunt cele mai prețioase, să spunem așa, prevederi ale acordului ratificat?
Ilia Trombițchi: „În general, acordul este un rezultat al lucrului de 20 de ani, unde sunt luate în considerație foarte multe lucruri pozitive. Cu siguranță pot să spun că este cel mai bun după calitate dintre cele care există în Europa, inclusiv dintre țările Uniunii Europene. Clar că este semnat după alte acorduri, dar totuși calitatea este foarte bună.
Totodată, noi știm că calitatea documentului nu este cel mai important moment, dar importanța este conectată cu voința politică. Și eu încă nu știu cum va fi rezolvată problema asta. Am în vedere implementarea acordului. Sperăm că va fi tot normal, dar nu sunt sigur, deoarece experiența precendentă a relațiilor dintre Moldova și Ucraina pe problemele mediului, în genere, și apelor transfrontaliere, are multe exemple când deja semnate, documentele nu prea lucrează.”
Europa Liberă: Ați spus și cu alte ocazii că prin ratificarea la Kiev a acestui acord a apărut posibilitatea unei „abordări europene” a problematicii râului Nistru. Ce ar presupune această abordare europeană?
Ilia Trombițchi: „În primul rând, aprecierea bazinală. Iată de ce, comparativ cu documentul precedent, care a reglementat aceste lucruri, din 1994, tot a fost acordul, care a reglat numai o parte a râului care este la granița dintre două țări, actualmente subiectul acordului este tot bazinul. Asta înseamnă că începând de la Lvov până la regiunea Odesa. Și este foarte bine.
Totodată, acum în loc de împuternicirea guvernelor, responsabilă va fi comisia mixtă din ucraineni și moldoveni, care va reprezenta diferite departamente, dar nu numai agențiile a gestionării apelor. Plus la asta, în comisie vor fi reprezentate și diferite agenții și ONG-uri, ce este fapt unic, deoarece nici un acord internațional în acest domeniu nu include în componența comisie reprezentanța ONG-urilor de mediu. Actualmente este. Și ultimul moment, comisia va include și reprezentanții autorităților regionale, noi am insistat asupra acestui lucru, având în vedere regiunea transnistreană, sperăm că tot va fi acolo.”
Europa Liberă: Ratificarea acordului de către deputații ucraineni, tărăgănată mai mult de patru ani, surprinde autoritățile moldovene, în primul rând ministerul de resort, într-un moment nu chiar potrivit... Are cine acum la Chișinău să se apuce de treabă, cu competența și autorizarea necesare, ca Republica Moldova să beneficieze cum se cuvine de potențialul acestui acord? Există vreun plan de acțiuni?
Ilia Trombițchi: „În opinia mea, lichidarea Ministerului Mediului sau comasarea cu Ministerul Agriculturii nu va fi un pas bun pentru relațiile dintre Moldova și Ucraina în domeniul gestionării Nistrului, deoarece și până acum a fost foarte greu de rezolvat problema.
Spre exemplu nu este adoptat planul național a gestionării Nistrului, districtului Nistrului și în opinia mea, având în vedere că nu avem nici un vice-ministru în componența ministerului creat, este foarte clar că va fi probleme cu gestionarea mediului în genere, inclusiv și relațiile internaționale, având în vedere comasarea Ministerului Mediului și Dezvoltării Regionale cu cel al Agriculturii. Iată de ce eu văd problemele serioase. Foarte multe depind de calitatea oamenilor incluși în componența comisiei. Ei trebuie să fie specialiști și patrioți. Și până acum deja am avut probleme cu calitatea, în vederea acestei comasări vor fi și mai multe probleme.
Totodată, acest acord spune că componența comisiei trebuie să fie stabilită în timp de două luni. Practic, noi avem acum 2,5 luni, deoarece de la început încă are Poroșenko 15 zile pentru a semna această lege și după asta încă două luni. Iată de ce clar că aceste luni în Moldova măcar vor fi destul de grele din punct de vedere politic și nu sunt sigur că guvernul va avea destulă atenție către problema asta.”
Europa Liberă: Ce credeți că ar trebui să facă acum, punctual și în primul rând, autoritățile moldovene, odată acest acord intrând în vigoare?
Ilia Trombițchi: „Crearea componenței comisie din partea Moldovei. În acest sens este acum necesară o ședință la nivelul sau a prim-ministrului, sau a vice-prim-ministrului pentru a crea această componență din partea Moldovei a comisiei. Al doilea moment, această parte a comisie trebuie împreună cu comitetul districtului Nistru, care este creat prin hotărârea Guvernului din 2014, să discute problemele primordiale pentru activitățile comisiei din partea Moldovei pentru ultimii ani. Și după asta întâlnirea cu comisia, împreună cu ucrainenii, și stabilirea grupurilor de lucru și începerea activităților.”
Europa Liberă: Cum se înscrie această decizie în contextul construcției de către Ucraina a șase hidrocentrale în cascadă pe Nistru?
Ilia Trombițchi: „În viziunea mea, aceste lucruri trebuie să fie separate.”
Europa Liberă: De ce? Ați și spus că acordul nu va influența decizia Ucrainei, dar de ce?
Ilia Trombițchi: „Absolut corect, da, nu va influența direct, dar în primul rând aceste rânduri pot fi discutate și trebuie să fie discutate de către comisia riverană. Totodată, acest activități trebuie să fie discutate și rezolvate prin negocierile bilaterale cu Ucraina și insistența pe care a avut-o până acum Republica Moldova asupra articolului 6 a proiectului acordului, trebuie păstrată această insistență. Acest acord, care a fost acum ratificat, nu are nimic cu intențiile Republicii Moldova de a îmbunătăți modul de funcționare a acestui hidronod.”