Ilan Shor, primarul orașului Orhei și fostul șef al Consiliului de administrare al Băncii de Economii, condamnat în primă instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani prin credite neperformante contractate de la instituția bancară, a anunţat că iese din Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) pentru că ar fi o organizaţie politică. Observatorii moldoveni se întreabă dacă această decizie este sau nu o acţiune a guvernării împotriva sectorului asociativ. O discuție cu primarul de la Feşteliţa, Ştefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, membru al CALM.
Europa Liberă: Dle Tudoreanu, v-am rugat să fiţi cu noi telefonic astăzi ca să discutăm despre un anunţ al lui Ilan Shor că iese din Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) pentru că ar fi o organizaţie politică. V-aş întreba, înainte de cum priviţi acest anunţ, ce este CALM, pentru ascultătorii noştri neavizaţi? Cu ce se ocupă organizaţia Dvs.?
Nicolae Tudoreanu: „Congresul Autorităţilor Publice Locale a fost înființat reieșind din necesitățile reale cu care se confruntă astăzi Autoritățile Publice Locale, pentru a loba în raport cu Administrația Publică Centrală problemele și rezolvarea lor prin includerea diverselor legi, a acelor norme care să ducă în fine la reformarea Autorităților Publice Locale și creare de instrumente pentru a activa. Practic în toate țările lumii aceste asociații există. Primăria Feşteliţa nu a fost unul din fondatorii de bază a acestei organizaţii, noi am aderat în anul 2012 la Congresul Autorităţilor Publice Locale și de atunci până acum suntem membri.”
Europa Liberă: Sunteţi primari din orice partid politic în CALM. Iată, Dvs., dacă nu mă înșel, sunteţi din Partidul Democrat. Aţi putea numi „politică” această organizaţie?
Nicolae Tudoreanu: „Eu nu fac parte din conducerea Congresul Autorităţilor Publice Locale și nu am participat atât de des la tot ce este legat de problemele din internul Congresului. Dar sincer să vă spun în acești șapte ani de când este fondat, Congresul Autorităţilor Publice Locale a obținut foarte multe lucruri. Pentru că în acest timp poate și Guvernul central s-a maturizat, poate și tot ce este legat de organismele internaționale care finanțează Republica Moldova a pus niște condiții pentru ca Autorităţile Publice Locale să se reformeze și să se producă odată descentralizarea financiară de care este nevoie.
Trăim în Republica Moldova și trebuie să ne dăm seamă că aici politica se face și la prășit, politică se face și în barurile nocturne din satele noastre, politică se face oriunde astăzi în Republica Moldova. Însă în mare parte nu am fost solicitat să facem careva declarații politice, chiar în Consiliul de Administrare o bună parte din membri sunt membri ai Partidului Democrat, nu cred că am simțit acest lucru.”
Europa Liberă: Şi cum priviți acest anunț al primarului de Orhei că părăsește Congresul pentru că această organizație ar fi preocupată, de fapt, de altceva decât problemele comunităților locale și ale cetățenilor din aceste localități?
Nicolae Tudoreanu: „Eu nu cred că este treaba dânsului să facă anumite concluzii asupra activității CALM. Pentru că, sincer să vă spun, nu l-am văzut niciodată în ședințele organizate de CALM, nu am văzut inițiative făcute de Primăria Orhei în vederea reformării actualului sistem legislativ care se referă la Autoritățile Publice Locale. Și cred că la situația pe care o are astăzi Orheiul și instrumentele care se folosesc în Administrația Publică de la Orhei de finanțări netransparente, opinia mea este că nu este cazul să se pronunțe în asemenea caz anume Autoritatea Publică Locală Orhei.”
Europa Liberă: Observatorii se întreabă dacă în spatele acestui anunț al lui Ilan Shor stă sau nu o strategie a guvernării de a lovi în CALM, pentru că ar fi o organizaţie incomodă. Am să vă dau doar un exemplu: Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul, organizație care, precum înțelegem, a avut un rol de jucat în procesul de constituire a CALM în 2010, spune într-un comentariu „Nu-i niciun secret ca acest CALM le sta ca un os in gat. Cei care-au devalizat băncile de stat la Chișinău și se află în libertate fac cercuri ca grifonii peste CALM. Raderii nepedepsiți în sectorul economic sunt folosiți zilele astea ca niște dulăi asmuțiți contra sectorului asociativ.” Ce părere aveţi despre această poziție?
Nicolae Tudoreanu: „Chiar nu cred că CALM-ul ar putea fi „un os în gât” pentru guvernarea actuală, pentru că CALM-ul, de fapt, are ca scop ușurarea activității Guvernului central prin delegarea de atribuții și instrumente Autorităților Publice Locale. Pentru că cu toții știm că relația directă cu cetățenii o are doar Autoritatea Publică Locală. În ultima vreme chiar tot ce este legat de Fondul Rutier și alte lucruri pe care le-a abținut CALM-ul denotă faptul că Guvernul Central are o deschidere față de problemele Autorităților Publice Locale.
Problema ar fi cu unele persoane nominale, dar CALM-ul este și cred că are viitor. Eu, atunci când am aderat la CALM, am solicitat ca totuși satele, adică Autoritățile Publice Locale din sate să fie separat asociate într-o asociație, pentru că ne dăm bine seama că problemele în localitățile rurale sunt altele decât în orașe și ar trebuie să fie politici separate pentru satele noastre și promovate de o asociație profesionistă, așa cum este CALM-ul.”
Europa Liberă: Credeți că se vor alătura și alți primari dlui Ilan Shor?
Nicolae Tudoreanu: „Să nu uităm că Ilan Șor are și un partid politic și, probabil, această declarație are și caracter politic, însă nu cred că mai multe orașe se vor alătura acestui mesaj. Congresul Autorităților Publice Locale a organizat două săptămâni în urmă o întrunire la care au fost identificate problemele pe interior și discutate. Vreau să vă zic că a fost o discuție foarte productivă, practic toate probleme care sunt în CALM și care se discută prin culise au fost ridicate și discutate fără nicio jenă. Conducerea executivă a CALM-lui probabil și-a făcut concluzii pe seama acestor probleme și în scurt timp am înțeles că vor fi elaborate și aplicate unele soluții în vederea excluderii acestor mesaje neprietenoase în interiorul CALM-lui.”
Europa Liberă: Avansăm în discuție, dle Tudoreanu. De mai multă vreme urmărim următoarea situație: un om de afaceri despre care raportul Kroll spune că a contribuit decisiv la furtul miliardului a fost ales primar la Orhei, ba chiar a rămas în această funcţie în ciuda unei condamnări în primă instanță la 7 ani şi 6 luni de detenție, ba şi mai mult, și-a făcut partid, (fosta Mișcare „Ravnopravie”, actualmente Partidul Shor), şi probabil se pregătește cu această formațiune de următorul scrutin. Dvs. ce părere aveți despre felul cum se desfășoară toate aceste evenimente în jurul acestui primar?
Nicolae Tudoreanu: „Eu dintotdeauna am spus că actuala conducere a orașului Orhei creează un precedent prost. Felul în care se organizează o Administrare Locală, nu suntem în echitate instrumentală în activitățile noastre între toate primăriile Republicii Moldova. A avea banii proprii și a-i investi în infrastructura publică fără o transparență, fără instrumente care să fie valabile pentru toți primarii cu siguranță creează un precedent prost. Pentru că nu știu eu de unde atâta generozitate și atâta interes pentru oamenii din Republica Moldova să-ți investești propriii bani într-o infrastructură care ulterior devine una publică și nu are absolut nimic cu interesul personal. Sunt sigur că în spatele acestor investiții se ascunde și un interes personal și vorbeam de cel politic al partidului pe care îl promovează astăzi dl Shor.
Și ne pare foarte rău că cetățenii Republicii Moldova nu taxează aceste persoane, dar încearcă să-i promoveze în unele funcții destul de importante, cum este funcția de primar. Vorbeam ulterior cu o persoană din satul Pelivan, fiind într-o deplasare și ea tot se lăuda că uite, la Orhei s-a făcut parc, la Orhei s-a făcut altceva, iar eu îi spun că aceste lucruri nu sunt făcute pe principii bugetare, pe bani care să fie scoși la licitații, lucrări într-un fel făcute sub supraveghere de stat. La care persoana dată mi-a spus că nu o interesează de unde și cum, e important că s-a făcut. Să vedeți cât este de defectuoasă gândirea oamenilor din Republica Moldova. Pentru că nu doar Orheiul a contribuit, dacă e să ne raportăm la Banca de Economii, toată Republica Moldova a suferit din cauza acestor delapidări și în acest consens banii trebuie de repartizat pentru toate autoritățile publice locale.”
Europa Liberă: Dar pe de altă parte, dle primar, și televiziunile controlate de partidul puterii au grijă să informeze regulat cetățenii despre ce activitate strălucită are Ilan Șor la Orhei, cum deschide piscine, magazine sociale, scuare, asfaltează drumuri. Despre asta ce credeți?
Nicolae Tudoreanu: „Probabil pentru a atrage opinia publică. Nu pot să mă pronunț, pentru că nu am fost la Orhei de când actualul edil investește, nu am fost niciodată.”
Europa Liberă: Dar la televizor vă uitați?
Nicolae Tudoreanu: „Nu am văzut multe reportaje, am văzut doar nişte publicități legate de nişte proiecte, dar nu țin minte la care canale media au fost promovate.”
Europa Liberă: Vorbeam despre o promovare a acestei activități, în ciuda altei laturi ce ţine de persoana acestui primar – condamnarea din instanțe și alte lucruri.
Nicolae Tudoreanu: „Dacă se fac cu acest gând lucrurile respective, sigur că sunt proaste, pentru că nu poți pe de o parte o persoană să o condamni, pe de altă parte să-l faci într-un fel salvatorul unui popor. Cred că se bat cap în cap aceste lucruri. Şi vorbeam mai sus că se creează un precedent prost.”