Linkuri accesibilitate

Petru Macovei: „Asemenea restricții trebuie să fie justificate puternic”


Interviul dimineții, despre refulările de ziariști pe aeroportul internațional Chișinău, cu președintele Asociației Presei Independente.

Returnarea de marți a unui cercetător ucrainean specializat pe războaie informaționale și a unei jurnaliste ruse la frontiera Republicii Moldova, în aeroportul Chișinău, a stârnit numeroase reacții critice și de îngrijorare. Într-o declarație comună semnată de organizații media, de exemplu, se menționează, între altele, că „astfel de limitări de circulație contravin normelor democratice și afectează negativ fluxul liber de informații”. Organizațiile semnatare au cerut autorităților moldovene „să nu utilizeze măsuri restrictive și selective în ceea ce pri­vește intrarea în Republica Moldova a reprezentanților mass-media străini și să per­mită tutu­ror jur­na­liș­ti­lor să își exer­cite acti­vi­tă­țile pro­fe­sio­nale nes­tin­ghe­rit”.

Petru Macovei
Petru Macovei

O convorbire pe această temă cu Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente, una dintre organizațiile semnatare ale apelului public.

Interviul dimineții: Petru Macovei (API)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: Marțea trecută, Poliția de frontieră nu a permis, la aeroportul Chișinău, accesul în Republica Moldova cercetătorului și jurnalistului ucrainean, Roman Șutov, director de programe al portalului detector.media de la Kiev, și jurnalistei moscovite, Iradei Zeinalova, prezentatoarea principalului buletin de știri de la postul NTV din Rusia. Poliția de frontieră și-a justificat interdicția prin faptul că cei doi jurnaliști „nu au întrunit condițiile de trecere a frontierei de stat”. Nu este prima dată când unor jurnaliști, preponderent din Federația Rusă, nu le este îngăduită intrarea în Republica Moldova. Cum apreciați în general o astfel de practică cu care autoritățile moldovene par să persevereze?

Petru Macovei: „Este tot mai greu și mai greu să dai aprecieri unor astfel de gesturi din partea autorităților Republicii Moldova. În cazul despre care vorbim, care s-a produs acum două zile, tocmai este vorba de o, delicat vorbind, ușoară dezinformare din partea Poliției de frontieră, cel puțin în cazul lui Roman Șutov au existat toate documentele justificative pentru ca acest cunoscut cercetător media din Ucraina să participe în Republica Moldova la un seminar organizat de o asociație obștească cu susținerea Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.

Este interesant de știut că tocmai acest eveniment ținea de propagandă și dezinformare din partea Federației Ruse în această regiune și iată că autoritățile Republicii Moldova, care mai nou se declară luptătoare cu propaganda rusă, i-au interzis accesul unei persoane-cheie în lupta cu dezinformarea rusă.

Pare că autoritățile Republicii Moldova, Poliția de frontieră în special, nu au o atitudine democratică și corectă în raport cu cetățenii, în special cu jurnaliștii care intră în Republica Moldova, blocând astfel fluxul de informație. Să ne aducem aminte că Înalta reprezentantă pentru libertatea presei pentru OSCE, acum doi ani, a avut o declarație prin care a chemat autoritățile Republicii Moldova să-și revadă practicile de acordare a accesului de intrare în Republica Moldova pentru jurnaliști. Or, au existat, într-adevăr, destul de multe situații de genul acesta, chiar acum două săptămâni un alt jurnalist din Belarus care tot la invitația Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova urma să participe în țara noastră la un trening similar pe dezinformare și propagandă, i-a fost interzisă și lui intrarea.”

Europa Liberă: Organizații media, printre care și API, au semnat o declarație în care au deplâns asemenea practici ale autorităților și le-au cerut „să ia măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulații a jurnaliștilor străini care ne vizitează țara, în conformitate cu prevederile legislației naționale și a convențiilor internaționale în domeniu”. Apeluri de acest fel s-au mai făcut și nu doar de către organizații locale. Ce explicație aveți Dvs. pentru această perseverență a autorităților de la Chișinău? De ce autoritățile continuă să insiste? Au un simț mai acut al pericolelor?

Petru Macovei: „Nu neapărat. Am putea explica asta printr-un exces de zel. Autoritățile moldovenești își iau măsuri suplimentare de siguranță. Știți vorba rusească: «кабы чего не случилось», adică „să nu se

Există limite la orice, iar ceea ce se întâmplă, în special cu jurnaliștii care vor să intre în R. Moldova și li se blochează accesul, depășește aceste limite...

întâmple ceva”. Însă din punctul meu de vedere există limite la orice, iar ceea ce se întâmplă, în special cu jurnaliștii care vor să intre în Republica Moldova și li se blochează accesul, din punctul meu de vedere, depășește aceste limite.

Noi nu am avut în Republica Moldova nici măcar pe timpul guvernării comuniste de până în anul 2009, cu excepția situației din aprilie 2009 când a avut loc acele evenimente și guvernarea comunistă a blocat accesul jurnaliștilor străini în țara noastră, deci, nu am avut situații atât de des întâlnite cum este acum. Noi blamăm Federația Rusă pentru faptul că interzice accesul pe teritoriul său a unor jurnaliști europeni pe care îi consideră indezirabili, noi blamăm regimul de la Tiraspol pentru că face același lucru, însă nu văd cum atitudinea Poliției de frontieră, a autorităților moldovenești este diferită.

Republica Moldova este un stat asociat Uniunii Europene, în UE asemenea chestiuni trebuie foarte puternic justificate. Repet, în cazul lui Roman Șutov cel puțin, nu a existat nici măcar un motiv pentru ca poliția de frontieră să-i interzică intrarea. Este un cunoscut expert, analitic media din Ucraina și tocmai că este implicat în multiple proiecte europene de combatere a fenomenului de fake news și a propagandei, a manipulării în mass-media. Republica Moldova mai nou se declară luptător aprig cu propaganda rusă, inclusiv cu legea votată în parlamentul Republicii Moldova și intrată în vigoare acum câteva săptămâni, tot mai stranie pare această decizie a Poliției de frontieră.”

Europa Liberă: Mulți s-ar întreba: trebuie să fie egali chiar toți în fața poliției moldovenești de frontieră, ca să spunem așa? Adică, în condițiile de acum, sunt bineveniți în egală măsură și experții, jurnaliștii onorabili, și cei despre care se știe cu probe că sunt la ordinele aghitprom-ului rusesc?

Petru Macovei: „Aș pune accent pe cuvântul probe. Cine deține aceste probe? Poliția de frontieră se ocupă de monitorizarea media sau securitatea din Republica Moldova, sau Guvernarea? Cine trebuie să

Prin meseria lor jurnaliștii trebuie să aibă acces liber oriunde își doresc, în condițiile legii...

facă acest lucru și cine face acest lucru, de fapt, în mod normal, într-o țară asociată UE care își declară atașamentul față de valorile europene ar trebui să existe reguli foarte clare de accedere a cetățenilor și a jurnaliștilor în Republica Moldova.

Prin meseria lor jurnaliștii trebuie să aibă acces liber oriunde își doresc, în condițiile legii, bine înțeles, or, în cazul nostru vorbim despre lipsa unor justificări clare de intrare a jurnaliștilor în republica Moldova, repet, cel puțin în cazul lui Șutov chiar nu exista nici un motiv să-i fie interzis acest lucru, dar și în cazul altor jurnaliști – ei au venit să-și facă meseria așa cum vor ei. Este adevărat, unii sunt jurnaliști mai buni, alții sunt propagandiști, Irada Zeinalova este una dintre propagandistele, vocile Kremlinului, cunoscută în toată lumea, și la Pervîi Kanal, și la NTV. Ea face emisiuni care în esență sunt propagandistice.

Asta nu înseamnă însă că putem să limităm dreptul unui jurnalist să vină să-și facă meseria așa cum o vede el aici, în Republica Moldova. Din punctul meu de vedere, acest exces de zel, până la urmă el trădează sau arată faptul că statul Republica Moldova este slab pe anumite segmente, nu-și poate asigura o comunicare externă fezabilă, care ar putea să combată eventualele mesaje propagandistice ale Kremlinului sau a oricărui altui stat.”

Europa Liberă: Cum însă ar urma să fie luate asemenea măsuri într-un stat ca RM, astfel încât să fie și ferme, categorice, eficiente, dar și să nu dăuneze libertății de exprimare, libertății presei, liberului acces la informații?

Petru Macovei: „În primul rând, trebuie să existe niște reguli foarte clare. Bineînțeles că orice stat trebuie să își protejeze securitatea, însă lucrurile trebuie să fie foarte clar specificate în regulile de accedere pe teritoriul Republicii Moldova a jurnaliștilor, și trebuie să se țină cont de specificul muncii acestora, iar orice interdicție trebuie să fie puternic justificată. Nu au existat asemenea situații care să determine, din punctul nostru de vedere, care să determine aplicarea acestei interdicții în raport cu jurnaliști până acum în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG