Linkuri accesibilitate

Intimidări și atacuri la început de campanie electorală


Imagine simbol
Imagine simbol

​​Amnesty International Moldova a condamnat într-o declaraţie cazurile raportate de concurenţii electorali cerând investigarea lor în regim de urgenţă.

Organizaţia Amnesty International Moldova a publicat luni o declaraţie în care se arată îngrijorată de cazurile „de inacțiune a poliției în situații de hărțuire și agresiune” raportate de unii concurenți electorali. Amnesty cere organelor competente să cerceteze urgent aceste acuzații și, în cazul în care se adeveresc, să-i tragă la răspundere pe cei vinovați. Declaraţia vine după ce duminică un candidat al blocului de opoziție ACUM a spus că a fost atacat și bătut de trei persoane în apropierea Inspectoratului de Poliție din Edineț.

Intimidări și atacuri la început de campanie electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Poliția din Edineț a anunţat că a identificat trei suspecţi care l-ar fi agresat pe Dinu Plîngău, candidatul în circumscripția uninominală din Edineţ din partea blocului ACUM. Cei trei presupuși agresori, identitatea cărora nu a fost dezvăluită, au fost audiaţi, dar nu şi-au recunoscut vina, potrivit oamenilor legii. În continuare sunt investigate circumstanțele incidentului.

Dinu Plîngău a depus o plângere la inspectoratul local de poliţie duminică, după ce a anunţat pe Facebook că a fost bătut „chiar pe scările poliției” de trei persoane, inclusiv de fiul unui fruntaș local al Partidului Democrat de guvernământ şi un apropiat al fostului deputat democrat, Oleg Sîrbu, care candidează în aceeaşi circumscripţie. Informaţia nu a fost deocamdată confirmată, iar Oleg Sîrbu a negat orice implicare în acest caz. „Îmi pare rău că Dinu Plîngău încearcă să implice numele meu în această campanie”, a declarat Oleg Sîrbu portalului regional nordnews.md.

Dinu Plîngău, candidatul blocului ACUM la Edineț
Dinu Plîngău, candidatul blocului ACUM la Edineț

Dinu Plîngău a depus azi o plângere şi la procuratura din raion pretinzând că poliţiştii care ar fi fost martori ai incidentului nu au intervenit în nici un fel pentru a-l opri. Plîngău a fost îmbrâncit imediat ce îşi încheiase o transmisiune live în care reclamase că fusese urmărit în ajun de angajaţi ai poliţiei.

Săptămâna trecută şi Asociaţia Promo-LEX, intrată în dizgraţia puterii pentru rapoartele sale critice de monitorizare a scrutinului, anunţa că observatorii organizaţiei ar fi fost urmăriţi de angajaţi ai Poliţiei şi SIS.

Mai mulţi activişti din aripa tânără a Platformei DA au organizat azi un protest la sediul Ministerului de Interne în susţinerea lui Dinu Plîngău. În faţa protestatarilor a ieşit un şef de direcţie din cadrul MAI, Sergiu Moscalenco, care a anunţat că ministerul a iniţiat o anchetă internă privind modul în care au acţionat poliţiştii în timpul acestui incident.

Dinu Plîngău nu este singurul candidat al blocului de opoziţie ACUM care s-ar fi ciocnit cu probleme în cadrul unor acţiuni promoţionale.

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu

Valeriu Munteanu, contracandidatul lui Ilan Şor din circumscripţia uninominală Orhei, s-a plâns la poliţie după ce ar fi fost hărțuit de un grup de femei, simpatizante ale primarului lor, care au încercat să-l împiedice, sâmbătă, să distribuie nişte pliante electorale. Şi în acest caz, candidatul electoral afirmă că „poliția a asistat impasibilă la încercările de intimidare şi nu a intervenit”.

La Ungheni, un panou electoral al candidatului ACUM, Octavian Ţîcu, a fost distrus fiind aruncat apoi într-un tomberon. Țîcu speră ca făptașul va fi găsit și tras la răspundere, inclusiv pentru că în zona unde a avut loc incidentul sunt camere de supraveghere, aşa cum afirmă candidatul.

Amnesty International Moldova a condamnat într-o declaraţie aceste cazuri raportate de concurenţi electorali cerând investigarea lor în regim de urgenţă. „Suntem îngrijoraţi de riscul sporit al încălcării legislației electorale și convențiilor internaționale în domeniul electoral de către autorități, partide politice și exponenții ai acestora”, se spune în declaraţie. Organizaţia solicită autorităţilor să asigure un climat favorabil desfășurării unor alegeri democratice și transparente şi aminteşte că potrivit Codului Electoral „concurenţii pot organiza întâlniri cu alegătorii, autorităţile administraţiei publice locale fiind obligate să asigure desfăşurarea unor astfel de întâlniri în termene şi în condiţii egale, securizat şi fără presiuni.”

XS
SM
MD
LG