Linkuri accesibilitate

Bulgaria ar putea găzdui la Varna o bază navală a NATO. Discuții Borisov-Trump la Casa Albă


Distrugătorul american „USS Truxtun” în portul Varna, la exerciții comune cu Bulgaria și România, martie 2014
Distrugătorul american „USS Truxtun” în portul Varna, la exerciții comune cu Bulgaria și România, martie 2014

Primul ministru al Bulgariei Boiko Borisov s-a întălnit la Casa Albă cu președintele Donald Trump. În cadrul întâlnirii, care a durat două ore, Trump și Borisov au semnat un Acord cadru de colaborare strategică.

Discuții Borisov-Trump la Casa Albă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct



Abordând problema securității în zona Mării Negre, Borisov a declarat că Bulgaria este pregătită să participe la cât mai multe exerciții militare și să creeze un centru de coordonare NATO la Varna.

Donald Trump și Boiko Borisov în Cabinetul Oval, 25 noiembrie 2019
Donald Trump și Boiko Borisov în Cabinetul Oval, 25 noiembrie 2019


În ajunul vizitei, premierul și-a atras criticile dreptei cu declarația că Bulgaria nu este dispusă să ofere baze americanilor și că problema nici nu a fost discutată.

Fostul ministru de externe Solomon Pasi a declarat însă azi că viitorul centru de coordonare de la Varna va deveni o bază navală a NATO.

Trump a sprijinit eforturile Sofiei de a crea un centru regional de distribuire a gazelor ce va contribui la diversificarea energetică.


„Companii americane vor putea participa la realizarea CAE Belene cu combustibil nuclear și generatoare electrice „Arabella” ce vor putea mări puterea reactoarelor rusești de la 1000 la 1200 de MW”, a spus Borisov.

Trump a salutat decizia Sofiei de a achiziționa 8 avioane F-16 block 70. El a adăugat că Bulgaria, cu cheltuieli militare ce depășesc 3% din PIB, va putea servi drept exemplu Germaniei. Bulgaria și SUA vor dezvolta colaborarea în industria de armament.

Până la finele anului, un grup de experți americani va vizita CAE Kozlodui și platforma viitoarei centrale Belene. Borisov a declarat că realizarea celui de al doilea proiect nuclear cu reactoare americane este inacceptabilă pentru că ar însemna „să aruncăm în Dunăre cele două reactoare rusești achiziționate și eu să fiu fugărit cu pietre”.


Referitor la Rusia, Borisov a spus că problema nu a figurat pe agenda întâlnirii. El a adăugat că Bulgaria își apără cu grijă secretele și îi neutralizează pe spionii străini.

Experți bulgari au avertizat că renunțarea la vize americane se lovește de nivelul cererilor respinse ce este de aproape patru ori mai mare de limita de 3%. Problema va putea fi rezolvată în cadrul unei viitoare întâlniri a celor doi lideri, care va avea loc, cel mai probabil, în Bulgaria.

În 2018, volumul comerțului bilateral a atins 1 miliard de dolari. Investițiile americane în perioada 1996-2016 au fost de 1,7 miliarde de dolari.

XS
SM
MD
LG