Linkuri accesibilitate

Refugiați ucraineni la Sala Polivalentă din Chișinău, 8 martie 2022
Refugiați ucraineni la Sala Polivalentă din Chișinău, 8 martie 2022

Invazia rusă în Ucraina, ziua 13 | ONU: două milioane de refugiați ucraineni

  • Președintele SUA, Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și altor tipuri de carburanți din Rusia, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.
  • Gigantul petrolier Shell anunță că se retrage din Rusia.
  • Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici îi cere președintelui Volodimir Zelenski să oprească vărsarea de sânge din Ucraina „cu orice preț” și să ajungă la un acord de pace cu Rusia.
  • Șeful agenției ONU pentru refugiați spune că numărul persoanelor care fug de invazia Rusiei în Ucraina a ajuns la două milioane
  • Rusia spune că a deschis coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumî.
  • Mai multe canale de televiziune ruse au fost piratate, iar programele au fost înlocuite cu transmisii despre războiul din Ucraina.
  • Oligarhii ruși și-au manifestat îngrijorarea față de invazia în curs de desfășurare a Ucrainei.
  • Liderii Statelor Unite, Franței, Germaniei și Marii Britanii au promis că vor pedepsi în continuare Rusia pentru invadarea Ucrainei, a declarat Casa Albă pe 7 martie. Dar interzicerea importului de petrol rusesc nu pare încă iminentă.

Invazia rusă în Ucraina ziua a 12-a, AICI

08:56 8.3.2022

Mai multe canale de televiziune din Federația Rusă au fost piratate de organizația Anonymous, după cum susțin mai multe conturi de Twitter asociate acestei grupări. Programele acestor televiziuni au fost înlocuite cu transmisii despre războiul din Ucraina realizate de posturile independente Current Time și Dojdi TV, care sunt actualmente suspendate de autoritățile ruse.

Printre canalele de televiziune afectate s-au numărat serviciile rusești de streaming Wink și Ivi (similar cu Netflix), și transmisiunile în direct de la canalele TV Russia 24, Canal 1, Moscova 24. Este „cea mai mare operațiune Anonymous de până acum” se afirmă pe aceste conturi. Platformele de streaming și canalele de televiziune sunt acum din nou difuzate fără interferența hackerilor.


Nu este primul atac de piraterie online împotriva instituțiilor mass-media din Federația Rusă după ce Moscova a ordonat invadarea neprovocată a Ucrainei. Săptămâna trecută, Anonymous afirma că a spart sistemele mai multor instituții de presă ruse, inclusiv agenția de știri de stat TASS, Kommersant, Izvestia, Fontanka, Forbes și RBK.

07:57 8.3.2022

Oligarhii ruși și-au manifestat îngrijorarea față de invazia în curs de desfășurare a Ucrainei. Țările occidentale continuă să-i sancționeze drastic pe miliardarii din apropierea Kremlinului din pricina războiului.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska

Magnatul rus Oleg Deripaska, cunoscut pentru strânsele sale legături cu președintele Vladimir Putin, scria pe 7 martie pe Twitter că războiul din Ucraina trebuie oprit cât mai curând posibil. „Avem nevoie de pace cât mai curând posibil, deoarece am depășit deja punctul fără întoarcere... Întreaga lume va fi diferită, și Rusia deopotrivă”, a spus Deripaska.

Tot pe 7 martie, un alt magnat rus, Vladimir Lisin, a afirmat într-o declarație adresată lucrătorilor unei fabrici de oțel din orașul Novolipetsk (NLMK) că viețile pierdute în Ucraina sunt o tragedie greu de justificat. Lisin, președintele NLMK și principalul acționar al întreprinderii, a cerut eforturi diplomatice pașnice pentru a rezolva conflictul și și-a exprimat speranța că războiul va fi oprit în curând.

07:16 8.3.2022

Liderii Statelor Unite, Franței, Germaniei și Marii Britanii au promis că vor pedepsi în continuare Rusia pentru invadarea Ucrainei, a declarat Casa Albă pe 7 martie. Dar interzicerea importului de petrol rusesc nu pare încă iminentă, în ciuda presiunii crescânde din partea parlamentarilor americani care consideră că abia așa va fi blocată sursa de venituri pentru guvernul președintelui rus Vladimir Putin.

Joe Biden în teleconferință la Casa Albă
Joe Biden în teleconferință la Casa Albă

Președintele american Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Olaf Scholz și premierul britanic Boris Johnson au susținut o videoconferință pe 7 martie și „și-au afirmat hotărârea de a continua să majoreze costurile asupra Rusiei pentru invazia sa neprovocată și nejustificată a Ucrainei”, după cum se spune într-un comunicat al Casei Albe. Dar declarația nu a menționat perspectiva interzicerii importurilor de petrol și gaze rusești, care ar produce daune Germaniei dependentă de gazul rusesc.

06:56 8.3.2022

Producătorul american de blugi și îmbrăcăminte Levi's a anunțat că suspendă operațiunile din Rusia din cauza faptului că aceasta a invadat fără nicio provocare Ucraina. Levi Strauss & Co a declarat într-o declarație din 7 martie că în urma suspendării va întrerupe, de asemenea, orice nouă investiție în Rusia. Compania a anunțat și că a promis mai mult de 300.000 de dolari „ca răspuns la criza umanitară în curs din Ucraina, care generează un număr tot mai mare de refugiați în țări din Europa de Est”.

Exodul companiilor a lovit o gamă largă de industrii din Rusia. Printre firmele de îmbrăcăminte și de vânzare cu amănuntul care și-au oprit operațiunile din cauza invaziei se află și Puma, H&M, Zara și Ikea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG