Linkuri accesibilitate

Refugiați ucraineni la Sala Polivalentă din Chișinău, 8 martie 2022
Refugiați ucraineni la Sala Polivalentă din Chișinău, 8 martie 2022

Invazia rusă în Ucraina, ziua 13 | ONU: două milioane de refugiați ucraineni

  • Președintele SUA, Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și altor tipuri de carburanți din Rusia, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.
  • Gigantul petrolier Shell anunță că se retrage din Rusia.
  • Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici îi cere președintelui Volodimir Zelenski să oprească vărsarea de sânge din Ucraina „cu orice preț” și să ajungă la un acord de pace cu Rusia.
  • Șeful agenției ONU pentru refugiați spune că numărul persoanelor care fug de invazia Rusiei în Ucraina a ajuns la două milioane
  • Rusia spune că a deschis coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumî.
  • Mai multe canale de televiziune ruse au fost piratate, iar programele au fost înlocuite cu transmisii despre războiul din Ucraina.
  • Oligarhii ruși și-au manifestat îngrijorarea față de invazia în curs de desfășurare a Ucrainei.
  • Liderii Statelor Unite, Franței, Germaniei și Marii Britanii au promis că vor pedepsi în continuare Rusia pentru invadarea Ucrainei, a declarat Casa Albă pe 7 martie. Dar interzicerea importului de petrol rusesc nu pare încă iminentă.

Invazia rusă în Ucraina ziua a 12-a, AICI

14:56 8.3.2022

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014 după protestele în masă de la Kiev, i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să oprească vărsarea de sânge din Ucraina „cu orice preț” și să ajungă la un acord de pace cu Rusia. Textul declarației lui Ianukovici a fost publicat de agenția rusă de presă RIA Novosti.

14:00 8.3.2022

Autobuze pline cu refugiați au început să părăsească orașul ucrainean asediat Sumî, în estul Ucrainei, printr-un coridor umanitar convenit cu Rusia, după mai multe încercări eșuate de a permite civililor să plece din calea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Guvernatorul regional Dmitro Jivitski a spus, într-o declarație video, pe 8 martie, că primele autobuze au plecat deja din Sumî - oraș situat la doar 50 de kilometri de granița cu Rusia - spre orașul Poltava, din centrul Ucrainei, situat la aproximativ 175 de kilometri mai la sud.

La Gara din Kiev
La Gara din Kiev


Cu toate acestea, un alt coridor umanitar convenit pentru orașul Mariupol, situat în sudul țării, a fost atacat de forțele rusești, potrivit ministerului ucrainean al Apărării. „Inamicul a lansat un atac care se îndreaptă exact spre coridorul umanitar”, a declarat ministerul pe Facebook, adăugând că armata rusă „nu a lăsat copiii, femeile și persoanele în vârstă să părăsească orașul”.

Civilii au continuat să părăsească și orașul Irpin, o suburbie a Kievului aflată pe linia frontului, spunând că bombardamentele din timpul nopții au fost unele dintre cele mai intense de până acum.

13:44 8.3.2022

Șeful agenției ONU pentru refugiați spune că numărul persoanelor care fug de invazia Rusiei în Ucraina a ajuns la două milioane. Filippo Grandi, înaltul comisar al ONU pentru Refugiați, a făcut aceste declarațiile la o conferință de presă la Oslo, după ce a vizitat Moldova, Polonia și România, țări care au primit refugiații veniți din Ucraina după ce Rusia a invadat țara, pe 24 februarie.

Mărturii din trenul refugiaților, pe drum de tranzit prin R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:47 0:00

Grandi a spus că, spre comparație, războaiele balcanice din Bosnia și Kosovo au dus la exodul a „două până la trei milioane de oameni, dar pe o perioadă de opt ani”. „În Europa este cel mai mare număr de refugiați după Al Doilea Război Mondial”, a spus Grandi. Pe 7 martie, UNHCR estimase că numărul refugiaților era de peste 1,7 milioane.

11:20 8.3.2022

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, va călători în Polonia și România săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu oficiali cu care va discuta despre invazia rusă a Ucrainei și impactul pe care îl are războiul asupra regiunii.

Agenda întâlnirilor de la Varșovia și București se va concentra pe asistența economică, de securitate și umanitară pentru Ucraina, a declarat Casa Albă. „Întâlnirile vicepreședintei se vor concentra și asupra modului în care Statele Unite pot sprijini în continuare vecinii Ucrainei, deoarece ei primesc și îngrijesc refugiații care fug de violență”, a spus secretarul de presă adjunct al vicepreședintelui.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG