Președintele american Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc în Statele Unite afirmând că este o „lovitură puternică” pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.
Într-un discurs ținut la Casa Albă pe 8 martie, Biden și-a avertizat de asemenea concetățenii că „apărarea libertății va costa”.
„Este posibil ca Rusia să continue avansul cu un preț oribil, dar acest lucru este deja clar - Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”, a mai spus Biden. „Putin poate fi capabil să ia un oraș, dar nu va putea niciodată să țină țara”.
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, urmează să sosească în Polonia pe 9 martie pentru a se întâlni cu oficialii polonezi pentru a discuta despre invazia rusă a Ucrainei și impactul pe care îl are războiul asupra regiunii. În timpul călătoriei sale proiectată să se desfășoare între 9 și 11 martie, Harris va vizita și România, țară membră NATO situată pe flancul de sud-est al alianței.
Rețeaua globală de fast-food McDonald’s a anunțat că închide temporar toate cele 850 de reprezentanțe din Rusia.
„Conflictul din Ucraina și criza umanitară din Europa au cauzat suferințe de nespus oamenilor nevinovați”, a declarat CEO-ul McDonald’s, Chris Kempczinski, într-o declarație obținută de RFE/RL. „McDonald's a decis să închidă temporar toate restaurantele noastre din Rusia și să întrerupă toate operațiunile de pe piață”, se spune în declarație.
Kempczinski a mai afirmat că McDonald's continuă să-și sprijine angajații din Ucraina, inclusiv să le plătească „salariile complete”, contribuind deopotrivă cu 5 milioane de dolari pentru un fond de asistență pentru angajați. McDonald's a închis temporar 108 restaurante în Ucraina. Spre deosebire de alte mărci mari de fast-food din Rusia care sunt francize - inclusiv KFC, Pizza Hut, Starbucks și Burger King - McDonald's deține 84% din restaurantele sale din Rusia.
Polonia a declarat că este pregătită să predea toate avioanele sale MiG-29 unei baze aeriene americane din Germania îndemnând și alți membri NATO care dețin același tip de avioane de război rusești să facă același lucru, a declarat Ministerul de Externe într-o declarație din 8 martie.
Parlamentarii americani au presat administrația președintelui Joe Biden pe 7 martie să faciliteze transferul de avioane de luptă în Ucraina din Polonia și din alte țări NATO și est-europene, după o cerere făcută pe 5 martie de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Pentagonul nu a reacționat la acest anunț, iar subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a afirmat că decizia poloneză este neașteptată.