Linkuri accesibilitate

Invazia rusă în Ucraina, ziua 15 | Întâlnirea Lavrov-Kuleba s-a încheiat „fără niciun progres”

  • Întâlnirea ruso-ucraineană la nivel înalt s-a încheiat fără niciun progres
  • Summit UE în Franța. Pe agendă: invazia Ucrainei și criza energetică
  • Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a ajuns la Varșovia pe fondul unei dispute legate de avioane de luptă pentru Ucraina
  • Ministrul rus al Apărării admite prezența recruților în războiul din Ucraina
  • Marea Britanie susține că Ministerul rus al Apărării a admis utilizarea armelor termobarice în Ucraina
  • Un atac aerian rusesc a devastat un spital de copii din portul asediat Mariupol.
  • Invazia rusă în Ucraina ziua a 14-a AICI.
15:20 10.3.2022

Înainte de summitul informal al liderilor europeni de la Versailles, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au stat de vorbă la telefon cu președintele rus Vladimir Putin, căruia i-au spus că orice soluție la criza actuală trebuie negociată între Rusia și Ucraina, a anunțat președinția franceze. Cei trei lideri au stabilit să rămână în legătură, a mai spus Palatul Elysée. Liderii UE vor discuta joi și vineri despre situația din Ucraina și consecințele economice ale invaziei rusești.

Clădirea Comisiei Europene luminată în culorile drapelului ucrainean, Bruxelles, 24 februarie 2922
Clădirea Comisiei Europene luminată în culorile drapelului ucrainean, Bruxelles, 24 februarie 2922

13:01 10.3.2022

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, declară că la întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, primul dialog la nivel înalt între cele două țări de când Moscova a lansat luna trecută o invazie neprovocată a Ucrainei,nu s-au înregistrat progrese în privința încetării focului.

Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov
Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov

Kuleba a declarat după întâlnirea din stațiunea turcă Antalya că Lavrov nu s-a angajat să asigure un coridor umanitar în orașul asediat Mariupol. El a adăugat că Ucraina este pregătită să continue dialogul cu Rusia în găsirea unei căi de oprire a războiului.

Serghei Lavrov a declarat, la rândul său, că Rusia este dispusă să continue discuțiile și că Moscova a prezentat Ucrainei propunerile sale privind modul de a pune capăt conflictului și așteaptă un răspuns. Kuleba a caracterizat cererile Rusiei ca fiind nimic mai puțin decât o cerere de capitulare necondiționată.

Chiar în timpul conferinței de presă, din Ucraina s-a relatat că orașul port Mariupol este din nou atacat de forțele rusești după ce miercuri, primarul informase că a fost bombardată o maternitate din oraș.

Lavrov a negat din nou că trupele rusești ar ataca ține civile dar a susținut că maternitatea respectivă ar fi fost folosită de militarii ucraineni ca bază pentru a ataca forțele rusești.

11:32 10.3.2022

Liderii Uniunii Europene se reunesc în Franța pentru a decide asupra modalităților de a răspunde în regim de urgență impactului invaziei Ucrainei de către Rusia asupra blocului comunitar.

Palatul de la Versailles - fosta reședință a regilor Franței, locul unde are loc summit-ul
Palatul de la Versailles - fosta reședință a regilor Franței, locul unde are loc summit-ul


Președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE, va conduce summit-ul de criză de la Versailles. În proiectul de declarație care urmează să fie adoptată la finalul reuniunii se scrie că „Războiul de agresiune al Rusiei reprezintă o schimbare tectonică majoră în istoria europeană”. Liderii vor decide „cum își poate îndeplini UE responsabilitățile în această nouă realitate, protejându-și cetățenii, valorile, democrațiile și modelul nostru european”.

Este de așteptat ca la summit să se discute și cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de aderare rapidă a țării la UE pentru a scăpa din sfera de influență a Rusiei.

09:01 10.3.2022

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a sosit la Varșovia la începutul unei vizite de două zile în Polonia și România pentru a discuta despre invazia rusă a Ucrainei și impactul pe care îl are războiul asupra regiunii.

Kamala Harris a ajuns în capitala Poloniei pe 9 martie pe fondul tensiunilor diplomatice produse de transferul avioanelor de luptă. Guvernul polonez a lansat pe 8 martie un plan de a-și transfera avioanele de luptă fabricate în Rusia într-o bază militară americană din Germania, urmând ca, după aceea, avioanele să fie predate piloților ucraineni care încearcă să respingă forțele ruse. La rândul lor, Statele Unite ar furniza Poloniei avioane fabricate în SUA cu „capacități corespunzătoare”.

Dar polonezii nu au discutat cu administrația Biden acest plan înainte de a vorbi despre el în public, iar Pentagonul a respins rapid ideea, considerând că nu este practică. Avioanele de război care ar zbura dintr-o bază din SUA și NATO în spațiul aerian disputat cu Rusia ar crește riscul ca războiul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG