Rețeaua mondială de restaurante McDonald’s a anunțat că își închide temporar cele 850 de locații din Rusia, în timp ce numărul de afaceri rusești care se retrag din această țară continuă să crească, după războiul neprovocat pronit de ruși contra Ucrainei.
„Conflictul cu Ucraina și criza umanitară din Europa au cauzat suferințe de neimaginat unor oameni nevinovați”, a spus președintele director general al acestei companii, Chris Kempczinski, într-o declarație obținută de Radio Europa Liberă/Libertatea.
„McDonald’s a decis să închidă temporar toate restaurantele noastre din Rusia și să pună pauză tuturor operațiunilor noastre pe [această] piață”, se mai spune în declarația citată.
Kempczinski a mai spus că firma americană continuă să-și sprijine angajații din Ucraina, plătindu-le integral salariile și contribuind cu 5 milioane de dolari într-un fond de ajutor pentru angajații firmei. McDonald’s a închis 108 de restaurante și în Ucraina.
Spre deosebire de celelalte francize ale marilor rețele de fast food din Rusia (KFC, Pizza Hut, Sturbucks și Burger King), McDonald’s este chiar proprietara a 84 la sută din locațiile sale din Rusia.
Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat că Republica Moldova are nevoie de un ajutor de urgenţă din partea ţărilor membre ale Uniunii Europene, pentru a face faţă valului de refugiaţi ucraineni, pe fondul războiului din Ucraina.
Într-un interviu acordat AGERPRES, Revenco a spus că „Moldova nu a mai avut timp de 30 de ani astfel de situaţii. (...) Avem nevoie de expertiză, de cunoştinţe, de informaţii, de experienţa celor care au gestionat astfel de fenomene şi înţeleg, cunosc care este presiunea pe sistemul afacerilor interne”.
Președintele SUA, Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și altor tipuri de carburanți din Rusia, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina.
„Anunț noi sancțiuni. Interzicem toate importurile de petrol. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va fi importat”, a declarat Biden, la Casa Albă. El a adăugat că decizia are „sprijin bipartizan puternic”. „Atât republicanii, cât și democrații spun foarte clar că acest lucru trebuie făcut”, a precizat el.
În același timp, președintele SUA a menționat că partenerii europeni ai Washingtonului ar putea să nu poată impune restricții similare în acest moment.
Exporturile de energie sunt principala sursă de venit a Moscovei.
Aproximativ 8% din importurile de petrol în Statele Unite provin din Rusia, dar Statele Unite nu importă gaze naturale rusești.
Anterior, Biden s-a opus impunerii de sancțiuni împotriva sectorului energetic rusesc, spunând că nu vrea să afecteze consumatorii americani cu o măsură care ar declanșa probabil costuri mai mari la carburanți.
Secretarul General NATO Jens Stoltenberg a declarat marți la Riga că atacarea căilor de evacuare a civilor din Ucraina de către trupele rusești este o crimă de război.
Vorbind la la o conferință de presă comună cu premierul canadian Justin Trudeau, premierul spaniol Pedro Sanchez și oficialități letone, după vizitarea trupelor NATO de lângă Riga, Stoltenberg a afirmat:
„Există rapoarte foarte credibile despre civilii care au fost atacați în timp ce încearcă să plece. A ataca civili este o crimă de război și este total inacceptabilă. Avem nevoie de coridoare umanitare reale care să fie pe deplin respectate”.