Linkuri accesibilitate

Ion Chicu: Avem posibilitatea să votăm corect pe 11 iulie și măcar atunci să nu zicem că de vină e altcineva


Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei condus de fostul prim-ministru Ion Chicu, va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Partidul și-a motivat decizia prin dorința de a oferi cetățenilor țării o alternativă. Liderul formațiunii a declarat Europei Libere că oamenii așteaptă o schimbare de atitudine din partea politicienilor. Ion Chicu a comentat și decizia de a se implica în politică și suspiciunile precum că proiectul politic, pe care îl conduce, ar aparține lui Plahotniuc, Dodon sau altcuiva.

Ion Chicu: Avem posibilitatea să votăm corect pe 11 iulie și măcar atunci să nu zicem că de vină e altcineva
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:49 0:00
Link direct

Europa Liberă: Încă nu ați prezentat dosarul la CEC, pentru a fi înregistrat în cursa electorală. O faceți? Când?

Ion Chicu: „O facem conform planului. Mâine, la ora 11, mergem cu colegii la CEC, pentru a depune actele necesare pentru înscrierea în cursa electorală.”

Europa Liberă: Este greu să găsești 101 persoane, astăzi, ca să fie convinse, ca să fie integre, ca să vrea să se implice în politică, pentru ca să completeze această listă electorală?

Sper că mâine vom uimi plăcut cetățenii R.Moldova cu lista colegilor care vor candida

Ion Chicu: „Dificultatea noastră a fost să alegem. Și nu este vorba de număr, este vorba de ales. Noi, după cum am declarat, ne propunem să venim în fața oamenilor cu o echipă de profesioniști, oameni integri, nu în ultimul rând, patrioți. Și, respectiv, din avalanșa de oameni cu care am discutat, de doritori, să zicem așa, ne străduim să îi includem în listă pe cei care corespund cel mai bine criteriilor respective. Astăzi va avea loc consiliul politic național, care va aproba această listă. Sper că mâine vom uimi plăcut cetățenii R.Moldova cu lista colegilor care vor candida pentru funcția de deputat.”

Europa Liberă: Instituția legislativă era în coada topului, când era vorba despre încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Acum stai și te gândești, pe de o parte e această râvnă a unor persoane să obțină mandatul de deputat, iar pe de altă parte, să recâștigi încrederea cetățeanului nu e atât de ușor.

Încrederea cetățeanului se poate de recâștigat prin fapte

Ion Chicu: „Încrederea cetățeanului se poate de recâștigat prin fapte. Nu prin populism, nu prin declarații și promisiuni goale. Eu cred că dacă toți cei care ajung în legislativul țării s-ar conduce de acest principiu, că cuvântul pronunțat este fața și onoarea celui care emite mesajul, atunci lucrurile ar sta cu totul altfel. Într-adevăr, încrederea în legislativ, dar și în alte instituții ale statului, mai ales acele care sunt conduse mai mult de principii politice, această încredere este la nivelul solului, din păcate. Este de datoria tuturor care vor obține votul cetățenilor pe 11 iulie să schimbe acest lucru.

Dar unica posibilitate de a schimba aceasta, este, într-adevăr, ca faptele să nu devieze de la promisiuni și de la vorbe. Altfel, în afară de faptul că cetățenii pierd încrederea în instituțiile statului și, în cazul de față, în parlament, cetățenii pierd totalmente încrederea în statul propriu-zis. Pentru că aceste instituții reprezintă statul. Dacă de treizeci de ani la rând această dezamăgire persistă și de fiecare dată a doua zi după ce am aruncat buletinul în acea urnă de vot începem să ne regretăm alegerea făcută, bineînțeles că scade și încrederea în stat. Or, asta este una din principalele noastre probleme. Noi am uitat de cuvântul patriotism, pe noi nu ne trec fiorii când auzim imnul de stat etc. Dar fără asta nu se construiește o țară, nu se poate de consolidat în jurul unor obiective. Asta e direcția în care trebuie să lucreze politicienii. Și eu cred că acea echipă, pe care noi vrem s-o prezentăm societății, se conduce anume de aceste principii.”

Ion Chicu: Dacă nu faci tu politică, se ocupă politica de tine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:01:21 0:00

Europa Liberă: Până la urmă, a fost ușor să luați această decizie de a crea o nouă formațiune? Pentru că, după ce ați făcut acest anunț, încă în luna martie, imediat s-au și întrebat unii dacă nu cumva ați fost sfătuiți de cei de pe stânga sau de cei de pe dreapta să faceți această formațiune, pentru ca, eventual, să fie risipite voturile de pe centru-dreapta?

Ion Chicu: „Este o decizie dificilă. Eu am mai spus-o și cu alte ocazii, un om normal nu se simte confortabil pe scena politică, în această mlaștină, dacă doriți, dar ziceam și alta: dacă nu te implici, dacă nu faci tu politică, se ocupă politica de tine. Din păcate, ceea ce vedem noi, mai ales în ultimele trei luni, evoluțiile pe scena politică, ne trezește multe semne de întrebare, de îngrijorare, mai bine spus. Noi am considerat că oamenii care pot face ceva, care au intenții bune, profesioniștii, trebuie să se implice. Altfel, o să stăm și noi de o parte, o să ne dăm cu părerea pe Facebook o dată pe săptămână cât de rău merg lucrurile sau cum ar trebui să fie, că-s mulți din aceștia, și nu cred că este cea mai bună ocupație a oamenilor care țin la țara aceasta. Deci, la capitolul dacă am fost de cineva sfătuiți, impuși sau măguliți, eu personal am fost sfătuit, măgulit și poate chiar și rugat. Unul dintre colegi s-a exprimat, a fost și la Dvs., dl primar de Hâncești, am avut multe discuții de genul da chiar te duci înapoi în zona de confort, unde ai fost până în ianuarie 2018?; te duci peste hotare?; da poate facem ceva, poate ne gândim să facem ceva?. Iată asta a fost unica impunere, să zicem. Cei care speculează că proiectul Plahotniuc, Dodon etc., eu cred că aceasta nici nu trebuie de comentat, și poate că și ultima picătură de suspiciune o să cadă mâine, când o să vedeți echipa, lista de colegi cu care mergem, pe care nicidecum nu poți să-i suspectezi, nu zic de mare dragoste, dar măcar de simpatii sau preferințe de genul respectiv.”

Europa Liberă: Dle Chicu, dar Dvs. criticați dur guvernările din ultimii ani, pe deoparte, dar, pe de altă parte, din acele guvernări ați făcut parte chiar și Dvs., și pe timpul când, așa se zice, că regimul Plahotniuc a făcut ce a vrut în această țară, după plecarea lui ați condus executivul; de ce atâtea critici la adresa guvernanților?

Ion Chicu: „Eu întotdeauna, când m-am expus în spațiul public, pe un subiect sau altul, cu argumente, cred că marea majoritate au ținut de domeniul finanțelor publice, de alte domenii care țin de gestionarea statului.”

Europa Liberă: Peste o sută de mii de cetățeni s-au înregistrat în diasporă, ce părere aveți Dvs. despre votul din diasporă și dacă contați și pe acel vot al cetățenilor R.Moldova aflați în străinătate?

Ion Chicu: „Este foarte bine că s-au înregistrat mai mulți cetățeni, asta permite Comisiei Electorale centrale să deschidă mai multe secții și anume acolo unde sunt solicitate, pentru că, până la exercițiul acesta de înregistrare prealabilă, de multe ori aveam birouri electorale care nu făceau față fluxului, dar în nouă din zece cazuri bătea vântul prin birourile acelea, nu era nimeni. Acum este o mai bună coordonare. Noi avem foarte mulți cetățeni ai R.Moldova peste hotare, că nu vreau să-i zic diasporă, deci, ei sunt cetățeni ai R.moldova și au exact același drept pe care îl au ceilalți ca să voteze, unul din puținele drepturi care le-au mai rămas cetățenilor în mod real. Măcar atât să le asigure statul. Și ne bucurăm că cetățenii de peste hotare sunt activi. Eu știu că foarte multă lume la Chișinău este deranjată de votul diasporei, ar vrea să scape de diasporă. Eu am spus tot timpul, cea mai bună cale de a scăpa de diasporă este să-i aducem acasă. Eu știu și altceva, sunt unii care speră ca diaspora să se mențină, chiar să crească. De exemplu, ei tot așa gândesc și în privința regiunii transnistrene, că n-am vrea ca ei să se integreze, căci asta ar însemna, automat, plus o sută de mii de voturi cu orientare pro-rusă, de exemplu. Din păcate, la noi, politicienii judecă prin prisma intereselor de partid. Unii vor ca diaspora să nu voteze, alții vor să se ducă cât mai mulți în diasporă, că votează așa cum li-i convenabil, alții vor ca Transnistria să stea într-o parte, pentru că dacă vin cetățenii ceia cu drept de vot, probabil că vor susține ceva orientat pro Belarus sau Rusia. Din păcate, asta e la noi mentalitatea. În ce privește șansele noastre de a fi susținuți de diasporă, noi nu facem diferență între cetățeanul cu drept de vot din interiorul țării și cel din diasporă. Instrumentele de promovare a mesajelor posibil că vor fi diferite, pentru că nu cred că noi avem posibilitatea să ajungem în fiecare țară, în fiecare comunitate de moldoveni peste hotare. Vom încerca aici să utilizăm, mai mult, instrumentele electronice de a le transmite mesajul.”

Europa Liberă: Dar aveți incluse în lista electorală persoane din diasporă?

Ion Chicu: „Din diasporă avem, în primul rând, un proaspăt cetățean al R.Moldova, care a venit din Italia, este italian de origine, dar el este și o dovadă că în R.Moldova se poate de venit și de locuit, și de creat ceva. aș vrea ca acest semnal al lui să fie și pentru sutele de mii de moldoveni, care, dacă ar veni aici, ar schimba foarte mult situația, dacă s-ar întoarce acasă.”

Europa Liberă: Dar cine e cetățeanul?

Ion Chicu: „Este un cetățean italian, care toamna trecută a obținut și cetățenia R.Moldova. În mediul jurnaliștilor probabil că este bine cunoscut, Luigi Saló îi spune dumnealui. Și eu sper că mai mulți cetățeni ai R.Moldova vor fi proactivi, aici, pe scena politică. Dar, ca să tragem linie la acest capitol, potențialul major uman pe care îl are R.Moldova, din păcate este împărțit, o parte este în R.Moldova, altă parte, o bună parte, este peste hotare. Deci, noi avem, plus-minus, un milion de oameni care lucrează acolo, care au fost născuți aici, în țară, care au fost educați aici, în țară, au fost tratați, când a trebuit, aici în țară...”

Europa Liberă: Știți care este răspunsul lor? Că tot autoritățile statului i-au făcut să ia calea pribegiei.

Ion Chicu: „Dar autoritățile statului, o dată în patru ani, stau în mâna cetățeanului! A votului! Avem posibilitatea, pe 11 iulie, să votăm corect și măcar atunci să nu zicem că de vină e altcineva. Până la urmă, acesta e un exercițiu rațional, dacă produsul acestui exercițiu este ceea ce avem acum în parlament. Bine, au ajuns ei în parlament, dar până la urmă, ca rezultat al unei opțiuni a noastre, a fiecăruia, individual! Haideți, de data asta, să votăm mai mult analizând. Trebuie și inimă, bineînțeles, dar ar fi bine, de data asta, să și analizăm.”

Europa Liberă: Dacă ajungeți în parlament, cine pot să fie aliații Dvs.?

Ion Chicu: „E greu de spus, trebuie să vedem care va fi conjunctura. Eu, mai degrabă, cred că un număr mai mare de voturi va obține un partid de dreapta. Nu majoritatea, dar un număr mai mare.”

Europa Liberă: Și acest partid se numește PAS.

Ion Chicu: „O să vedem cum o să se numească. Până atunci...”

Europa Liberă: Dacă Dvs. ziceți că un număr mai mare...

Ion Chicu: „Eu am văzut că ei au început să piardă oameni din listă pe parcurs, până atunci poate pierd și denumirea. Partidul care este condus în continuare de dna Sandu, deși, formal, nu mai este, are șanse să ia mai multe voturi decât alții. În mod firesc, e posibil să aibă și primul rol în stabilirea unui guvern. Dacă ar fi vorba dacă susținem noi sau nu un guvern înaintat de acest partid, îl vom susține. Fără a participa, dar cu un acord, cu câteva condiții.”

Europa Liberă: Care ar fi acestea?

Ion Chicu: „Prima condiție ar fi ceea despre ce am vorbit, grupul acela de lucru în care ei tot au delegat un om, ordine sau reformarea nivelului doi al administrației publice locale. În loc de 32 plus 3 raioane, pe care le avem acolo, la sud, să fie 3+3 regiuni: regiunile Nord, Centru și Sud. Rămâne autonomia găgăuză intactă, cu ce au ei, în viziunea noastră, rămân bulgarii cu raionul și cu autonomia lor și a șasea regiune e Transnistria. Iată asta trebuie de făcut. Asta ar elibera, cred eu, cel puțin, un miliard și jumătate de lei pe an. Dar nici costurile financiare nu sunt cele mai importante. Cel mai important este însăși eficiența administrației. Și asta ar fi prima condiție.”

Europa Liberă: Și accesul cetățeanului la serviciile publice deconcentrate.

Ion Chicu: „Deci, condiția respectivă, dacă guvernul respectiv pregătește acest proiect și vine în toamnă, pentru că noi avem următoarele alegeri locale în 2023 și dacă mai ratăm un ciclu de acesta și mergem mai departe cu ceea ce se numește raioane, am pierdut foarte mult.”

Europa Liberă: Dar, apropo, dacă tot îi criticăm pe toți, să ajungem chiar la fiecare. Igor Dodon a zis că nici în ruptul capului nu va permite să fie desființate raioanele.

Ion Chicu: „Igor Dodon poate să promită multe, dar eu vorbesc despre ce ar trebui să facă un guvern responsabil. În cazul când cineva ar solicita voturile noastre pentru instaurarea unui asemenea guvern, noi i-am susține.”

Europa Liberă: Am înțeles. Doi?

Ion Chicu: „Doi. Mai departe, trebuie de continuat cu diminuarea poverii fiscale pe economie, însoțită de sporirea disciplinei.”

Europa Liberă: Așropo, foarte mulți agenți economici insistă de fiecare dată să adresăm această întrebare, pentru că chiar e o povară fiscală foarte grea, și ei spun că dacă li s-ar ușura acest lucru, ar avea de câștigat, în primul rând, economia națională.

Ion Chicu: „Nu e o utopie, noi lucrul acesta l-am făcut, prima etapă. Atunci, la 1 octombrie 2018, vă amintiți, am scăzut, am diminuat impozitul pe venitul persoanelor fizice și contribuția socială. Deci, a doua etapă trebuie făcută în 2022, nu mai târziu. Încă 4 puncte procentuale din povara fiscală pe salarii se poate de coborât și, credeți-mă, exact cum avut, ca efect, în 2019 și în 2020, creșterea veniturilor la fondul social, așa și vom avea. Asta tot va fi o condiție pentru ca să susținem acel guvern. A treia condiție va fi, probabil, investițiile masive al guvernului în infrastructură: drumuri, apă, canalizare.”

Europa Liberă: Bani de unde?

Ion Chicu: „Exact de un de au luat și cei mai răsăriți ca noi. Să ne amintim Europa de Est – Ungaria, România – infrastructura lor nu era cu mult mai bună decât a noastră în anii ᾿90. Ce au făcut? Niciun stat nu are posibilitatea, cu resursele interne, să investească masiv în infrastructură. Au împrumutat bani de la instituțiile financiare internaționale sau de pe piețele financiare internaționale, așa-numitele eurobonduri. Așa se face, dacă vrei să ieși din această mlaștină și să atragi investiții private, trebuie să-i faci drum. Nu vine fabricantul să-ți pună o fabrică la Telenești sau la Sângerei, dacă nu are drum de acces acolo, dacă nu are apă și canalizare. Acesta ar fi al treilea punct. Noi pregătisem deja plasarea pe piețele internaționale a eurobondurilor de 500 de milioane de euro, acest lucru trebuie de continuat, se poate de făcut în 2022.”

Europa Liberă: Dar aceste condiții ar fi valabile pentru un guvern pro-european sau și pentru un guvern cu alte viziuni?

Ion Chicu: „În general, guvernele nu trebuie să fie pro-european, pro-rus sau pro-chinez sau pro-turc. Trebuie să fie pro cetățenii R.Moldova.”

Europa Liberă: Dacă partidele de stânga fac coaliție, atunci aceste trei condiții sunt valabile și pentru ele?

Ion Chicu: „Nu s-au întrerupt niciodată proiectele cu BERD sau cu alți parteneri, cu excepția Băncii Mondiale sau a FMI. Dacă analizați, plasarea eurobondurilor de către țările, chiar și din CSI, în 2019 și 2020, o să vedeți că Tadjikistan care are un guvern de peste 30 de ani, deloc proeuropean, anul trecut a plasat pe piețele internaționale, dacă nu greșesc, eurobonduri în valoare de 500 sau 700 de milioane. Deci, este vorba de relații comerciale, nu e nicio condiție de natură politică. Acolo e scris foarte clar că atunci când prezinți acest proiect investițional, scrii că din 500 de milioane, 120, de exemplu, guvernul va investi la drumuri, 135, mi se pare, erau scrise pentru irigare, la noi, și mai erau câteva elemente.

Asta este, investitorul care stă cu bani pe piața internațională, el trebuie să fie că-i primește înapoi, iar siguranța vine din destinație. Dacă nu facem asta în următorii ani, nu avem nicio șansă să menținem moldovenii acasă. Pentru că nu mai vrea niciun moldovean care a fost vreodată în Germania sau în Italia, să-și facă necesitățile fiziologice în fundul grădinii. Mă iertați că spun aceasta, dar așa este. Nici cu un salariu de două mii de euro el n-o să mai stea în sat, dacă nu are canalizare, n-are apă și n-are drum, trebuie să înțelegem acest lucru. Deci, este absolut o necesitate majoră. Și a doua, nu vine niciun investitor privat serios, dacă nu-i oferi această infrastructură. Asta e datoria guvernului, nu să stea în calea ferată, acolo, să-i fure motorina. Noi nu avem ce sta, ca stat, agent economic, în calea ferată. Da, drumurile trebuie să rămână, calea ferată propriu-zis. Astea ar fi cele trei condiții reale.”

Europa Liberă: Am înțeles. Și vă întrebam, ele sunt și pentru un guvern cu viziuni de centru-dreapta, și pentru un guvern cu viziuni de centru-stânga?

Ion Chicu: „Un guvern de stânga, cum vedem noi, după cum ați spus, n-o să susțină condiția pe care am pus-o eu, prima. Respectiv, eu nu văd nicio șansă pentru aceasta și nu cred că stânga va putea forma guvernul.”

Europa Liberă: De ce?

Nu cred că la această etapă noi putem discuta despre o participare propriu-zisă la guvernare

Ion Chicu: „Pentru că nu vor lua mai multe voturi decât formațiunea despre care am spus. De aceea trebuie să fim realiști și, dacă așteptați un răspuns asumat, care nu e rupt de realitate, acesta a fost. De aceea eu văd, cel mai probabil, susținerea unui guvern se îndeplinește când își asumă această responsabilitate și n-o va face, atunci noi primii vom fi care ne vom retrage susținerea acestui guvern. Nu cred că la această etapă noi putem discuta despre o participare propriu-zisă la guvernare, pentru că văd foarte-foarte mult elan în acea parte. Trebuie de susținut, pentru că trebuie să înțelegem, cum trece 11 iulie, cine a câștigat, acela trebuie susținut. Când greșește, și cetățenii, și politicienii, trebuie să sancționeze, să taxeze cumva, dar dacă face lucru bun, trebuie susținut, altfel n-o să ieșim niciodată din mocirlă, cam asta este atitudinea.”

Europa Liberă: Ce le spuneți cetățenilor care ar putea să vă întrebe dacă regretați că ați criticat UE, România, piața UE fiind acuma piața numărul unu pe care se desfac produsele moldovenești, inclusiv, piața din România absoarbe foartă multă marfă din R.Moldova.

Ion Chicu: „Haideți să fim onești, și rog prea, în primul rând, să înțelegem ce înseamnă critică și ce înseamnă atac într-o expunere de poziție. Noi suntem parteneri, iar atunci când un partener procedează altfel decât cum ne-o dorim, noi trebuie să fim onești și să spunem lucrurilor pe nume.”

Europa Liberă: Dar și guvernul de la Chișinău procedează altfel decât și-ar dori partenerii occidentali, de exemplu.

Ion Chicu: „Exact. Asta nu anulează răspunsul la întrebarea Dvs. Dacă am spus, la un moment dat, că guvernele din 2013-2014, au fost favoritele cuiva, și asta a fost, cumva, un temei pentru cei de la Chișinău să procedeze mișelește, pentru că partenerii de pe extern veneau cu inima deschisă, cu dorința de a ajuta, dar cum numai urca în avion, aici se fura miliardul. Deci, guvernele de la Chișinău sunt de vină. Dar n-aveau să procedeze cei de-atunci niciodată așa, dacă nu erau în spațiul public zvonuri de genul dacă pierd aceștia, vine Voronin înapoi. Sau ceva de genul acesta. Noi ne amintim foarte bine lucrul acesta. De aceea noi vrem, ca parteneri, și am spus-o și în față, când m-am întâlnit la guvern, de nenumărate ori: judecați-ne după acțiuni, nu după vorbe frumoase, că noi așa de frumos putem să vă cântăm, cu doinițe și cu mămăligă, și cu ce mai este acolo, că ți se topește inima. Uitați-vă la noi, așa, în ochi, și judecați-ne după acțiuni, indiferent de ce spune presa. De aceea eu n-am criticat, mi-am expus opinia. Foarte multe speculații s-au făcut, inclusiv, în raport cu România, de exemplu.”

Europa Liberă: Cetățenia Dvs.

Ion Chicu: „Cetățenia atae caz individual și e speculație totală a unor ratați.”

Europa Liberă: Dar până unde a ajuns cazul acesta?

Ion Chicu: „Nu știu până unde, nu mă interesează. Îmi pare că tot la emisiunea Dvs., data trecută, m-ați întrebat, eu cred că aceasta e o problemă pentru instituțiile din România. Ei trebuie să reacționeze, dar ei înțeleg că nu este niciun temei pentru măsuri de acest gen. Istoria renumită cu podul de la Telecentru, care...”

Europa Liberă: Dar nu renunțați la cetățenia României?

Ion Chicu: „... este invenția oamenilor fără rușine de la Chișinău.”

Europa Liberă: Asta ați explicat tot în emisiune la noi.

Ion Chicu: „partenerii din România nu sunt fericiți pentru modul cum aceștia, fără pic de rușine, i-au trădat.”

Europa Liberă: Am înțeles. Deci, la cetățenia României nu renunțați?

Ion Chicu: „De ce trebuie să renunț la cetățenie, asta ce, încurcă la ceva? Eu sunt cetățean al R.Moldova, de aceea...”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre mariajul politic PSRM-PCRM?

Ion Chicu: „Eu aș vrea să mă abțin de la comentarii privind bunele tactici ale unor partide politice. Suntt mai multe mariaje, cineva, de exemplu, a făcut un bloc numai ca să-și convertească numele.”

Europa Liberă: Renato Usatîi.

Ion Chicu: „Alții propun altceva – asta-s tactici electorale.”

Europa Liberă: Se lărgește bazinul dacă PSRM și PCRM merg într-un bloc?

Ion Chicu: „Nu pot să spun. Vreau să le urez succes tuturor concurenților electorali în campania electorală. Dacă ei au calculat așa, că împreună vor lua mai mult, posibil că au ceva. Eu nu cred că asta ar putea aduce mai multe voturi, pentru că, până la urmă, iarăși, dacă ne referim la cetățenii care analizează, faptul că te-ai unit, că ai făcut mariaj, nu-ți schimbă mesajul. Au devenit mai bine decât până acum, au propus ceva nou, de la acest concubinaj? Copii din asta nu ies, mă iertați de expresie. De aceea le dorim succes și sperăm că în parlament vor ajunge anume acei care au grijă de stat, de oameni și pot propune ceva.”

Europa Liberă: Bani pentru campania electorală sunt? S-a discutat foarte mult din momentul când s-a anunțat despre dizolvarea parlamentului și anunțarea anticipatelor și Dvs. ați avansat o idee, că ar trebui o parte să fie direcționată către CEC până la data de 11 și mai puțin să rămână după data alegerilor. Rămâneți pe aceeași poziție?

Ion Chicu: „Ceea ce am avansat, aceea s-a și materializat, de fapt, le-am sugerat să facă acest lucru. din fondul de rezervă au fost alocate 70 de milioane Comisiei Electorale Centrale, știu că a solicitat 125, respectiv, diferența de 55 de milioane se poate de alocat imediat după alegeri, când vine guvernul și parlamentul. Într-adevăr, structura cheltuielilor pentru organizarea scrutinului arată că o parte din cheltuieli sunt efectuate după scrutin, deci poate noul parlament să le ofere acești bani. Era mai bine să fie toți odată, dar noi acum am rămas în fondul de rezervă și cel de intervenție, în total, cu vreo 38 de milioane de lei. Nu este rațional și logic să golești aceste fonduri pentru trei-patru luni, că, Doamne ferește de vreo intemperie, ceva, de vreo catastrofă, de unde să dai banii aceștia? Deci, sunt bucuros că colegii de la guvern, cumva, au tras cu urechea la ce am sugerat noi. Deci, bani pentru organizarea alegerilor sunt, bani pentru deschiderea chiar a mai multor secții electorale peste hotare sunt și, totodată, fondul de rezervă nu a rămas totalmente golit, în jur de 40 de milioane au rămas în aceste fonduri. De aceea eu cred că s-a găsit formula bună, rațională și unica posibilă, în aceste condiții.”

Europa Liberă: Trezea un pic de îngrijorare că bani pentru achitarea pensiilor și salariilor ar fi doar până în toamnă. (?)

Dacă luna viitoare se întâmplă ceva și nu mai colectăm impozite, atunci n-o să mai poată plăti nici în iulie

Ion Chicu: „Valentina, înțelegeți, am mai adus exemplul acesta, dacă o familie nu primește salariul luna viitoare, atunci are probleme cu achitarea facturilor cealaltă lună. Exact așa și statul. Acuma bani pe conturi se acumulează pentru luna viitoare, să zicem. Dacă luna viitoare se întâmplă ceva și nu mai colectăm impozite, atunci n-o să mai poată plăti nici în iulie. Din cât am văzut, ultimele cifre, probleme financiare vor apărea în a doua jumătate a anului, dacă guvernul care vine nu reușește să identifice sursele de finanțare a deficitului, că sunt multe, inclusiv, unele, de la partenerii străini. Dacă guvernul acela nu va reuși să facă acest lucru, către sfârșitul anului va trebui să reducă fie din cheltuieli, fie va fi în impas de plată. Situația este cam complicată, dar nu este fără speranță. Dacă gestionezi profesionist, vă asigur că se poate de încheiat anul cu bine. Altceva e că în primăvara acestui an, în aprilie, mai exact, unele forțe politice, și de stânga, și de dreapta, au votat împreună proiecte care au majorat cheltuielile, inclusiv pentru acest an.”

Europa Liberă: Adică? Care proiecte?

Ion Chicu: „Vă amintiți, atunci s-a venit cu proiecte sociale, pe care, mai întâi, le-a lansat dna președinte, pe urmă, în parlament, știți că este competiția asta, cine vine primul cu populismul, au schimbat un pic ceva acolo și au votat. Deși în aprilie s-au achitat din buget 690 de milioane de lei, acea mie de lei pentru pensionarii care au până la patru mii, s-a venit și cu indexări de pensii, care nu erau prevăzute.”

Europa Liberă: Acele inițiative au venit de la socialiști și de la Partidul Șor.

Ion Chicu: „De la toți. Și de la socialiști, dar unde găsesc un proiect populist, dacă nu-l votează și există riscul că vor pierde din rating, să știți că atunci votează împreună. Iată ultimul caz, chiar astăzi am citit că chișinăuienii primesc avizele de plată pentru bunurile imobiliare. Toată lumea cunoaște că acesta este un impozit local, taxă locală, cuantumul căreia este stabilit de consiliul municipal, în cazul de față, consiliul municipal Chișinău. Sunt și socialiștii, și PAS foarte sonori! Când au interese în imobile, ați văzut, sar la bătaie unul la altul. Atunci când au votat, practic, dublarea acestui impozit, ați auzit să se opună cineva? Dar acum ce fac? Acuma vin și zic: din cauza unei modificări a Codului Fiscal, în privința acelei reduceri de 15%. Păi, autoritatea publică locală are posibilitatea să pună o cotă pe care o doresc ei! Deci, iarăși e populism și vedem că atunci când le e convenabil politic, chiar dacă e de stânga sau de dreapta, dar repede fac concubinajul acesta de care spuneați Dvs. De aceea, revenim la situația financiară pentru partea a doua a anului, va fi foarte dificil, din păcate...”

Europa Liberă: Dar la rezerva de stat se poate de umblat? Pentru că au fost și asemenea idei.

Ion Chicu: „Vă referiți la Banca Națională? Valentina, asta este o amăgire de sine. Cum să iei bani de la emitent? Asta înseamnă că noi o să mărim masa de lei, ea o să se devalizeze. Am avut întrebarea respectivă la Ungheni, mi se pare, și am explicat până la urmă: iată, la Ungheni, la Călărași avem vin bun și avem un butoi în beci, rezervat pentru cele mai alese ocazii, iată, imaginați-vă, că te duci dimineața, scoți doi litri de vin și, ca să rămână cât a fost, torni înapoi apă. Și iată că te duci de douăzeci de ori așa...”

Europa Liberă: Deci, asta ar fi comparația cu luarea banilor din rezerva de sta?

Ion Chicu: „Da. La sfârșit, în acel butoi vei avea apă, nu vin. Și nici bani forte. Asta e, cum să-i zic, o încercare de a induce lumea în eroare și de a veni iarăși cu populisme. Haideți să fim onești și să nu ne amăgim! Nu poți lua bani de la Banca Națională, pentru că asta înseamnă devalorizarea leului, iar devalorizarea leului înseamnă, automat, creșterea prețurilor. Și cu ce ne-a ajutat?”

XS
SM
MD
LG