Linkuri accesibilitate

Ion Chicu crede că moratoriul pe programul de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor trebuie prelungit


Ion Chicu
Ion Chicu

Premierul Ion Chicu crede că moratoriul aplicat pe programul de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor trebuie prelungit, lucru care nu poate fi făcut decât de Parlament. Vineri, 14 februarie, guvernul s-a întâlnit cu comisia de evaluare a riscurilor.

După întâlnirea săptămânală de luni, 17 februarie cu președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, lidera socialiștilor Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a mai declarat la o conferință de presă că cinci persoane au primit cetățenia în baza acestui program. În schimb au fost promise investiții în valoare de 500 de mii de euro. Premierul a avertizat că, în cazul în care programul va fi anulat, statul riscă să plătească despăgubiri în sume foarte mari. Premierul nu a dat o sumă dar a menționat că în 2019 se vehicula că despăgubirile s-ar putea ridica la 3, 3 milioane de euro.

Moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit de guvernul condus de Maia Sandu, începând cu 23 august 2019. Săptămâna trecută, ministrul economiei Anatol Usatîi declara că moratoriul expiră pe 20-22 februarie, dată până la care trebuie să se ia o decizie dacă se mai continuă sau nu această practică. În momentul când s-a aplicat moratoriul, erau înregistrate 34 de cereri de cetățenie, ce urmau să fie procesate.

XS
SM
MD
LG