Republica Moldova trebuie să aibă certitudinea că nu va avea o penurie de alimente. Astăzi, 40% din produsele de pe rafturile magazinelor moldovenești sunt din Ucraina, ele pot dispărea rapid. Trebuie substituite de urgență cu livrări din UE și România. Republica Moldova trebuie alimentată constant cu energie - gaz, curent electric, păcură, carburanți pentru a rezista pe prima linie și pentru a crea condiții zecilor de mii de refugiați, a declarat Europei Libere Ion Sturza, prosper om de afaceri stabilit în România, fost premier al R. Moldova în 1999.
Europa Liberă: Republica Moldova rămâne a fi pe linia fontului dintre Ucraina și Rusia. Să vorbim despre impactul acestui război asupra economiei Republicii Moldova, care, deși și-a diversificat piețele de desfacere, oricum rămâne dependentă de piața Federației Ruse.
Ion Sturza: „Sunt unele sectoare care direct sau indirect au o cotă importantă în exporturile din Republica Moldova și vă dau un exemplu: aproximativ 30 de milioane de litri de vin în vrac sunt trimise de agenții economici din Republica Moldova prin Abhazia în Federația Rusă sau o parte considerabilă din merele moldovenești prin Bielorusia ajung în Federația Rusă.”
Europa Liberă: Eu citeam undeva că această cotă a exporturilor de mere ajunge până la 90 la sută din exporturi.
Ion Sturza: „Probabil. Și pentru sectorul respectiv care s-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani e o lovitură, dar să nu exagerăm. Norocul nostru a fost că Putin nu prima dată ne-a încercat de minte și atunci noi ne-am reorientat exporturile și astăzi în mare măsură ele sunt către Uniunea Europeană și România. Nu trebuie să ne alarmăm și cu privire la importurile pe care le avem din această zonă. Oricât de trist și tragic ar fi cu Ucraina și cu numărul mare de produse pe care le importam din Ucraina, ele pot fi substituite instantaneu de către furnizorii din alte țări, inclusiv din România.”
Europa Liberă: Vă referiți la mărfurile alimentare în primul rând, fiindcă foarte multe produse alimentare se importă din Ucraina, de la lactate până la alte produse de primă necesitate?
Ion Sturza: „Da, știți, trebuie să transmitem un mesaj foarte clar către cetățenii Republicii Moldova. Republica Moldova nu are nicio problemă cu alimentele de bază, este un producător mare, sunt stocuri, în același timp, da, o parte din produse veneau din Ucraina. Obiectiv veneau de acolo, pentru că devalorizarea hrivnei a făcut ca aceste produse să fie mai ieftine, dar aceste produse acum pot fi ușor aduse din alte zone și cred că agenții economici deja se ocupă cu asta. Mai există o categorie de produse care erau distribuite din Ucraina – mărfuri de larg consum, cosmetice, detergenți etc. Distribuitorii din Europa cred că și-au revăzut căile de aprovizionare, majoritatea absolută din ei sunt prezenți în România, Bulgaria, Polonia. Deci, eu nu cred că vom avea o problemă cu aprovizionarea mărfurilor de bază de care au nevoie moldovenii.”
Europa Liberă: Ce mai observăm noi e că economia Federației Ruse trece printr-un șoc în urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, rata de bază s-a dublat în câteva zile, ceea ce înseamnă că se scumpesc creditele. Dacă ritmul se menține, businessul mic și mijlociu devine falimentar, iar în Federația Rusă muncesc foarte mulți moldoveni, vor fi afectate remitențele, cel mai probabil.
Ion Sturza: „Da, remitențele și iarăși trebuie să spun că în timpul pandemiei, dar și din cauza șocurilor acestea de securitate, o mare parte din moldoveni au abandonat activitatea în Federația Rusă și s-au orientat spre alte zone geografice de activitate. Este evident că orice remitențe s-au oprit, nu avem nicio iluzie, din păcate, pe teritoriul Federației Ruse rămâne un număr foarte mare de moldoveni, în special din Transnistria, de la sudul Moldovei, dar și de la nord și cred că, la un moment dat, statul va trebui să aibă grijă și de ei.”
„Trebuie să fim sinceri, economia Rusiei nu mai este cea care a fost, ea s-a întors în Evul Mediu”
Europa Liberă: Dar deprecierea rublei rusești poate și ea să se răsfrângă?
Ion Sturza: „Trebuie să fim sinceri, economia Rusiei nu mai este cea care a fost, ea s-a întors în Evul Mediu. Bineînțeles că Rusia ca țară are o reziliență formidabilă și asta-i datorită geografiei, datorită mărimii sale și datorită experienței istorice, dar asta-i problema rușilor, astăzi nu mai putem să vorbim despre economia Rusiei sau sistemul financiar parte a sistemului mondial. Deci, aceste măsuri, sancțiuni sunt nucleare, aș spune așa, pentru economia Rusiei. Evident că în primul rând vor suferi oamenii simpli, evident că partenerii de afaceri ai Rusiei acum au de suferit, pentru că activele lor sunt ca și pierdute, impactul asupra economiei Europei va fi destul de considerabil, cel mai prost scenariu ar fi dacă s-ar întrerupe și livrarea de agent energetic, gazul și petrolul.”
Europa Liberă: Republica Moldova rămâne dependentă în mare parte de resursele energetice din Federația Rusă, de importul acestor resurse energetice.
Ion Sturza: „Vorbim în exclusivitate doar de gaz. Astăzi toți carburanții vin din România, petrol nici n-am importat vreodată în forma lui brută, fiindcă noi nu avem capacități de rafinare. Deci, sută la sută toți carburanții – mă refer la benzină, motorină, gaz lichefiat – astăzi vin din România. România are capacități și posibilitatea de a livra tot ce e nevoie. Mai mult ca atât, noi am desconsiderat și nu am luat în serios gazoductul de la Ungheni. El poate în primăvară-vară să aducă tot necesarul de gaz pentru ca să satisfacă cerințele malului drept, să producă cam 20% din necesarul de curent electric. Da, la curentul electric noi avem o problemă, pentru că astăzi avem o singură sursă – Transnistria – și în caz dacă Transnistria nu va primi gazul rusesc, atunci livrările se vor opri.”
Europa Liberă: Livrările de energie?
Ion Sturza: „Da, de energie electrică. Mai există un backup, care este o linie de capacitate mare care vine din Ucraina, dar iarăși vorbim despre Ucraina. Sperăm totuși că aceste interconexiuni electrice și livrarea de gaz nu se vor opri.”
Europa Liberă: Dvs. ați amintit despre funcționalitatea gazoductului Iași-Chișinău. Este adevărat, gazul poate să curgă și curge prin aceste țevi, doar că prețul ar putea să fie mai mare.
Ion Sturza: „Dar pe cine îl interesează astăzi prețul? Prețurile nu mai sunt relevante, sincer vorbind, asta vorbim în categoriile de dinainte de război. Da, e funcțional și eu am spus-o și înainte de evenimentele acestea tragice, discuții sterile și corect politice de la Chișinău legate de prețuri, gaz și nu știu ce, Republica Moldova, în momentul când Gazprom-ul a scăzut presiunea și începea să ne șantajeze că ne va sista gazul, zilnic lua gaz din gazoductul respectiv și nu cantități de neglijat. Conducta este plină și funcțională, adică are gaz.”
„Pe noi ne așteaptă multe evenimente foarte importante în următoarele 24 de ore”
Europa Liberă: În această atmosferă dificilă de război, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ar dori ca Ucraina să se apropie de Uniunea Europeană, dar, deși a făcut această declarație, nu a vorbit șefa executivului european despre o dată anume, un indiciu că ar fi vorba de aderarea rapidă cerută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la sfârșitul săptămânii trecute.
Ion Sturza: „Sunt niște declarații mai mult simbolice care nu au impact imediat, dar sunt foarte importante pentru starea de spirit a ucrainenilor. Fără a deschide parantezele, vreau să vă spun că pe noi ne așteaptă multe evenimente foarte importante în următoarele 24 de ore referitoare și la Republica Moldova în acest sens.”
Europa Liberă: Adică ar putea la pachet cu Ucraina să aibă și Republica Moldova o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, pentru că această perspectivă niciodată nu a fost oferită de Bruxelles?
Ion Sturza: „Deci nu vorbim de pachete, vorbim de o stare excepțională și toate țările vor fi tratate, respectiv, separat. Să nu uităm că Moldova se află între bine și rău, între război și o alianță militară care scrâșnește din dinți, dar nu poate să facă nimic, pentru că altfel se începe al treilea război mondial. Din toate țările din Europa Centrală și de Est, în cea mai proastă situație astăzi din punctul de vedere al securității, după Ucraina, este Republica Moldova. Și aici trebuie să avem curajul să facem niște pași foarte serioși pe intern și pe extern pentru a ne proteja independența și cetățenii.”
Europa Liberă: Care ar fi acești pași la care vă referiți Dvs.?
Ion Sturza: „Nu cred că-i tema discuției noastre de astăzi.”
Europa Liberă: Și nici nu vreți să deschideți parantezele sub care umbrelă Republica Moldova poate și trebuie să-și asigure securitatea?
Ion Sturza: „Aceasta-i o întrebare de perspectivă, vorbim despre ceea ce se va întâmpla după ce, într-un fel sau altul, se va termina războiul. Astăzi, da, știu să respect sentimentul conducerii Republicii Moldova, care consideră că cel mai important e să nu mai provocăm, să nu turnăm și noi, cum spun unii, gaz pe foc în relațiile noastre cu cei din zonă. Dar problemele de securitate, dacă nu le-am rezolvat în 30 de ani, n-o să le rezolvăm în următoarele 30 de zile. Sper din tot sufletul ca acest conflict sângeros să fie aplanat, Ucraina să supraviețuiască și noi să ne gândim foarte-foarte serios ce vrem noi de la viață, ce fel de țară vrem noi, cu cine suntem noi, cine ne va proteja în caz de un război, Doamne ferește.”
Europa Liberă: Dar devine un lucru evident că ar trebui să fie găsit un consens în rândul forțelor politice? Deocamdată, puterea și opoziția au căzut de acord atunci când au instituit această stare excepțională, ar trebui și pe viitor cumva să se consolideze vrerea politică a forțelor politice?
Ion Sturza: „Eu apreciez foarte mult faptul că forțele politice care nu fac parte astăzi din arcul guvernamental și care în trecut au fost vădit proruse și-au moderat mesajul, ca de altfel și sursele mass-media care sunt într-o formă sau alta deținute de către Federația Rusă, jurnaliștii care au lucrat pentru sursele de informație rusești sau un șir de activiști, bloggeri astăzi cel puțin păstrează o tăcere, ceea ce este un lucru foarte bun. Din păcate, noi avem un fenomen care pur și simplu mă șochează, unele extensii de la București la Chișinău continuă să atace conducerea Republicii Moldova și, în primul rând, pe Maia Sandu într-o formă foarte jalnică, chiar unii au ajuns până la momentul să considere că înfrângerea Ucrainei ar însemna o înțelegere cu rușii pentru a recupera teritoriile istorice. Este o aberație care trebuie stârpită din fașă, precum și orice declarație astăzi jignitoare sau defăimătoare la adresa Maiei Sandu doar după principiul că ei o urăsc visceral pentru insuccesele proprii, politice mă refer.”
Europa Liberă: Dar această instituire a stării de urgență în Republica Moldova pentru două luni de zile liniștește spiritele în societate?
Ion Sturza: „Sigur că le liniștește. Și eu vreau să apreciez și să-i mulțumesc conducerii Republicii Moldova că au acționat prompt, foarte profesionist, foarte cumpătat și au transmis un semnal de siguranță și de grijă față de moldoveni.”