Linkuri accesibilitate

Ebrahim Raisi și-a depus jurământul de președinte al Iranului


Ebrahim Raisi

Mă voi dedica slujirii oamenilor, onoarei țării, propagării religiei și moralității și sprijinului adevărului și dreptății", a promis Raisi în cadrul ceremoniei, transmisă în direct la televiziunea iraniană.

Raisi a declarat după victoria sa electorală că susține discuțiile pentru a reînvia acordul nuclear internațional semnat cu puterile lumii în 2015 și din care Statele Unite s-au retras unilateral în 2018, reimpunând sancțiuni economice guvernului de la Teheran. Rusia, una din țările semnatare ale acordului, l-a trimis la ceremonia de astăzi pe președintele Dumei, Veaceslav Volodin.

Presa iraniană a scris că mai mulți oficiali străini au fost invitați la ceremonia din 5 august, inclusiv președintele irakian și președinții parlamentului din Niger, Siria, Tadjikistan, Tanzania și Uzbekistan. Potrivit relatărilor, la ceremonie a partcipat și președintele Afganistanului Ashraf Ghani și premierul armean Nikol Pașnian. La ceremonie a participat și reprezentantul Uniunii Europene pentru negocierile pentru acordul nuclear, Enrique Mora.

În discursul său din 3 august, Raisi a declarat că guvernul său va lua măsuri pentru a ridica sancțiunile „tiranice” impuse de Statele Unite.

Fost procuror și apoi șef al sistemului judiciar, Raisi a fost criticat de Occident pentru încălcările drepturilor omului și este pus sub sancțiuni americane în parte pentru implicarea sa în executarea în masă a mii de prizonieri politici, precum și pentru activitatea sa în justiție. Abordarea problemelor economice ale țării se așteaptă să fie în fruntea agendei noului președinte Raisi, împreună cu negocierile care vizează relansarea acordului nuclear.

Raisi se confruntă cu o criză imediată, întrucât Statele Unite, Israel și Marea Britanie au dat vina pe Teheran pentru un atac mortal asupra unui petrolier administrat de israelieni în largul coastei Omanului săptămâna trecută și au indicat, de asemenea, că Iranul se află în spatele unei tentative de deturnare eșuată a unei alte nave din Golf. Teheranul neagă orice responsabilitate.

Iranul este confruntat și cu pandemia de Coronavirus, raportând 4 milioane de cazuri și peste 92 de mii de decese.

Președinția lui Raisi va consolida puterea în mâinile conservatorilor după victoria în alegerile legislative din 2020, care a urmat descalificării a mii de candidați reformiști sau moderați.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG