Linkuri accesibilitate

Iran: Semnatarii occidentali ai acordului nuclear acuză nejustificat Teheranul pentru lipsa de progrese


Negocieri la Viena pe tema acordului nuclear din 2015

Iranul a acuzat semnatarii occidentali ai acordului nuclear din 2015 de faptul că ar continua în mod nejustificat să dea vina pe Teheran pentru lipsa de progrese în negocierile de relansare a înțelegerii.

Acuzațiile survin după ce diplomații europeni implicați în negocieri au declarat că noi propuneri prezentate de Teheranul sunt „incompatibile” cu acordul. În timpul unei vizite în Indonezia din 14 decembrie, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite pregătesc „alternative” împreună cu aliații în cazul în care eșuează actualele discuții de la Viena.

Acordul din 2015 avea scopul să reducă activitățile nucleare iraniene în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale impuse Iranului. După retragerea Statelor Unite din acord, în 2018, printr-o decizie a fostului președinte Donald Trump, Iranul și-a reluat activități nucleare întrerupte, inclusiv mărirea rezervelor de uraniu îmbogățit. Președintele american actual, Joe Biden, și-a exprimat interesul pentru revenirea la înțelegere, dacă Iranul reia îndeplinirea ei deplină.

Negocieri indirecte începute în luna aprilie, la Viena, au fost suspendate în luna iunie, după alegerea conservatorului Ibrahim Raisi ca președinte al Iranului. Acum, Iranul cere între altele ridicarea tuturor sancțiunilor americane reimpuse după 2018 și garanții că Washingtonul nu se va retrage din niciun acord viitor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG