Linkuri accesibilitate

Iranul și normalizarea legăturilor bilaterale, pe agenda primului summit Biden-Naftali Bennett


Naftali Bennett, noul premier al Israelului, se pregătește de prima vizită oficială la Washington

Oficialități americane și israeliene organizează o primă vizită a noului premier al Israelului, Naftali Bennett la Casa Albă.

Iranul și normalizarea legăturilor bilaterale, pe agenda primului summit Biden-Naftali Bennett
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Observatorii politici văd această inițiativă ca pe un semnal că Joe Biden dorește să stabilizeze șubreda coaliție, care guvernează acum Israelul. Biden l-a sunat pe Bennett la două ore după ce acesta a depus jurământul, dorind să pună bazele unei cooperări strânse cu noul guvern.

Administrația de la Washington crede că noul cabinet israelian – care include partide de la dreapta la stânga spectrului politic, inclusiv un partid arab – poate fi un exemplu pentru alte părți ale lumii, care traversează crize politice. Convorbirile pentru organizarea summitului au loc intre consilierul pentru relații externe al premierului Bennett, Shimrit Meir și cel al președintelui Statelor Unite, Brett McGurk.

Data avută în vedere este după 18 iulie, când Congresul revine din vacanță. In convorbirile cu președintele Israelului, Reuven Rivlin, președintele Biden și-a propus să explice de ce Statele Unite cred că negocieri cu regimul iranian sunt de preferat. Între argumente se numără că Statele Unite recunosc dreptul Israelului la auto-apărare împotriva Iranului și că sunt pregătite să recurgă la alte măsuri pentru a stopa un program nuclear Iranian, dacă diplomația eșuează.

Duminică, secretarul de stat American, Antony Blinken s-a întâlnit cu noul său omolog israelian, Yair Lapid acesta spunându-i că fostul premier israelian Benjamin Netanyahu a stricat raporturile cu Statele Unite, diminuând caracterul bipartizan al sprijinului american pentru Israel.

„Vom repara acest lucru împreună” – a spus Lapid. Ministrul de externe israelian a arătat că Israelul are rezerve cu privire la revenirea Americii în acordul nuclear cu Iranul, dar că acestea vor fi discutate direct și nu în conferințe de presă – o altă aluzie critică la Netanyahu.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG