Linkuri accesibilitate

Noul premier al Israelului, Naftali Bennett, și-a început activitatea


Naftali Bennett
Naftali Bennett

Noul prim-ministru israelian, Naftali Bennett, și-a început munca luni, 14 iunie, după ce parlamentul a aprobat într-un vot strâns în ajun guvernul de coaliție, punând capăt perioadei de 12 ani a lui Benjamin Netanyahu ca prim-ministru.

Bennett, învestit în funcția de prim-ministru la 13 iunie, seara, și-a început activitatea în dimineața zilei de 14 iunie prin prezentarea cabinetului său cu 27 de membri președintelui Reuven Rivlin, la Ierusalim. Președintele israelian și membrii noului guvern au pozat împreună, pentru o fotografie oficială. Membrii cabinetului au anunțat apoi numiri de noi directori în ministere și s-au întâlnit cu personalul. Bennet este un milionar din domeniul tehnologiei, în vârstă de 49 de ani, și fost comandant al forțelor speciale.

El conduce partidul ultranaționalist Yamina...

Noua coaliție de guvernământ s-a format după ce Yair Lapid, liderul formațiunii centriste Yesh Atid, a convenit cu Bennett o alianță largă de guvernare a partidelor de dreapta, de stânga, centriste și arabe. În baza unui acord de partajare a puterii, Bennett urmează să fie prim-ministru până în septembrie 2023. Apoi, acordul prevede ca Bennett să-i predea puterea lui Lapid pentru încă doi ani. Președintele Statelor Unite Joe Biden a declarat după ce Bennett a depus jurământul că Statele Unite rămân „neclintite în sprijinul lor pentru securitatea Israelului” și că Washingtonul este „pe deplin hotărât” să conlucreze cu cabinetul lui Bennett.

Și alți lideri mondiali l-au felicitat pe Bennett, care a devenit al 13-lea prim-ministru israelian: prim-ministrul britanic Boris Johnson, prim-ministrul indian Narendra Modi, președintele rus Vladimir Putin și alții. Dar Iranul, dușmanul regional al Israelului, a declarat că nu se așteaptă ca politica externă și de securitate a Israelului să se schimbe sub noul său guvern. Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, nu a reușit să formeze un guvern după alegerile din Israel din 23 martie, al patrulea scrutin din ultimii doi ani. Netanyahu rămâne șeful partidului Likud. Topaz Luk, un asistent al Netanyahu, a declarat pentru radioul armatei că fostul prim-ministru va „lupta împotriva acestui guvern periculos și oribil” în calitate de lider al opoziției.

XS
SM
MD
LG