Linkuri accesibilitate

Iranul a împiedicat familia Mahsei Amini să părăsească țara pentru a primi Premiul Saharov


Protest antiguvernamental în Iran. O protestatară ține în mână o fotografie a Mahsei Amini
Protest antiguvernamental în Iran. O protestatară ține în mână o fotografie a Mahsei Amini

Autoritățile din Iran au împiedicat familia Mahsei Amini, a cărei moarte în arest în septembrie 2022 a declanșat proteste naționale, să părăsească țara pentru a accepta Premiul Saharov al Parlamentului European.

Mama, tatăl și fratele Mahsei Amini au fost anunțați pe 8 decembrie pe aeroportul Iman Homeini din Teheran că le este interzis să călătorească în străinătate și le-au fost confiscate pașapoartele, a declarat pentru Radio Farda o sursă care a cerut să nu fie identificată. Avocatului familiei, Saleh Nikhbakht, care îi însoțea, i s-a permis, se pare, să călătorească.

Pe 19 octombrie, Parlamentul European i-a acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2023 lui Amini și mișcării „Femeie, viață, libertate”, care a fost declanșată de moartea ei.

„Parlamentul European este mândru să fie alături de cei care continuă să lupte curajoși pentru egalitate, demnitate și libertate în Iran”, a declarat după anunț președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, adăugând că premiul „amintește de lupta lor și continuă să îi onoreze pe toți cei care au plătit prețul suprem pentru libertate”.

Premiul, care a fost înființat în 1980 pentru a onora persoanele și organizațiile care promovează drepturile omului și libertățile fundamentale, include și acordarea unei sume de 50 de mii de euro celui care-l primește. Ceremonia de acordare a distincției va avea loc la Strasbourg, pe 13 decembrie.

Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, a murit în arest la 16 septembrie 2022, la scurt timp după ce a fost reținută de așa-numita „poliție a moralității” pentru că ar fi încălcat strictul cod vestimentar islamic al țării. Susținătorii spun că a fost brutalizată în timpul detenției.

Moartea ei a declanșat cele mai mari mișcări de protest cu care s-a confruntat guvernul islamist de la Revoluția iraniană, din 1979 și autoritățile iraniene au lansat o represiune brutală împotriva demonstrațiilor de masă.

XS
SM
MD
LG