Cele patru țări cer Curtii Internaționale de Justiție să decidă că Iranul a doborât în mod ilegal avionul Ukraine International Airlines și să ordone Teheranului să își ceară scuze și să plătească despăgubiri familiilor victimelor.
Zborul PS752 călătorea de la Teheran la Kiev pe 8 ianuarie 2020 când a fost doborât la scurt timp după decolare. Printre persoanele ucise se numără cetățeni și rezidenți din Canada, Suedia, Ucraina și Regatul Unit, precum și din Afganistan și Iran. Vârstele lor variau de la 1 an la 74 de ani.
„Acțiunea juridică de astăzi reflectă angajamentul nostru de neclintit de a obține transparență, justiție și responsabilitate pentru familiile victimelor”, au declarat miercuri țările, într-o declarație comună. Ele prezicează că au intentat procesul după ce Iranul nu a răspuns unei cereri de arbitraj din decembrie.
După ce a negat vreme de trei zile în ianuarie 2020, Iranul a recunoscut că Garda Revoluționară a doborât din greșeală avionul ucrainean cu două rachete sol-aer. Autoritățile iraniene au dat vina pe un operator de apărare aeriană care, potrivit acestora, a confundat Boeing-ul 737-800 cu o rachetă de croazieră americană.
Un tribunal iranian a condamnat în acest an un comandant al apărării aeriene, presupus responsabil de doborârea avionului, la 13 ani de închisoare, potrivit paginii oficiale a sistemului judiciar al țării. Însă țările care au depus dosarul la tribunalul mondial de la Haga au calificat urmărirea penală drept „un proces simulat și opac”.
Potrivit dosarului depus miercuri în instanță, Marea Britanie, Canada, Suedia și Ucraina susțin că Iranul „nu a luat toate măsurile posibile pentru a preveni comiterea ilegală și intenționată a unei infracțiuni” și „nu a reușit să desfășoare o anchetă și o urmărire penală imparțială, transparentă și echitabilă, în conformitate cu dreptul internațional”.
În dosar se susține că Iranul a ascuns sau a distrus probe, a dat vina pe alte țări și pe personalul de nivel inferior al Gardienilor Revoluției, „a amenințat și a hărțuit familiile care căutau dreptate în numele victimelor” și nu a transmis detaliile incidentului Organizației Aviației Civile Internaționale.
Prăbușirea avionului a avut loc în aceeași zi în care Iranul a lansat un atac cu rachete balistice asupra trupelor americane din Irak, ca represalii la un atac american cu drone care a ucis un general iranian de rang înalt.
Săptămâna trecută, Iranul a intentat un proces împotriva Canadei în legătură cu prăbușirea avionului, acuzând națiunea nord-americană că a încălcat imunitatea de stat permițând rudelor victimelor terorismului să ceară despăgubiri de la Republica Islamică.