Anunțul a fost postat joi pe platforma online X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.
„Pauza operațională va continua în lumina eforturilor mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor și conform termenilor negociați”, a scris Forțele de Apărare ale Israelului.
Negocierile privind prelungirea acesteia au fost la limită, cu dezacorduri de ultim moment cu privire la ostaticii care urmează să fie eliberați de Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană, în schimbul prelungirii cu o zi a armistițiului.
Vestea prelungirii a venit chiar în momentul în care armistițiul urma să expire joi dimineața la ora 7.00 (05.00 GMT). Ministerul de Externe din Qatar a declarat că armistițiul a fost prelungit în aceiași termeni ca și mai înainte: Hamas a eliberat 10 ostatici israelieni pe zi în schimbul eliberării a 30 de prizonieri palestinieni.
Este al șaselea grup de ostatici eliberați ca parte a acordului de armistițiu negociat între Hamas și Israel. Din grupul ostaticilor eliberați fac parte trei cetățeni cu dublă cetățenie germano-israeliană, precum și câte un cetățean cu dublă cetățenie din SUA și Olanda. În schimbul acestora, au fost eliberați din închisorile israeliene 30 de deținuți palestinieni. Israelul a declarat că peste 150 de persoane sunt încă ținute ostatice în Fâșia Gaza.
În timpul atacurilor de o cruzime fără precedent din 7 octombrie, Hamas a ucis aproximativ 1200 de persoane în comunitățile israeliene de la granița cu Gaza și aproximativ 240 au fost răpite și reținute în fâșia de coastă. Israelul a răspuns prin lansarea celui mai puternic bombardament de până acum asupra extrem de populatei Fâșii Gaza, începând, de asemenea, o ofensivă terestră în zona de coastă, unde Hamas a preluat puterea prin forță în 2007.
De la începutul războiului, după informațiile furnizate de Ministerul sănătății condus de Hamas, aproximativ 15.000 de persoane au fost ucise în Gaza și peste 36.000 au fost rănite. Aceste informații nu pot fi verificate deocamdată din surse independente.
Un anunț făcut în ultima clipă
Anunțul schimbului de persoane a fost făcut după ce, mai devreme, negocierile intraseră în impas în ultimul moment, Hamas afirmând că Israelul a respins o listă propusă care includea șapte prizonieri în viață și rămășițele a trei persoane despre care grupul a spus că au fost ucise în lovituri aeriene israeliene anterioare. Ulterior, Israelul a declarat că Hamas a prezentat o altă listă, deschizând calea pentru prelungire.
S-au purtat, așadar, negocieri, până joi dimineață, chiar în apropiere de ora încheierii armistițiului, pentru a pune la punct detaliile unei noi prelungiri a încetării focului. Se aștepta ca pauza luptelor să fie prelungită cu cel puțin încă o zi sau două, cu accent pe eliberarea femeilor și copiilor.
Se pare că discuțiile devin tot mai tensionate pe măsură în grupul de ostatici Hamas rămân tot mai puține femei și copii, deoarece se așteaptă ca gruparea să ceară eliberarea unor grupuri mai consistente de prizonieri în schimbul bărbaților și soldaților israelieni.
AMajed al-Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, a declarat că pauza va fi prelungită cu încă o zi, ambele părți fiind de acord să respecte condițiile actuale, care includ încetarea tuturor activităților militare și accesul ajutorului umanitar în Gaza. Al-Ansari a subliniat pentru agenția de știri din Qatar că eforturile pentru a se ajunge la o încetare permanentă a focului continuă.
Israelul se va întoarce la luptă. Răspunsul meu este un da fără echivocBenjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu a subliniat miercuri că, după încheierea armistițiului, Israelul își va relua campania de eliminare a Hamas, care conduce Gaza de 16 ani și care a orchestrat atacul mortal asupra Israelului declanșând astfel războiul. „După ce această fază de returnare a răpiților noștri va fi epuizată, Israelul se va întoarce la luptă. Răspunsul meu este un da fără echivoc”, a declarat el. El a făcut această declarație înainte ca secretarul de stat american, Antony Blinken, să-și înceapă vizita în Israel. Blinken a sosit miercuri seara în Israel și vrea să facă presiuni în vederea prelungirii armistițiului și pentru accelerarea eliberării ostaticilor. Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au manifestat o mai mare reticență față de impactul războiului din Gaza. Administrația Biden a transmis Israelului că, dacă va lansa o ofensivă în sud, trebuie să opereze cu o precizie mult mai mare, evitând sacrificarea civililor.
Printre cei eliberați se numără Liat Beinin, care deține și cetățenie americană și lucrează ca ghid la muzeul Holocaustului din Israel, Yad Vashem. Președintele american Joe Biden s-a declarat „profund mulțumit” de această eliberare. „Acest acord a dat rezultate semnificative”, a spus el despre armistițiu.
De când s-a negociat încetarea focului, pe 24 noiembrie, 70 de ostatici israelieni au fost eliberați în schimbul a 210 prizonieri palestinieni. Aproximativ 30 de străini, majoritatea thailandezi care trăiesc în Israel, au fost eliberați în afara termenilor acordului.
Israelul a precizat că vede armistițiul ca pe o pauză temporară destinată eliberării ostaticilor, dar există tot mai multe apeluri pentru o pauză mai susținută a luptelor.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o „adevărată încetare a focului umanitară”, avertizând că locuitorii din Gaza se află „în mijlocul unei catastrofe umanitare de mari proporții”.