Linkuri accesibilitate

Israelul ar putea accepta „pauze mici” în luptele din Gaza


Copii palestinieni fug de un bombardament israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, 6 noiembrie 2023.
Copii palestinieni fug de un bombardament israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, 6 noiembrie 2023.

La o lună de la izbucnirea războiului, provocat de atacul terorist al Hamas, premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit pentru prima dată în public despre „mici pauze” în luptele din Gaza.

Într-un interviu cu postul de televiziune american ABC News, Netanyahu a precizat că scopul pauzelor ar fi de a facilita eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza.

Totodată, a spus că după război, Israelul va avea „responsabilitate generală pentru securitatea” din Fâșia Gaza și asta „pentru o perioadă nelimitată”.

Este cel mai clar indiciu că Israelul intenționează să-și mențină controlul asupra enclavei, cu ai săi peste 2 milioane de locuitori.

Netanyahu a respins categoric orice încetare generală a focului fără eliberarea celor peste 240 de ostatici luați de Hamas, pe 7 octombrie. Tot atunci, organizația extremistă a ucis aproximativ 1.400 de israelieni, cel mai mare număr de evrei uciși într-o singură zi de la Holocaust.

În interviul cu ABC News, Netanyahu a menționat însă eventuale „pauze mici” în lupte, pe care le-a numit „tactice”.

Luni dimineață, președintele american Joe Biden a vorbit direct cu Netanyahu despre instituirea unor pauze umanitare, dar, potrivit Casei Albe, cei doi nu au ajuns la vreun consens.

Între timp, Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a informat că într-o lună de război au fost uciși peste 10.300 de palestinieni, între care peste 4.200 de copii. În teritoriile ocupate din Cisiordania, peste 140 de palestinieni au fost uciși în urma violențelor și a raidurilor israeliene.

Israelienii, pe de altă parte, au marcat marți o lună de la atacul terorist, cu un minut de reculegere în memoria victimelor atacului Hamas din 7 octombrie și a celor 348 de militari israelieni uciși de atunci, în războiul cu organizația extremistă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG