Vinerea trecută, armistițiul dintre Israel și Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea europeană, a fost anulat. Luptele au fost reluate cu și mai mare intensitate iar Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, afirmă că este prea devreme pentru a spune dacă Israelul face suficient pentru a proteja civilii și că se așteaptă ca Israelul să nu lovească zonele pe care le-a identificat ca fiind sigure.
Agenția Reuters informează că localnicii și jurnaliștii de la fața locului spun că atacurile aeriene intense ale Israelului în sudul enclavei dens populate au inclus chiar și zonele în care Israelul le-a spus oamenilor să se adăpostească.
La Națiunile Unite, secretarul general Antonio Guterres a făcut apel la Israel să evite alte acțiuni care ar înrăutăți situația umanitară deja gravă din Gaza, condusă de Hamas, și să scutească civilii de mai multă suferință. „Secretarul general este extrem de alarmat de reluarea ostilităților între Israel și Hamas... Strămutații nu au niciun loc sigur unde să se ducă și foarte puține lucruri cu care să supraviețuiască", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.
Israelul a cucerit, în mare măsură, jumătatea nordică a Fâșiei Gaza în luptele din luna noiembrie. După anularea armistițiului de o săptămână, a avansat rapid și în jumătatea sudică.
Aripa armată a Jihadului Islamic, aliat al Hamas, a declarat că luptătorii săi s-au angajat în confruntări violente cu soldații israelieni la nord și la est de Khan Younis, principalul oraș din sudul Gaza.
Tancurile israeliene au pătruns în Gaza peste graniță și au tăiat principala rută nord-sud, spun localnicii. Armata israeliană a declarat că drumul central care iese din Khan Younis spre nord „constituie un câmp de luptă” astfel că a preluat controlul în zonă. Marți, Israelul a declarat că trei dintre soldații săi au murit luni în luptele din Gaza, în ceea ce Radio Armata a descris ca fiind o zi de lupte sângeroase cu luptătorii Hamas. De la începutul invaziei terestre a armatei au murit șaptezeci și opt de soldați israelieni. De partea cealaltă, Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că, în opt săptămâni de război au murit aproape 16 mii de palestinieni, dintre care 70% femei sau tineri sub 18 ani, iar după anularea armistițiului, ar fi murit, conform aceleiași surse, aproximativ 900 de palestinieni.
„Niciun loc nu este sigur în Gaza”
Israelul și-a lansat asaltul pentru a elimina Hamas ca represalii la un atac transfrontalier comis la 7 octombrie de către militanții Hamas asupra unor orașe de frontieră, kibbutzuri și a unui festival de muzică. Militanții au ucis 1.200 de persoane și au luat 240 de ostatici, potrivit bilanțului israelian. A fost cea mai mortală zi din istoria de 75 de ani a Israelului.
Philippe Lazzarini, care conduce agenția ONU pentru refugiații palestinieni din Gaza (UNRWA), a declarat, după reluarea operațiunii militare, că Israelul repetă „ororile din săptămânile trecute”, prin strămutarea persoanelor care au fost strămutate anterior, supraaglomerarea spitalelor și sufocarea și mai mult a operațiunii umanitare din cauza aprovizionării limitate.
„Am spus-o în mod repetat. O spunem din nou. Niciun loc nu este sigur în Gaza, nici în sud, nici în sud-vest, nici în Rafah, nici în vreo așa-numită zonă sigură", a spus el.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reluat apelurile adresate Israelului de a proteja civilii și infrastructura civilă, inclusiv spitalele. „OMS a primit o notificare din partea Forțelor de Apărare ale Israelului că ar trebui să evacuăm proviziile din depozitul nostru medical din sudul Gaza în termen de 24 de ore, deoarece operațiunile terestre îl vor face inutilizabil", a postat el luni pe X, fostul Twitter.
Un refugiu suprapopulat
Nu mai puțin de 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza și-au părăsit deja casele în cele opt săptămâni de război care a provocat distrugeri în enclava suprapopulată.
Luni, Israelul le-a transmis palestinienilor că trebuie să părăsească unele zone din Khan Younis și să se îndrepte spre coasta mediteraneană și spre Rafah, un oraș situat în apropierea graniței cu Egiptul.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, afirma că Washingtonul se așteaptă ca Israelul să evite să atace zonele pe care promite că le va proteja din Gaza. El a mai spus că SUA au discutat cu Israelul cât timp ar trebui să continue războiul cu Hamas, dar a refuzat să împărtășească acest calendar.
Israelul acuză Hamas că pune civilii în pericol prin faptul că operează din zone civile, inclusiv în tuneluri care pot fi distruse doar cu bombe de mari dimensiuni. Hamas neagă că procedează astfel.
The Wall Street Journal relata în ediția sa de luni, citând oficiali americani, că Israelul a asamblat un sistem de pompe pe care l-ar putea folosi pentru a inunda tunelurile folosite de gruparea Hamas. Nu se știe deocamdată dacă Israelul ia în considerare posibilitatea de a folosi pompele înainte ca toți ostaticii să fie eliberați.