Linkuri accesibilitate

Israelul vrea să blocheze legăturile Spaniei cu palestinienii, într-o confruntare diplomatică tot mai acerbă


Ministrul de Externe israelian Israel Katz (în dreapta) semnând într-o carte de onoare la Senatul Franței, la Paris, pe 22 mai, chiar în ziua când alte trei țări europene au recunoscut, spre furia sa, statul palestinian.
Ministrul de Externe israelian Israel Katz (în dreapta) semnând într-o carte de onoare la Senatul Franței, la Paris, pe 22 mai, chiar în ziua când alte trei țări europene au recunoscut, spre furia sa, statul palestinian.

La două zile după ce Spania, Norvegia și Irlanda au anunțat recunoașterea statului palestinian, guvernul din Israel a anunțat Madridul că nu-i va mai permite să ofere servicii consulare palestinienilor la Tel Aviv și Ierusalim. Unii politicieni israelieni vor represalii și mai dure.

Israelul condamnase deja recunoașterea statului palestinian de către Spania ca pe un „cadou” făcut „teroriștilor”.

Tensiunile au escaladat și mai mult după ce ministra muncii din Spania, Yolanda Diaz, a folosit pe rețele o expresie despre statul palestinian interpretată de unii ca o chemare la distrugerea statului Israel, anume „de la râu până la mare”.

În replică, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a anunțat vineri că a decis „tăierea legăturilor” dintre ambasada Spaniei la Tel Aviv și palestinieni, și interzicerea prestării de servicii palestinienilor la consulatul din Ierusalim.

El a numit-o pe Diaz, șefa partidului de stânga Sumar, „o persoană ignorantă și plină de ură” și i-a transmis că ar trebui să citească despre cei 700 de ani de dominație islamică „în Al Andalus, acum Spania”, ca să înțeleagă ce este islamismul radical.

Katz a spus că postarea lui Diaz a fost „un apel antisemit”.

Cam multe acuzații de antisemitism?

El Pais relatează că ministrul de Externe spaniol Manuel Albares a declarat vineri că va protesta împotriva acuzațiilor de antisemitism la adresa colegilor săi de cabinet și va încerca să afle ce servicii anume vrea să interzică Israelul la ambasada și consulatul său.

La rândul lui, șeful politicii externe și de securitate UE, catalanul Josep Borrell, a deplâns practica israeliană de a converti „într-un atac antisemit” orice expresie de sprijin pentru Palestina ca stat.

În ce o privește, ministra Yolanda Diaz a spus că nu este antisemită, și că programul de politică al partidului ei cuprinde, negru pe alb, soluția celor două state, palestinian și israelian, pentru pace în Orientul Mijlociu.

Joi, după anunțul Norvegiei, Irlandei și Spaniei că vor recunoaște statul palestinian, ambasadorii celor trei țări au fost convocați la directorul general al ministerului de Externe al Israelului, Yaakov Blitshtein. La începutul întrevederii, ambasadorii au fost puși să urmărească un video editat, bazat pe înregistrările făcute de Hamas, al unora din atrocitățile comise de luptătorii lui la 7 octombrie 2023.

Dacă voi cu Palestina, noi cu Catalonia!

Ziarul El Pais relatează că în timp ce ambasadorii norvegian, spaniol și irlandezi urmăreau video cu orori la Ministerul de Externe israelian, o deputată israeliană din opoziție, Sharren Haskel, i-a trimis premierului Benjamin Netanyahu o scrisoare cu propuneri de ripostă față de decizia spaniolă.

În apel, Haskel spune că guvernul israelian va trebui să aprobe el însuși, iar apoi să propună spre aprobarea parlamentului israelian recunoașterea independenței Cataloniei, Țării Bascilor și a altor 5 regiuni spaniole.

Într-o postare pe X (fost Twitter), Haskel a spus că Spaniei trebuie să i se răspundă „cu aceeași monedă” la recunoașterea statului palestinian.

Spania, ca și Norvegia și Irlanda, au spus că recunoscând statul palestinian, așa cum fac deja cam 130 de țări ale lumii, vor să grăbească trecerea la masa tratativelor în Orientul Mijlociu și încheierea confruntării militare.

Unele guverne occidentale, cum este cel al Franței, au semnalat că ele nu sunt pregătite să facă acest pas. Germania, care are o politică specială față de statul Israel, a spus din nou, vineri, ferm, că nu are de gând să recunoască statul palestinian.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG