Linkuri accesibilitate

ITA confirmă că patinatoarea rusă Kamila Valieva a folosit substanțe interzise


Kamila Valieva

Noua stea a patinajului feminin din Rusia, Kamila Valieva. în vârstă de 15 ani, a fost testată pozitiv pentru o substanță interzisă în competițiile sportive, ceea ce pune sub semnul întrebării medalia de aur pe echipe la patinaj artistic, câştigată de echipa ei luni, la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Valieva a fost testată pozitiv la o competiție națională, care avusese loc înainte de Jocurile Olimpice.

S-a descoperit că patinatoarea a folosit trimetazidină, un medicament pentru inimă care nu este permis în mod normal în competițiile sportive, potrivit unui comunicat, difuzat vineri, al Agenției Internaționale de Testare (ITA).

Valieva a devenit renumită pentru faptul că a fost prima patinatoare care, în concurs, a executat mai multe salturi cavdruple, o performanță atletică.

Acum nu mai este sigur că echipa Rusiei, care a câștigat concursul pe echipe la patinaj artistic, învingând Statele Unite și Japonia, mai primește medalia. Incidentul ridică noi semne de întrebare despre participarea atleților ruși la Jocurile Olimpice, după cazurile masive de dopaj de la Olimpiada din 2014, de la Soci.

După Olimpiada de la Soci s-a descoperit o schemă întreagă de dopare a sportivilor, pusă la cale și susținută de autoritățile ruse. Sportivii ruși participă acum la evenimente sportive internaționale, cum ar fi Jocurile Olimpice, în baza unei permisiuni speciale și numai dacă federațiile lor sportive declară că sunt „curați” de substanțe interzise.

La Beijing, atleții ruși nu participă sub steagul național,

Federația Internațională de Patinaj a declarat că o decizie finală privind medalia de aur va fi luată după ce „dosarul este analizat în detaliu”.

Mark Adams, un purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional, a declarat, vineri, la o conferință de presă la Beijing, că nu știe când se va rezolva cazul sau când vor fi decernate medaliile pentru eveniment.

Valieva este suspendată până la o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), dar a luat parte la două antrenamente organizate vineri. Între timp, Comitetul Olimpic din Rusia a transmis că ia măsuri pentru a-și proteja sportivii și pentru a păstra medalia de aur „câștigată cinstit”.

Trimetazidina, medicament utilizat pentru a trata anginele pectorale, este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014.

Valieva a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat pe 25 decembrie, în cursul Campionatelor Rusiei. A durat până pe 8 februarie pentru ca un laborator din Suedia să raporteze că a detectat o substanță interzisă iar o zi mai târziu, Agenţia antidoping rusă (RUSADA) a "suspendat-o provizoriu cu efect imediat".

Sportiva a făcut apel la decizia RUSADA pe 9 februarie şi „o nouă audiere a avut loc în aceeaşi zi", adaugă ITA.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG