Linkuri accesibilitate

Italia, prima țară europeană care face certificatul COVID obligatoriu pentru toți angajații


Italia, „certificat COVID”.
Italia, „certificat COVID”.

Italia a devenit prima țară din Europa care introduce obligativitatea certificatului COVID pentru toți angajații.

Certificatul COVID sau „pașaportul de sănătate”, pe hârtie sau în format digital, arată că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, are un testat negativ recent sau imunitate naturală în urma bolii. Măsura, una din cele mai restrictive din lume, intră în vigoarea pe 15 octombrie, iar toți angajații care după aceea nu au certificatul pot fi suspendați cinci zile de la lucru, fără plată.

Inițial, acest certificat a fost folosit pentru a facilita călătoriile între statele Uniunii Europene, dar guvernul premierului italian Mario Draghi a decis să-i extindă utilizarea sa pentru a convinge cât mai multe persoane să se vaccineze, transmite BBC.

În timp ce unele țări europene le-au impus doar angajaților din domeniul sanitar să se vaccineze, nicio altă țară nu a făcut pașaportul de sănătate obligatoriu pentru toți angajații, din sectorul de stat și din cel privat, inclusiv persoanele cu statut de liber profesioniști, cum sunt mulți artiști.

Persoanele care vor ignora decretul și vor continua să meargă la muncă fără să aibă un pașaport sanitar riscă o amendă de până la 1.000 de euro.

Totodată, testele COVID nu mai sunt gratuite, ele costând până la 15 euro, plafon de preț impus de guvern.

În ultimele săptămâni au existat proteste sporadice împotriva măsurilor luate pentru a accelera vaccinarea, dar majoritatea partidelor politice italiene, precum și principala federație patronală au susținut această măsură, invocând speranța că va fi evitat un nou „lockdown”.

Și în România, guvernul se pregătește să introducă obligativitatea certificatului COVID pentru anumite activități, nu însă pentru anumite grupe de angajați sau domenii de activitate.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat joi o hotărâre care impune în mai multe activități obligativitatea prezentării Certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, potrivit unui comunicat oficial. Între altele sunt incluse teatrele, cinematografele, restaurantele, sălile de sport.

Certificatul verde ar urma să devină obligatoriu în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. Decizia CNSU ar trebui validată printr-o hotărâre de guvern, precizează G4media.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG