Linkuri accesibilitate

Italia demonstrează pentru eliminarea violenței împotriva femeilor


O participantă la manifestația pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Milano, Italia, 25 noiembrie 2023.
O participantă la manifestația pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Milano, Italia, 25 noiembrie 2023.

Zeci de mii de oameni au luat parte la proteste în toată Italia, în urma uciderii unei studente la începutul acestei luni, cerând încetarea violenței împotriva femeilor.

Procurorii italieni spun că Giulia Cecchettin ar fi fost ucisă de fostul ei iubit, Filippo Turetta, cu câteva zile înainte ca tânăra de 22 de ani să absolve facultatea de inginerie biomedicală a Universității din Padova.

Manifestații masive au avut loc la Milano și Napoli, iar la Roma mulțimea a blocat centrul orașului, sâmbătă, 25 noiembrie, când se marchează și Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.

Cazul Giuliei a fost pe larg mediatizat în Italia și a stârnit proteste masive într-o țară în care în medie o femeie este ucisă la fiecare trei zile.

„Ne-am adunat și în numele Giuliei, pentru că povestea ei ne-a atins și sperăm să schimbăm ceva”, a spus agenției AFP Aurora Arleo, o studentă de 24 de ani, care manifesta la Ladispoli, oraș din apropiere de Roma.

Lista cu numele victimelor feminicidului, Milano, Italia, 25 noiembrie 2023
Lista cu numele victimelor feminicidului, Milano, Italia, 25 noiembrie 2023

Tatăl Giuliei, Gino Cecchettin, s-a adresat studenților de la Universitatea din Padova, unde studia și fiica lui. Totodată a dezvelit o bancă roșie în campusul universității, în memoria tuturor victimelor violenței împotriva femeilor.

„Nimic nu o va aduce pe Giulia înapoi, dar vreau ca moartea ei să nască multe inițiative bune”, a spus el.

Giulia Cecchettin a fost văzută ultima dată în viață pe 11 noiembrie, când s-a dus cu fostul ei iubit, Filippo Turetta, să-și cumpere o rochie pentru ceremonia de absolvire.

Cuplul nu a mai fost văzut, dar câteva zile mai târziu au apărut imagini CCTV care îl arată pe Turetta, tot în vârstă de 22 de ani, bătându-și fosta prietenă într-o parcare din apropierea casei ei din Vigonovo, lângă Veneția - potrivit anchetei judiciare.

Cadavrul ei a fost găsit într-o groapă, într-o pădure la nord de Veneția.

Fillipo Turetta a fost arestat lângă Leipzig, în Germania, după ce poliția a emis un mandat internațional de arestare. A fost adus în Italia sâmbăta trecută, dar încă nu a fost pus oficial sub acuzare.

Tânărul este acum într-o închisoare din Verona. O audiere preliminară a fost stabilită pentru marți, 28 noiembrie.

De mai bine de 10 zile, cazul Giuliei se află pe prima pagină a ziarelor italiene, fiind subiectul numărul unu de dezbateri la televiziuni și pe rețele.

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a spus că uciderea femeilor este inacceptabilă, simbolizând un eșec al societății.

Datele Ministerului de Interne italian arată că 106 femei au fost ucise în țară în acest an, 55 dintre ele de către un partener sau un fost partener.

Giorgia Meloni, prima femeie prim-ministru din istoria Italiei, a condamnat lunga „tradiție” a țării, când vine vorba de acte de violență împotriva femeilor comise de parteneri și foști parteneri.

Ea a promis că în școli se va lansa o nouă campanie pentru a combate ceea ce ea consideră a fi o cultura încă omniprezentă în Italia a violenței misogine.

Moartea Giuliei a prilejuit o rară apropiere între ultraconservatoarea Meloni și lidera opoziției italiene de stânga, Elly Schlein, permițând adoptarea în regim de urgență în parlamentul de la Roma, miercuri, a unei legislații înăsprite împotriva acestui gen de violență.

Un flagel mondial

În lumea întreagă, zeci de mii de oameni au participat pe 25 noiembrie la manifestații organizate cu ocazia Zilei internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.

Anual, odată cu marcarea Zilei împotriva Violenței asupra Femeilor, Națiunile Unite lansează și o campanie de 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen, anul acesta cu hashtagul #OrangetheWorld (Lumea în portocaliu).

În multe orașe mari din Europa și America, participarea la manifestațiile de sâmbătă a fost masivă.

„Flagelul violenței bazate pe gen continuă să provoace durere și nedreptate”, a declarat președintele american Joe Biden într-un comunicat.

„Se estimează că la nivel global, una din trei femei va fi agresată fizic, va fi violată sau urmărită fără voie (stalking) în timpul vieții. Este un scandal.”

„În special în zonele de conflict, nenumărate femei și fete cad victime celor care comit acte de violență bazate pe gen și folosesc violul ca armă de război”.

„Știm ce este în joc: oricând și oriunde femeile și fetele sunt amenințate, sunt amenințate și pacea și stabilitatea”, a adăugat președintele american.

Proteste în America și în alte părți ale Europei

În Guatemala, oamenii au demonstrat punând lumânări pentru a scrie 438 - numărul de femei ucise în țară până acum în acest an, relatează agențiile internaționale de presă.

Tot pe 25 noiembrie, în Chile, protestatarii au demonstrat pe străzile din Santiago, purtând fotografii ale victimelor. Un grup care apără drepturile femeilor estimează că 40 de feminicide (femei ucise din cauza sexului lor) au avut loc în Chile, în acest an.

Perechi de pantofi cu numele femeilor victime ale feminicidului în 2022, Rio de Janeiro, Brazilia, 25 noiembrie 2023.
Perechi de pantofi cu numele femeilor victime ale feminicidului în 2022, Rio de Janeiro, Brazilia, 25 noiembrie 2023.

În Brazilia, de-a lungul celebrei plaje Copacabana din Rio de Janeiro, protestatarii au înșiruit 722 de perechi de pantofi de femeie, de la pantofi cu toc până la adidași. În fața fiecărei perechi era numele unei femei victimă a violenței în 2022, anul în care s-a înregistrat cel mai mare mare număr de feminicide din 2019, potrivit organizației neguvernamentale, „Forumul brazilian pentru siguranța publică”, relatează France 24.

În Argentina, demonstranții de la Buenos Aires au combinat un protest împotriva violenței împotriva femeilor cu o demonstrație de sprijin pentru poporul palestinian, totul pe fundalul preocupărilor provocate de declarațiile noului președinte Javier Milei.

În cursul campaniei electorale, Milei, care se caracterizează ca „anarho-capitalist”, a vorbit despre posibila eliminare a Ministerului pentru Femei, Genuri și Diversitate, însărcinat cu prevenirea violenței de gen. Totodată a făcut declarații dure împotriva avortului sau a egalității salariale între genuri.

​ În Turcia, sub ochii atenți ai poliției, aproximativ 500 de femei s-au adunat în cartierul Sisli din Istanbul, purtând pancarte pe care era scris „Nu vom rămâne tăcute” și „Femeile sunt unite și luptă împotriva violenței bărbaților”. Protestatari au ieșit pe stradă și în Ankara.

În Franța, mii de persoane, multe purtând culoarea violet - simbolul femeilor și a luptei pentru egalitatea de gen- au manifestat cu pancarte pe care scria: „Un viol la fiecare șase minute în Franța” și „Protejați-vă fetele, educați-vă băieții”.

„Nu vrem să mai numărăm morții”, a declarat reporterilor Maelle Lenoir, reprezentantă a grupului de activiști All of Us, cerând guvernului să dea mai mulți bani pentru eradicarea violenței împotriva femeilor, realatează AFP.

Femei demonstrând la Paris cu pancarte pe care scrie „Te înțeleg, nu poți altfel” și „80% din femeile cu disabilități au fost deja victime ale violenței”, Paris, 25 septembrie 2023
Femei demonstrând la Paris cu pancarte pe care scrie „Te înțeleg, nu poți altfel” și „80% din femeile cu disabilități au fost deja victime ale violenței”, Paris, 25 septembrie 2023

Franța a înregistrat în primele 10 luni ale anului 121 de feminicide, comparativ cu 118 în 2022, potrivit datelor oficiale.

Ziua împotriva Violenței asupra Femeilor a fost marcată și în R. Moldova. Președinta Maia Sandu declarând că „Nu există nicio scuză pentru violența față de femei. Nu există nicio scuză pentru violență, în general”.

Maia Sandu a reamintit că anual, în R. Moldova, „circa 40 de femei își pierd viața din cauza violenței, iar multe alte femei suferă tot felul de abuzuri”.

Tot sâmbătă, cu ocazia Zilei internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks a declarat că se alătură campaniei ONU de 16 zile de activism, pentru că „tăcerea trebuie ruptă” iar stereotipurile „trebuie combătute”, dacă vrem o societate „în care femeile pot prospera fără teamă”.

Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova (BNRM) a deschis tot sâmbătă la Chișinău expoziţia tematică cu genericul ”Violența împotriva femeilor – pandemie globală a umanității”, informează MOLDPRES.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG