Linkuri accesibilitate

Iulian Chifu: „Rusia nu va fi lăsată să se joace cu spaţiul post-sovietic"


Poliţişi pe fundalul Pieţii Roşii
Poliţişi pe fundalul Pieţii Roşii

Interviu cu directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor de la București.

Emisarul special al SUA pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, Kurt Volker, a spus într-un interviu acordat luna trecută postului de radio rusesc Echo Moskvî (de opoziţie) şi citat pe larg în presa din Ucraina că Federaţia Rusă consideră că are dreptul să decidă soarta ţărilor vecine şi a altor popoare, fie că este vorba de Ucraina, Republica Moldova, Georgia sau orice alt stat. Volker a făcut această declaraţie la solicitarea Echo Moskvî de a-şi expune opinia cu privire la „propunerea” făcută de preşedintele Vladimir Putin atât fostului preşedinte democrat american Barack Obama, cât şi actualului lider de la Casa Albă, republicanulului Donald Trump, privind împărţirea lumii în „zone de responsabilitate” (sfere de influenţă).

Iulian Chifu: „Federaţia Rusă nu va fi lăsată să se joace cu spaţiul post-sovietic"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:26 0:00
Link direct


Într-un interviu epntru Radio Europa Liberă, fostul consilier pe probleme de securitate al preşedintelui român Traian Băsescu, Iulian Chifu, în prezent director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning de la București, a menţionat că răspunsul la o astfel de propunere nu putea să fie decât negativ. „Federaţia Rusă nu va fi lăsată să se joace cu spaţiul post-sovietic. Din contră, ceea ce se vede e o reîntărire a „liniilor roşii” de către comunitatea internaţională”, a declarat Iulian Chifu.

Iulian Chifu
Iulian Chifu

Iulian Chifu: „Practic cred că Putin și Kremlinul trăiesc încă în epoca războiului rece. Nu au alte coordonate, capacitatea de a inventa noi abordări este extrem de redusă prin implozia grupului extrem de îngust al decidenților și atunci tentația este să repeți lucrurile pe care le știi deja.

Numai că nu trebuie să uităm că Federația Rusă nu este Uniunea Sovietică și forța sa, și importanța, și capacitatea sa de putere nu intră în categoria celor care ar putea impune jocuri de putere. Statele Unite, toată lumea occidentală au refuzat de plano, de la bun început, posibilitatea rediscutării în termeni de politici de putere, din contră sunt state independente, suverane, integre, recunoscute ca atare și în spațiul post-sovietic, care nu au suveranități limitate de interesele Federației Ruse, așa cum încearcă Moscova să o transmită. Din contră, răspunsul unanim și este public, și este pe toate vocile, este exact opusul: Federația Rusă nu va fi lăsată să se joace nici cu spațiul post-sovietic, nici nu va fi lăsată foarte mult în aventurile sale la distanță strategică – prin Siria, prin Egipt sau Libia, sau în alte spații.

Eu văd în ultima vreme o verticalitate, o rigoare și o strictețe, reîntărirea liniilor roșii de către comunitatea internațională și dacă e să citim numai în ziua de astăzi, de exemplu, titlurile, vedem: atacul cibernetic sancționat de către toată lumea în mod unitar, nu există bravură la nivelul Occidentului. Atacurile la adresa organizației care studiază și „noviciok”-ul, cu care a fost otrăvit Skripal, iată, o operațiune de asasinat pe teritoriul altui stat, stat membru NATO, Marea Britanie, și atacul pentru a încerca să eviți identificarea substanțelor chimice utilizate în războiul din Siria, substanțe chimice de care se face din nou vinovată Rusia, nu numai în mod indirect prin susținerea lui Assad, care le-a utilizat, ci prin furnizarea acestora și evident că probele se află la niște laboratoare pe care Federația Rusă a încercat să le compromită.

Federația Rusă este împinsă să respecte regulile internaționale sau este împinsă în afara sistemului...

Și toată componenta legată de dopajul făcut de către sportivii olimpici ruși la Olimpiadă, și tot ce mai vreți Dvs. se acumulează – intervenția în alegeri, ingerința în alegeri, încălcarea Tratatului forțelor intermediare, forțelor cu rază medie de acțiune, relevat în momentul de față, pus pe masă și imputat Federației Ruse ș.a.m.d. Deci văd că tipul de acțiune insidioasă și ofensivă al Federației Ruse este în momentul de față contracarat în mod unanim de către toți actorii globali. Și acest lucru este important, pentru că Federația Rusă este împinsă să respecte regulile internaționale sau este împinsă în afara sistemului. Gândiți-vă că pe cel puțin trei-patru din știrile de azi pot interveni sancțiuni noi oricând.”

Europa Liberă: Totuși nu se întâmplă nimic.

Iulian Chifu: „Sunt acțiuni de natură liberale sancțiunile, reacția nu putea fi una de război împotriva Federației Ruse.”

Europa Liberă: Nu la asta mă refeream. Nu se întâmplă nimic din partea Rusiei, nu cedează, nu dă înapoi.”

Iulian Chifu: „Tocmai. Federația Rusă resimte din punct de vedere economic în mod substanțial această presiune, resimte izolarea internațională și resimte faptul că și acolo unde să zicem că ar avea niște cărți de jucat este izolată. Uite, tentația de a merge și de a-și face un culoar și de a fi la masă și în ceea ce privește Coreea de Nord s-a soldat cu acel raport la ONU, pe care l-a acoperit Lavrov acum, care relevă foarte clar ingerința sa în încălcarea embargoului în proliferare nucleară și proliferare balistică, făcut de către Federația Rusă ș.a.m.d. Deci, practic, Federația Rusă este restrânsă la capacitățile sale directe, are în momentul de față un punct de respiro, care se decontează pe seama Iranului, pentru că Statele Unite s-au retras din Acordul nuclear și au impus sancțiuni Iranului, la început de noiembrie vin cu adevărat sancțiunile pe zona energetică, barilul de petrol a crescut, 80-85 de dolari și, în acest context, Rusia poate să respire puțin.

Dacă vă uitați însă la cum arată în Federația Rusă reacția față de o banală creștere a vârstei de pensionare, veți vedea cam care este complexitatea problemelor pe care le are, le contemplă Federația Rusă la nivel economic și la nivel intern.

Turcia, care a încercat la un moment dat un joc de supărare, a fost constrânsă relativ simplu, cu o zonă de sancțiuni foarte redusă, pentru că a văzut practic pierzând creșterea economică, inflație, căderea lirei cu 40 la sută. Și acolo a fost doar un avertisment, pentru că Turcia face parte din NATO, e parte a lumii occidentale. Gândiți-vă cum va arăta sancțiunea în Iran, deja semnalele în privința situației interne din Iran sunt extrem de complicate și gândiți-vă în egală măsură că și Federația Rusă și-a epuizat fondurile de stabilizare, utilizează surplusul din petrol strict pentru acumulări de natură militară, dar la nivel intern nu are capacitatea de a reacționa la crizele interne pe care nu le provoacă ea însăși. Aici pierde jocul.

În lumea contemporană nimeni nu se gândește să pună mâna pe arme pentru a contrabalansa situația existentă în Federația Rusă...

Și cred că suntem în perioada în care acumulările își vor face resimțite toate aceste efecte. Populația deja are o nervozitate crescândă și gândiți-vă că e vorba de o populație care este văduvită și de libertatea cuvântului, și de libertatea de întrunire, și de opoziție, de existența opoziției. Navalnîi iese din închisoare pentru a intra în închisoare din nou și totuși mii de oameni reacționează, sunt prezenți întotdeauna în stradă. Eu cred că suntem pe drumul încheierii acestei epopei. Nu înseamnă că se întâmplă în șase luni, în nouă luni sau într-un an. Sunt procese de durată tocmai pentru faptul că în lumea contemporană nimeni nu se gândește să pună mâna pe arme pentru a contrabalansa situația existentă în Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dacă ne uităm însă la Georgia, Republica Moldova, Ucraina, există îngrijorări mari că aici acest actor – Rusia – ar putea încă juca un rol important, mai ales că în toate aceste țări vin alegeri?

Iulian Chifu: „Rusia joacă un rol important și în Balcanii de Vest. Am văzut în Macedonia, Grecia problema, am văzut în Muntenegru tentativă de lovitură de stat, am văzut presiuni în Serbia, vedem acum în Bosnia-Herțegovina un joc absolut singular. Deci, faptul că Federația Rusă este într-un trend de izolare, sancțiuni, probleme economice nu înseamnă că nu are capacitate – voința o are oricum – de a juca roluri peste tot în lume unde poate. Sunt răbufnirile unei foste superputeri, care și-a pierdut capacitatea și care nu știe să-și trăiască viața decât cu grandoarea și dorința de a reveni în situația ceea de a face jocurile la masă și de a impune ceea ce-și dorește altor state din comunitatea internațională.”

Europa Liberă: Ar putea reuși, iată aici, concret, pe teren?

Iulian Chifu: „În Republica Moldova, în Ucraina și în Georgia, care sunt statele cele mai expuse presiunilor, putem să le luăm pe rând. În Georgia, deși s-a schimbat regimul, nu am văzut o mare înclinație spre a ceda unei Rusii care ocupă două regiuni și care înaintează pe linia de demarcație oricând în orice direcție; nu am văzut în Ucraina. În Ucraina am trecut de la 19 la sută susținere pentru Alianța Nord-Atlantică la 54 la sută, am ajuns la 76 la sută susținere pentru integrarea în Uniunea Europeană. De ce?

Am ajuns la constituirea națiunii ucrainene în forma accelerată tocmai din cauza războiului gestionat de Federația Rusă...

Am ajuns la constituirea națiunii ucrainene în forma accelerată tocmai din cauza războiului gestionat de Federația Rusă – anexarea Crimeii și agresiunea militară din estul Ucrainei. În ceea ce privește Republica Moldova, aici lucrurile sunt undeva la mijloc, există un nivel de influență, probabil cel mai relevant din toate statele din regiune, din cele trei pe care le-am pomenit, dar nu trebuie uitat un lucru – Republica Moldova este situată, are doar doi vecini, între România și Ucraina, care ambele au un tip de orientare foarte clară. Doi. Dacă ne uităm pe toate cifrele: comerțul, dezvoltarea economică, investițiile vin în Republica Moldova dintr-o singură direcție. Mai mult, același comerț, economie, investiții vin în regiunea separatistă nistreană din aceeași direcție.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană...

Iulian Chifu: „Uniunea Europeană, în primul rând, România. Ei bine, în aceste condiții oricine ar veni, cu orice premise la Chișinău ar fi doar visător să creadă că Federația Rusă îi va aloca resurse pentru a face știu eu ce și că ar putea s-o facă în condițiile în care Republica Moldova este totuși o enclavă între România și Ucraina. Deci cred că orice conducător vine la conducerea statului Republica Moldova va privi în continuare spre a valorifica acel Acord de Asociere, Acordul de Liber Schimb și va privi în continuare în a-și face afacerile acolo de unde îi vin resursele. Eu știu că din punctul de vedere al imaginii, războiul informațional, propaganda a făcut ca în Republica Moldova să se considere că ajutorul substanțial vine din Federația Rusă. Dacă vă uitați la cifre, chiar și luând numai regiunea separatistă nistreană, o să vedeți că realitățile sunt exact inverse, ba radical inverse, ba chiar cu rapoarte de tip 10:1.”

Europa Liberă: Totuși, nimeni nu exclude în acest moment un câștig al Rusiei, prin Dodon, la alegerile parlamentare?

Iulian Chifu: „Nici Igor Dodon nu poate să facă lucruri de sine stătător. Gândiți-vă, bun, Igor Dodon vine cu niște bani de acasă, ca să țină Republica Moldova autonomă, ca să înlocuiască rutele comerciale, ca să înlocuiască rapoartele?...”

Europa Liberă: Asta se va vedea pe urmă, după alegeri...

Iulian Chifu: „Nu, asta se știe de azi. Se știe de azi că Igor Dodon nu are de unde veni. Federația Rusă nu are bani pentru proiectele economice, pentru proiectele politice, de fapt. Uitați-vă numai la regiunea separatistă nistreană, uitați-vă la Abhazia, uitați-vă la Cecenia în nordul Caucazului. Nu există loc unde resursa financiară a Federației Ruse, prisosind, să fie alocată și să fie luată de la trendul de militarizare, cursa înarmărilor pe care a încercat s-o declanșeze ca și Uniunea Sovietică, care era și mult mai bine echipată, riscă s-o ducă în aceeași direcție, adică la falimentul și prăbușirea statului. Și eu cred că de această dată Occidentul nu va mai opri implozia Federației Ruse, cum a făcut-o în cazul imploziei Uniunii Sovietice.”

XS
SM
MD
LG