Linkuri accesibilitate

Bulgaria sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova


Iurie Leancă (stânga) și Ekaterina Zaharieva (dreapta)
Iurie Leancă (stânga) și Ekaterina Zaharieva (dreapta)

Vicepreședintele parlamentului de la Chișinău, Iurie Leancă, a vizitat Sofia, capitala țării ce deține președinția rotativă a UE.

La Sofia a fost în vizită viceprim-ministrul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Iurie Leancă. El s-a întâlnit cu președintele Rumen Radev și cu viceprim-ministrul și ministrul de externe Ekaterina Zaharieva, cu membri grupului parlamentar de prietenie Bulgaria-Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

„Sprijinul nostru pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova este consecvent și categoric”, a declarat președintele Rumen Radev, după întâlnirea cu viceprim-ministrul Iurie Leancă. Radev a amintit că Bulgaria a fost printre primele țări membre ale Uniunii care au ratificat acordul de asociere a Republicii Moldova. El a salutat guvernul de la Chișinău pentru progresul realizat, adăugând: „de multe ori reformele sunt dureroase și necesită timp, dar beneficiile se măsoară într-o perspectiva mai îndepărtată.”

„Aderarea la Uniunea europeană a adus multe avantaje Bulgariei. Datoria noastră este de a sprijini, în timpul președinției bulgare rotative a Consiliului Uniunii, perspectivă europeană a țărilor din Parteneriatul Estic, ca și cea a celor din Balcanii de Vest”, a mai spus Radev.

„Bulgaria este un partener foarte important pentru Moldova”, a spus Iurie Leancă. El a apreciat pozitiv modul în care se desfășoară președinția rotativă a Bulgariei și a declarat că integrarea europeană nu are alternativă în Moldova.

Iurie Leancă s-a întâlnit cu viceprim-ministrul și ministrul de externe Ekaterina Zaharieva. Cei doi au analizat posibilitățile de impulsionare a colaborării economice, îndeosebi în domeniul agriculturii. Anul trecut a fost realizată o creștere de 17% a schimburilor comerciale.

Zaharieva a mulțumit guvernului moldovean pentru acordul și contribuția la deschiderea consulatului bulgar în Taraklia. 65% din cei 45 000 de locuitori ai regiunii sunt etnici bulgari.

Iurie Leancă a declarat că în interesul ambelor țări este ca aceasta comunitate să fie mai bine integrată și educată.

Au fost discutate proiecte care privesc Taraclia. Legat de aceasta a fost menționată Universitatea bulgară, schimbul de profesori și studenți. În cadrul programului de dezvoltare finanțat de Bulgaria vor fi realizate proiecte de infrastructură și în învățământ.

Previous Next

XS
SM
MD
LG