Ambasadorul Mažeiks a spus că, pentru R. Moldova, decizia Comisiei este un „pahar mai mult decât pe jumătate plin”, chiar dacă în raportul său executivul de la Bruxelles constată că Chișinăul a îndeplinit șase din nouă condiții puse anterior, iar în altele trei care țin de reforma justiției și combaterea corupției mai sunt așteptate progrese.
Aceste reforme „necesită timp”, a spus Mažeiks, explicând recomandarea pozitivă a Comisiei în ciuda restanțelor: „Mai sunt lucruri pe care R. Moldova trebuie să le facă în lunile următoare, dar calendarul este stabilit”.
- Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană recomandă, condiționat, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, Moldova și Bosnia-Herțegovina
Următorul pas în acest calendar este o decizie a Consiliului European, pe care liderii UE urmează să o ia în luna decembrie. Liderii europeni pot decide să sprijine recomandarea Comisiei, iar în acest caz aceasta va mai face o evaluare a progreselor Moldovei în luna martie, iar startul negocierilor va putea fi dat atunci.
Dar pot oare liderii europeni să ceară, printr-o decizie politică, începerea negocierilor mai devreme, conducându-se de rațiuni politice și geopolitice de care Comisia nu este obligată să țină cont?
Jānis Mažeiks spune că, după declanșarea invaziei rusești la scară largă în Ucraina, toate deciziile liderilor europeni privind apropierea Ucrainei și Republicii Moldova de UE au fost luate în acest „context politic”.
„Să nu uităm că a fost prezent de la bun început în procesul de aderare al R. Moldova, pentru că în ianuarie 2022 nimeni nu se gândea măcar să depună cerere pentru a obține statutul de țară candidată”, spune ambasadorul european, adăugând: „Există această viziune clară din partea Comisiei Europene, care spune că R. Moldova a avansat și există recomandarea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare. Dar ce vor face liderii de la acest punct încolo, se va decide, desigur, în spatele ușilor închise”, în decembrie.