Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: „Putin nu plănuiește pacea. El plănuiește mai mult război”


Pe 23 martie, militarii din regiunea Herson i-au oferit președintelui Volodimir Zelenski (stânga) un ceas confecționat dintr-un tun inamic avariat pe a cărui carcasă este reprezentată harta Crimeei
Pe 23 martie, militarii din regiunea Herson i-au oferit președintelui Volodimir Zelenski (stânga) un ceas confecționat dintr-un tun inamic avariat pe a cărui carcasă este reprezentată harta Crimeei

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că a anunțat din greșeală retragerea forțelor rusești din Nova Kahovka, în sudul regiunii herson.

„Ocupanții se află încă temporar în Nova Kahovka. Informațiile despre presupusa retragere a inamicului din această așezare au fost făcute publice ca urmare a utilizării incorecte a datelor disponibile”, a declarat Statul Major General pe rețeaua de socializare Telegram, pe 23 martie.

După anunțul inițial, un oficial instalat de Moscova în regiunea Herson, Vladimir Saldo, a negat retragerea forțelor rusești, afirmând că toți militarii ruși desfășurați în Nova Kahovka au rămas pe loc.

Anterior, Statului Major General anunțase că forțele ruse au părăsit Nova Kahovka pe 22 martie și că, înainte de a pleca, forțele rusești au jefuit locuințe, luând cantități mari de aparate electrocasnice și electronice, bijuterii, îmbrăcăminte și telefoane mobile.

Nova Kahovka se află pe malul estic al fluviului Nipru, unde forțele rusești s-au relocat în noiembrie, după ce și-au abandonat pozițiile de pe malul vestic.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski (centru) în timpul unei întâlniri cu militarii care participă la apărarea regiunii Herson, 23 martie 2023
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski (centru) în timpul unei întâlniri cu militarii care participă la apărarea regiunii Herson, 23 martie 2023

Președintele Volodimir Zelenski a vizita pe 23 martie regiunea sudică Herson, parțial ocupată, în timp ce forțele Kievului continuau să lupte cu trupele rusești în est, pe fondul a ceea ce armata ucraineană susține că ar fi primele semne de „epuizare” rusească în luptele aprige pentru orașul Bahmut.

Apărătorii ucraineni au respins 83 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, majoritatea îndreptate spre Bahmut, oraș din regiunea Donețk care a devenit epicentrul ofensivei Moscovei în est, a declarat Statul Major General în buletinul său de dimineață din 23 martie.

Rușii și-au menținut presiunea asupra altor așezări din Donețk, cum ar fi Liman, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk, a precizat armata, adăugând că „inamicul înregistrează pierderi substanțiale de efective, arme și echipamente militare”. Afirmațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat la 23 martie că respingerea neîncetată a rușilor în Bahmut începe să le afecteze forțele și că ucrainenii se pregătesc să profite „foarte curând” de aparenta slăbiciune a inamicului.

Principala forță de luptă a Rusiei... este grupul de mercenari Wagner

„Agresorul nu și-a pierdut speranța de a cuceri Bahmut cu orice preț, în ciuda pierderilor de oameni și echipamente. Principala forță de luptă a Rusiei în această zonă este grupul de mercenari Wagner", a declarat Sîrski pe Telegram. „Fără a cruța nimic, aceștia pierd forțe semnificative și devin obosiți. Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut în apropiere de Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk”, a mai spus el.

Serviciile de informații militare britanice au sugerat, de asemenea, că presiunea necruțătoare a Moscovei asupra orașului Bahmut, devenit în mare parte, o ruină, începe să piardă avânt în fața apărării ferme a Ucrainei, pe fondul pierderilor serioase suferite de ambele părți.

Dar Serhi Cerevati, un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a avertizat că Bahmut este, în continuare, scena unor lupte intense.

„Până în prezent, Bahmut rămâne epicentrul ostilităților, principala țintă a atacului inamicului”, a declarat Cerevati la televiziunea națională, răspunzând la o întrebare dacă ofensiva rusă din regiunea Bahmut a slăbit.

Cerevati a adăugat că a doua cea mai intensă luptă are loc pe aliniamentul dintre Kupiansk, în regiunea Harkov, și Liman, în Donețk.

La 23 martie, Zelenski a vizitat Herson, una dintre cele patru regiuni pe care Moscova a pretins în mod nefondat că le-a anexat, angajându-se să restabilească cât mai repede posibil infrastructura grav avariată a regiunii.

„Vom încerca să reconstruim înainte de iarnă. Prioritatea noastră este să restabilim energia electrică. De asemenea, apa potabilă va fi furnizată conform programului..... Cred că totul va fi bine”, a declarat Zelenski, potrivit paginii de internet a președinției ucrainene.

Vizita lui Zelenski la Herson, locul unei contraofensive ucrainene care a eliberat o mare parte din regiune în noiembrie, a marcat a doua sa deplasare în regiunile ucrainene în tot atâtea zile, după ce, la 22 martie, s-a întâlnit cu trupele de lângă Bahmut, înmânându-le decorații și vizitând o unitate medicală militară din nordul regiunii Harkov.

Vizitele sale au avut loc după ce atacurile aeriene rusești asupra orașelor ucrainene au ucis cel puțin 10 persoane, dintre care opt au murit când au fost lovite două cămine școlare din Rjișciv, la sud de Kiev, și unul în orașul Herson, unde rachetele au lovit un spital de cardiologie.

Zelenski a declarat că atacurile nediscriminatorii ale Moscovei asupra civililor arată că Rusia nu este interesată de pace și a acuzat Rusia de „sălbăticie bestială” pentru că vizează civili.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că președintele rus Vladimir Putin nu pare să fie interesat de o pace imediată și că s-a angajat „într-un război de uzură”.

Într-un interviu acordat publicației The Guardian, șeful NATO a declarat că Putin „dă mâna cu regimuri autoritare precum Iranul sau Coreea de Nord și altele pentru a încerca să obțină mai multe arme”.

El a spus că Rusia își sporește capacitatea de producție militară și a avertizat că aliații occidentali ai Ucrainei trebuie să fie pregătiți să aprovizioneze Kievul cu arme, muniție și echipament militar pentru o perioadă lungă de timp. „Președintele Putin nu plănuiește pacea. El plănuiește mai mult război”, a declarat Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG