Linkuri accesibilitate

Joe Biden - Kamala Harris: tandemul democrat în alegerile prezidențiale americane


Vice-președintele Joe Biden și senatoarea de California, Kamala Harris după o dezbatere electorală la Houston, Texas, 12 septembrie 2019.
Vice-președintele Joe Biden și senatoarea de California, Kamala Harris după o dezbatere electorală la Houston, Texas, 12 septembrie 2019.

În Statele Unite, candidatul la președinție se prezintă alături de un candidat la vice-președinție, un tandem prin care partidele încearcă să răspundă așteptărilor unei părți cât mai mari din electorat.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct

Alegerea lui Joe Biden ca vicepreședinte este senatoarea democrată de California, Kamala Harris. Biden-Harris este tandemul democrat care în noiembrie se va confrunta cu echipa republicană, condusă de președintele Donald Trump.

Când va fi nominalizată oficial, săptămâna viitoare, la Convenția Democrată, Kamala Harris va deveni prima femeie de culoare – afroamericană și indo-americană – într-un duo prezidențial, din istoria Statelor Unite. Alegerea lui Joseph Biden fusese anticipată.

Fostul vice-președinte al lui Barack Obama promisese să aleagă o femeie pentru cea de-a doua poziție, iar senatoarea Harris are calitățile și experiența care o recomandă mai mult decât pe alte candidate, aflate în discuție. Kamala Harris a candidat la președinție alături de Biden, în preliminariile democrate, unde au fost momente tensionate între cei doi. Deși Harris nu a obținut mai mult de 20% în preliminarii, ea a făcut o impresie bună. Campania lui Trump speculează de acum ceea ce consideră ipocrizia lui Harris, care l-a atacat pe Biden, în chestiuni legate de politica rasială, și acum i se alătură.

Fără îndoială că politica este politică și astfel de momente de campanie nu sunt rare.

Kamala Harris reprezintă California în Senat din 2017, când a devenit cea de-a doua femeie afroamericană și prima având origini în sudul Asiei, în camera superioară a Congresului. Înainte de a fi în Senat, Harris a fost procuror-general în California.

Părinții ei au imigrat în Statele Unite – mama din India, statul Tamil-Nadu și tatăl din Jamaica, ambii lucrând la universități din regiunea San Francisco.

Senatoarea a absolvit Universitatea Howard si Facultatea de Drept de la Universitatea Statului California, ambele definindu-i identitatea publică mai ales în chestiuni care se află în centrul vieții politice americane în aceste zile, relațiile inter rasiale.

Kamala Harris este căsătorită cu avocatul Douglas Emhoff și a adoptat cei doi copii ai acestuia.

Un alt argument în favoarea senatoarei este faptul că Harris este cu peste 20 de ani mai tânără decât Joseph Biden, ceea ce e important pe de o parte pentru a atrage electoratul tânăr, care l-a sprijinit pe Bernie Sanders în preliminarii, dar și în eventualitatea în care Biden ar decide să nu mai candideze pentru un al doilea mandat și ar avea în Harris o înlocuitoare cu experiență.

În dezbaterile care vor urma, senatoarea Harris va fi un adversar redutabil pentru Mike Pence, talentul ei oratoric find dovedit în numeroasele audieri în Congres, în legătură cu politici ale președintelui Trump.

Între potențialele probleme ale acestei opțiuni este faptul că senatoarea Kamala Harris este considerată o democrată moderată, ca și Biden, ori aripa cea mai dinamică a partidului este la stânga și rămâne de văzut dacă vor îmbrățișa aceasta candidatură sau nu.

Anumite decizii luate de Harris ca procuror nu mulțumesc pe cei care doresc reformarea sistemului juridic în Statele Unite. În plus, statul California în sine poate fi considerat un handicap, mai ales zona San Francisco, pe care conservatorii o consideră la extrema stângă a Partidului Democrat și a țării.

Echipa lui Trump a avut la dispoziție mult timp să se pregătească pentru această opțiune previzibilă a lui Biden. Trump a numit-o de acum pe candidata democrată „prefăcuta Kamala”.

XS
SM
MD
LG