Linkuri accesibilitate

Joe Biden deplânge asasinarea fostului premier nipon Shinzo Abe


Shinzo Abe rostind un discurs electorale înainte de a fimpușcat din spate de un bărbat, Nara, vestul Japoniei, 8 iulie 2022.
Shinzo Abe rostind un discurs electorale înainte de a fimpușcat din spate de un bărbat, Nara, vestul Japoniei, 8 iulie 2022.

Asasinarea fostului premier nipon Shinzo Abe este o „tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut”, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden.

Shinzo Abe a murit vineri la spital după ce a fost împușcat în timpul unui miting electoral. El fusese spitalizat în stare gravă, după ce un bărbat a deschis focul cu o armă artizanală.

Poliția a declarat că suspectul, Tetsuya Yamagami, de 41 de ani, a declarat poliției că era nemulțumit de Abe și a vrut să-l ucidă.

Atentatul din 8 iulie este un exemplu aproape fără precedent de violență armată în Japonia, care are legi stricte privind armele de foc și un nivel scăzut de infracțiuni violente.

În 2007, primarul din Nagasaki a fost împuşcat mortal de un gangster din gruparea criminaă Yakuza, iar în 1960 şeful Partidului Socialist nipon a fost asasinat cu o sabie de samurai în timpul unui discurs de un tânăr de dreapta.

Abe se afla în campanie electorală pentru viitoarele alegeri pentru Camera superioară a parlamentului, programate să aibă loc duminică, pe 10 iulie. Se estimează că partidul său va câștiga detașat.

Abe a fost primul ministru al Japoniei din decembrie 2012 până în septembrie 2020, fiind cel mai longeviv prim-ministru al acestei țări.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG