Linkuri accesibilitate

Joe Biden îl invită pe Volodimir Zelenski la Washington


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și președintele SUA, Joe Biden. Casa Albă, Washington, 21 septembrie 2023
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (dreapta) și președintele SUA, Joe Biden. Casa Albă, Washington, 21 septembrie 2023

Președintele american Joe Biden l-a invitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să viziteze marți Casa Albă. Administrația democrată a spus că Biden dorește să sublinieze angajamentul neclintit al SUA de a sprijini poporul ucrainean în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei.

Zelenski a participat duminică, la Buenos Aires, la inaugurarea președintelui argentinian Javier Milei, cu care a discutat despre modalitățile prin care Argentina ar putea ajuta Ucraina să lupte în fața invaziei ruse, inclusiv posibilitatea de a organiza un summit America Latină-Ucraina, a transmis cotidianul argentinian Clarin.

Între timp, biroul de presă al Casei Albe a anunțat că președintele SUA, Joe Biden, l-a invitat pe Zelenski la Washington marți. Va fi o întâlnire prin care președintele american vrea „să sublinieze angajamentul de neclintit al Statelor Unite de a sprijini poporul Ucrainei”. Conform oficialilor americani, Biden și Zelenski urmează să discute despre nevoile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă și, de asemenea, despre ajutorul SUA în această etapă crucială.

Președinția ucraineană a anunțat că întâlnirea se va concentra pe probleme-cheie precum „proiectele comune privind producția de arme și de sisteme de apărare aeriană, precum și coordonarea eforturilor între țările noastre în anul viitor”.

Guvernul de la Washington este îngrijorat că fondurile aprobate anterior de parlament pentru Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul anului, iar eliberarea noului ajutor american este, în prezent, blocată de disputele politice dintre democrați și republicani.

Este, poate, motivul pentru care Zelenski se va întâlni cu liderul Senatului, democratul Chuck Schumer, cu liderul minorității senatoriale republicane, Mitch McConnell, și cu noul președinte republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, informează CNN.

Zelenski își va susține cauza în fața senatorilor americani, la o săptămână după ce mai mulți republicani au părăsit furioși o întrunire cu ușile închise despre Ucraina la care urma să vorbească prin video și Zelenski. Discursul lui a fost contramandat, fără explicații.

Zelenski-senatorii republicani: Întâlnire de gradul trei

La Washington, din ce în ce mai mulți republicani își exprimă îndoielile cu privire la sprijinul pentru Ucraina. Bugetul intermediar adoptat recent nu conține fonduri noi pentru Ucraina, deși Biden solicitase deja zeci de miliarde pentru Kiev de la Congres în octombrie.

Contestatarii ajutoarelor spun că ofensiva declanșată în vară de Ucraina a costat miliarde de dolari în ajutoare militare, dar linia frontului aproape că nu s-a schimbat timp de un an, iar atacurile rusești de-a lungul frontului s-au intensificat.

Shalanda Young, șefa Biroului de Management și Buget al Casei Albe, a avertizat duminică într-o emisiune a postului de televiziune CBS că „securitatea noastră națională este și ea influențată” de soarta Ucrainei. „Ce se întâmplă dacă Putin mărșăluiește prin Ucraina, ce urmează? Țările NATO, fiii și fiicele noastre, riscă să facă parte dintr-un conflict mai mare", a spus ea.

Dar senatorii republicani au rămas sceptici. Ei au blocat săptămâna trecută un ajutor de urgență de 106 miliarde de dolari, în primul rând pentru Ucraina și Israel, conservatorii reacționând astfel față de excluderea reformelor de imigrație pe care le-au cerut ca parte a pachetului.

Presa a scris că a fost un eșec pentru Biden, care a cerut parlamentarilor să aprobe fondurile, avertizând că președintele rus Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina și ar putea chiar ataca o națiune NATO.

„Trebuie să spună clar ce-și propun”

Senatorul J.D. Vance, un aliat apropiat al fostului președinte american Donald Trump, a comentat votul împotriva noilor ajutoare pentru Ucraina, spunând că ideea că Putin ar pune în pericol țările NATO din regiune este „absurdă”. Senatorul a declarat duminică la CNN că se opune unui „cec în alb” pentru Ucraina. „Trebuie să spună clar ce-și propun. Vor obține 61 de miliarde de dolari ceea ce 100 de miliarde de dolari nu au realizat?" , a întrebat Vance.

De asemenea, Matt Gaetz, membru al Camerei Reprezentanților SUA, a cerut Washingtonului să-l convingă pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski să înceapă discuțiile de pace. „America a trimis destui bani în Ucraina. Ar trebui să-i spunem lui Zelenski să caute pacea”, a scris parlamentarul pe pagina sa din rețeaua de socializare X.

Moscova a dat recent semne că ar fi dispusă la un posibil acord de pace, dar termenii pe care vrea să-i negocieze implică o Ucraina neutră și micșorată (fără Crimeea și estul ocupat), prevederi pe care Zelenski le consideră de neacceptat.

Casa Albă spune că întâlnirea lui Biden cu Zelenski are loc într-un moment vital, „pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile cu rachete și drone împotriva Ucrainei”. La începutul lunii decembrie, Putin a semnat un decret de creștere a forțelor ruse cu 15%, mărind armata cu aproximativ 170 de mii de oameni.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a insistat în weekend că „Ucraina a făcut un lucru extraordinar apărându-se”. „Alegerea este foarte clară”, a spus el la ABC. „Dacă (...) ajutăm Ucraina să consolideze realizările pe care le-a obținut, (...) ne asigurăm că Rusia suferă un eșec strategic în Ucraina. Aceasta este calea de urmat,” a adăugat Antony Blinken.

XS
SM
MD
LG