Linkuri accesibilitate

Joe Biden pregătește un „summit pentru democrație” în competiția globală cu regimurile autoritare


Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că va găzdui în luna decembrie un „summit pentru democrație” la care va fi pusă în discuție, în cuvintele unui comunicat al Casei Albe, „provocarea timpurilor noastre”, aceea de a demonstra că democrațiile pot obține rezultate, îmbunătățind viața propriilor cetățeni și abordând cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea întreagă”.

Anunțul de săptămâna aceasta continuă o temă centrală a președinției lui Biden de a se concentra asupra concurenței dintre democrații și regimurile autoritare ca cele din China și Rusia.

În cursa pentru secolul XXI între democrații și autocrații, trebuie să dovedim că democrațiile pot obține rezultate...
Joe Biden

La summitul din 9-10 decembrie vor fi invitați șefi de stat din țările democratice, dar și reprezentanți ai „societății civile, donatorilor și ai sectorului privat”, potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Va fi un summit virtual la care participanții ar trebui să-și ia angajamente concrete pentru un an de acțiune, urmând să se întâlnească în persoană la expirarea acelui an pentru analize și stabilirea de noi obiective.

„În cursa pentru secolul XXI între democrații și autocrații, trebuie să dovedim că democrațiile pot obține rezultate”, a spus cu o săptămână mai devreme Joe Biden, în timp ce discuta răspunsul Statelor Unite la pandemia de COVID-19.

Casa Albă a spus că summitul din acest an se va concentra pe trei subiecte cheie ale democrației: apărarea împotriva autoritarismului, combaterea corupției și promovarea respectării drepturilor omului.

Al doilea summit, care se va ține anul „de consultare, coordonare și acțiune”, va avea scopul de a arăta că guvernele democratice pot colabora pentru a obține rezultate în aceste chestiuni.

Agenția AP notează că inițiativa a fost anunțată în vreme ce autoritățile din Afganistan, de unde Statele Unite își retrag forțele după două decenii, au spus că talibanii au capturat mai multe capitale de provincie de la guvernul ales și susținut de americani al țării.

Gruparea militantă fundamentalistă controlează acum aproximativ două treimi din Afganistan, în timp ce Statele Unite și NATO își finalizează retragerea după un război de două decenii.

Agenția Reuters pune anunțul Casei Albe despre summitul democrațiilor într-un alt context, al unei victorii majore a lui Biden în politica internă. Administrația tocmai a obținut un vot bipartid al democraților și opoziției republicane în Senat pentru un plan de un trilion de dolari în vederea reconstrucției infrastructurii americane, spunând că acest efort arată că Statele Unite pot aborda în mod unit problemele mari și concura cu țări ca China, care au sisteme politice și valori divergente.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG