Președintele Statelor Unite, Joe Biden i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin ca Occidentul va oferi o ripostă hotărâtă dacă Rusia invadează Ucraina, adăugând că o astfel de decizie ar produce mari suferințe și izola Moscova.
În cel mai recent efort american de a reduce tensiunile, cei doi lideri s-au întreținut telefonic timp de o oră, la o zi după ce Washingtonul și aliați avertizaseră că forțele rusești ar putea invada Ucraina în orice moment. Moscova a respins aceste avertismente ca „acte de isterie”. Niciuna dintre părți nu a semnalat ajungerea la un acord, o sursă de la Casa Albă caracterizând convorbirea ca fiind „de substanță”, fără ca să antreneze însă modificări fundamentale de poziție. Kremlinul a arătat că Biden nu ia în considerare temerile cele mai serioase ale Rusiei și că Putin nu a primit un „răspuns de substanță” în chestiuni cheie cum ar fi extinderea NATO și masarea de forțe ofensive în Ucraina.
O oficialitate americană a declarat că nu este clar dacă Putin este angajat să ofere o șansă diplomației chiar dacă s-a arătat dispus să continue dialogul cu Biden. Această convorbire a coincis cu creșterea numărului de țări care au cerut cetățenilor lor să părăsească Ucraina, așa cum a procedat și America. Întrebarea cheie este dacă aceste apeluri au la bază informații solide cu privire la intenția lui Putin de a atacă sau sunt manevre de poziționare.
După convorbirea sa cu Putin, Joe Biden plănuiește să se consulte cu președintele Franței, Emmanuel Macron care este angajat în propriul său demers diplomatic. Putin a stat de vorbă cu liderul din Belarus, Alexander Lukașenka, acea țară găzduind ample manevre militare cu forțe ruse, la frontiera cu Ucraina. În convorbirea lor, Biden i-a spus lui Putin că Statele Unite sunt interesate și doresc o soluție diplomatică, dar sunt pregătite și pentru „alte scenarii”.