Linkuri accesibilitate

Johannes Hahn: Este importantă nu doar reluarea asistenței externe, ci şi utilizarea acesteia în interesul cetățenilor


Comisarul european Johanes Hahn, salutat de şefa Guvernului Maia Sandu
Comisarul european Johanes Hahn, salutat de şefa Guvernului Maia Sandu

Asistența macrofinanciară a UE pentru R. Moldova ar putea fi deblocată chiar în toamna acestui an.

Criza politică moldoveană încheiată cu bine a fost o situație unică în ultimii ani în care interesele Uniunii Europene, Rusiei și Statelor Unite au coincis, a declarat astăzi la Chișinău comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn. El a vizitat Chișinăul cu o săptămână înainte punctului culminant al crizei, când Partidul Democrat refuza să cedeze puterea, iar astăzi a revenit la o săptămână după criză, când puterea a fost transferată pașnic către alianța PSRM – ACUM. Și Rusia, și Statele Unite, și Uniunea Europeană au avut „interesul foarte puternic” ca Moldova să fie „stabilă și orientată către viitor”, a spus Hahn. Având însă un interes special, Uniunea Europeană vrea să ajute cât poate, cu sfaturi și bani, noul guvern să facă rapid reformele promise pentru combaterea corupției, curățarea și întărirea justiției și aplicarea Acordului de Asociere, a mai spus oficialul european la o conferință de presă comună cu prim-ministra Maia Sandu și într-un interviu acordat Europei Libere.

De la precedenta vizită la Chișinău a comisarului european pentru politică de vecinătate, Johannes Hahn, au trecut 16 zile. Pentru că exact atunci în capitala Republici Moldova poposiseră vicepremierul rus Dmitri Kozak și reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden, comentatorii politici se întrebau la unison cum a devenit posibilă o asemenea sincronizare dacă nu de agende, apoi de recomandări. Iată cum a comentat această potrivire comisarul Johannes Hahn într-o discuție cu Europa Liberă:

„Se pare că Europa, Federația Rusă și Statele Unite au, fiecare în parte, aceleași viziuni în privința situației din Republica Moldova. Desigur, dacă există o minimă abordare rațională, orice partener și-ar dori ca aici să existe un guvern robust, stabil și orientat spre reforme, care acționează în interesul cetățenilor, luptă împotriva oligarhizării, care insistă pe libertatea de expresie și promovează reformele necesare pentru un sistem judiciar transparent și funcțional. În aparență, aceste viziuni sunt împărtășite și de jucătorii politici-cheie. Ni se pare firească această abordare, însă nu aș interpreta-o prea mult. Urmează să vedem cum vor evolua lucrurile aici, în țară. Acum este important ca actualul guvern să primească suportul necesar, inclusiv din afară”.

Într-o conferință comună cu prim-ministra Maia Sandu, Johannes Hahn a lăsat să se înțeleagă că asistența macrofinanciară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova ar putea fi deblocată chiar în toamna acestui an. În iulie anul trecut, Uniunea Europeană a înghețat acordarea unui ajutor macrofinanciar de 100 de milioane de euro, după anularea alegerilor de la Chișinău și schimbarea sistemului electoral. Comisarul Johannes Hahn a precizat care sunt pașii ce urmează a fi întreprinși de Guvernul moldovean pentru deblocarea de facto a banilor.

În ce privește deblocarea asistenței macrofinanciare, ne așteptăm să se avanseze în investigarea fraudei bancare...

„Așteptarea cea mai mare e că noul guvern este cu adevărat interesat să abordeze reformele necesare, în special în ceea ce privește lupta împotriva corupției, consolidarea sistemului de justiție și, desigur, liberalizarea economiei pentru crearea a noi locuri de muncă, astfel încât cetățenii să nu plece din țară în căutarea unei vieți mai bune. În ce privește deblocarea asistenței macrofinanciare, ne așteptăm să se avanseze în investigarea fraudei bancare, modificarea sistemului electoral pornind de la recomandările Comisiei de la Veneția. Sunt sigur că guvernul actual este interesat de aceste schimbări, și nu doar de obținerea banilor de la Uniunea Europeană. Cred că acest lucru este mult mai important: nu doar reluarea asistenței externe, ci asigurarea că aceasta va fi utilizată în interesul cetățenilor moldoveni”.

Prim-ministra Maia Sandu a declarat că în cadrul întrevederii cu Johannes Hahn s-a decis reluarea dialogului politic între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Șefa executivului de la Chișinău a insistat că mizează pe asistența partenerilor europeni, atât de consultanță, cât și financiară:

„Am vorbit despre inițiativele noului guvern care țin de de-oligarhizarea țării, de eliberarea statului din captivitate, de construire a instituțiilor independente care să respecte legea și să lucreze în folosul cetățeanului. Am vorbit despre prioritățile noastre de combatere a corupției, despre măsurile luate la Parlament pentru a începe adevărata investigare a furtul miliardului, dar și a altor scheme de corupție, care au sărăcit cetățenii Republicii Moldova în această perioadă. Știm că așteptările față de acest guvern sunt foarte mari. Ne dorim să ne mișcăm foarte repede și contăm foarte mult pe asistența partenerilor noștri europeni”.

Urmare a recentelor alegeri din Parlamentul European, la toamnă se așteaptă o schimbare a Comisiei Europene de la Bruxelles. Johannes Hahn a precizat că va deține funcția de comisar european pentru extindere până în octombrie. Răspunzând la o întrebare adresată de Europa Liberă, comisarul Hahn a dat asigurări că cel care-i va lua locul va avea grijă să păstreze aceeași abordare în relația cu Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG