Linkuri accesibilitate

John Bolton față de tratatele internaționale semnate de America


Vladimir Putin și John Bolton la Kremlin 23 octombrie 2018
Vladimir Putin și John Bolton la Kremlin 23 octombrie 2018

Corespondența zilei de la Washington

Cariera consilierului prezidențial pentru securitate națională John Bolton a avut ca numitor comun scepticismul față de acordurile internationale. Cum se materializeaza asta acum, cind el este principalul sfatuitor in chestiuni de politica externa al presedintelui Trump?

De la venirea sa la Casa Alba, John Bolton a fost parte a denunțării sau anularii cîtorva acorduri: de la cel nuclear cu Iranul pina la amenintarea cu retragerea din cel cu Rusia cu privire la armele nucleare cu raza medie de actiune (INF). Pentru acesta din urma, Bolton a facut cea de-a doua calatorie in Rusia, de când a preluat functia.

Tom Wright de la Brookings Institute spune ca Bolton a ajuns acum intr-o pozitie in care isi poate pune in aplicare doctrina si incearca sa o faca cit mai repede cu putinta.

Activitatea sa in administratie nu a inceput bine. Cind era pregatit summitul cu liderul nord-corean Kim Jong Un, Bolton l-a infuriat pe Trump când a spus public ca Statele Unite vor solicita concesii majore de la statul comunist, cerind denuclearizarea.

Trump a suspectat ca consilierul sau incearca sa submineze apropierea de Corea de Nord, fiind sceptic cu privire la rezultate. De atunci incoace insa, John Bolton si-a imbunatatit relatia cu presedintele.

A redus numarul de sedinte ale Consiliului pentru Securitate Nationala, ca sa reduca scurgerile de informatie. Si le-a redus.

Sînt diplomati straini care nu agreaza stilul agresiv al lui John Bolton, dar îi apreciază stilul direct și faptul ca spre deosebire de predecesorul sau McMaster este pe aceasi lungime de unda cu presedinetele.

Dincolo de faptul ca Moscova e acuzata ca l-a incalcat, Bolton a avut aliati in Congres pentru anularea tratatului cu Rusia, pe care-l considera depasit.

Senatorii republicani Tom Cotton si Jon Kyl sprijina retragerea. Pe de alta parte, senatorul republican Rand Paul – care des ii este partener de golf presedintelui – doreste ca administratia sa renegocieze atit acest tratat cit si START, el in general fiind, ca si Donald Trump, adept al imbunatatirii relatiilor cu Rusia. Dar Bolton a avut cistig de cauza.

Criticii sai spun ca subminarea institutiior si acordurilor internationale escaladeaza tensiunile si pot duce la razboi.

Daca anterior in cariera sa – la Departamentul de Stat si ca ambasador la ONU – Bolton si-a vazut viziunea diluata de lideri ai departamentului si de birocrati, pe care-i denumeste „cruciati ai compromisului”, el nu intimpina acum rezistenta in administratia Trump.

Și efectele se văd.

XS
SM
MD
LG