Linkuri accesibilitate

John Kirby, despre atacul cu drone de la Kremlin: Nu putem dicta cum să se apere ucrainenii


John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională

Câteva oficialități americane au respins alegațiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov că Washingtonul ar fi coordonat cu Ucraina presupusul atac cu drone împotriva Kremlinului.

„Pot să vă ofer asigurări că nu a existat nicio contribuție a Statelor Unite” – a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby, continuând „Nu am avut nimic de-a face cu asta. Peskov minte, pur și simplu”. El a mai caracterizat declarația Kremlinului ca fiind „ridicolă”.

John Kirby, despre atacul cu drone de la Kremlin: Nu putem dicta cum să se apere ucrainenii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

Administrația Biden nu are deocamdată nicio teorie cu privire la ce s-a întâmplat acolo. Rusia consideră că ar fi fost o încercare de asasinare a lui Vladimir Putin. Încă de la început, autorități de la Washington au susținut că nu au avut cunoștință de vreun atac și au pus la îndoială declarațiile rușilor. La fel a făcut și președintele Ucrainei, care a spus „Nu-l atacăm pe Putin sau Moscova”.

Peskov, pe de altă parte, a caracterizat drept „ridicole” încercări de a nega atacul împotriva Kremlinului, despre care a spus că e un act terorist, adăugând că astfel de decizii se iau la Washington, nu la Kiev. „Kievul face doar ce i se spune să facă” – a conchis Peskov.

Într-o audiere la Senat, directoarea pentru securitate națională, Avril Haines a spus că nu are suficiente informații pentru a evalua cele întâmplate. Generalul Scott Berrier, director al Agenției pentru Informații Militare a sugerat că declațiile de la Moscova sună a dezinformare, adăugând că din imaginile prezentate rezultă că dronele nu puteau fi prea periculoase.

Kirby a spus la MSNBC că Statele Unite nu încurajează și nu fac posibile atacuri ucrainiene pe teritoriul Rusiei, adăugând „Noi nu putem dicta cum să se apere ucrainenii sau operațiunile pe care le execută”. Oficialități din administrație încearcă să stabilească dacă presupusul atac a fost ordonat de la Kiev, pus la cale de o grupare pro-ucrainiană independentă sau pur și simplu e o simulare.

XS
SM
MD
LG