Linkuri accesibilitate

Josep Borrell cere eliberarea imediată din închisoare a lui Alexei Navalnîi


Alexei Navalnîi după gratii. (Arhivă)
Alexei Navalnîi după gratii. (Arhivă)

Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, Josep Borrell, a criticat Rusia pentru tratamentul aplicat disidentului Alexei Navalnîi și a cerut eliberarea lui imediată din detenție, la aniversarea a doi ani de la otrăvirea aproape fatală a acestuia cu un agent chimic neurotoxic de producție sovietică.

Într-o declarație postată pe Telegram la 20 august, Borrell a spus că Executivul Uniunii Europene „condamnă ferm tentativa de asasinare a lui Navalnîi” și cere Rusiei să-și „respecte obligațiile din cadrul Convenției contra Armelor Chimice”.

În declarația lui Borrell e exprimat, de asemenea, regretul că Moscova a scos în afara legii organizațiile anticorupție ale opozantului rus, numite de Kremlin „extremiste”, „condamnându-i la închisoare pe Navalnîi și pe alți membri ai echipei sale”.

Declarația cere eliberarea imediată din închisoare a lui Navalnîi și solicită Rusiei să-și respecte angajamentele luate în cadrul Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

În august 2020, activistul rus anticorupție s-a îmbolnăvit grav îm timp ce se reîntorcea din Siberia la Moscova. După ce a fost internat de urgență la Omsk, el a fost transportat în Germania, unde experții au stabilit că fusese otrăvit cu un agent neurotoxic militar din familia Noviciok, același tip de agent chimic folosit și în tentativa de asasinare a fostului agent de informații militare rus Serghei Skripal, la Salisbury, Anglia în 2018.

Navalnîi a spus că otrăvirea sa a fost pusă la cale de agenți ai Serviciul Federal de Securitate rus, la ordinul președintelui Vladimir Putin.

Opozantul rus a fost arestat pe aeroportul din Moscova la revenirea sa în Rusia, în ianuarie 2021.

În februarie, același an, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru că, în convalescență fiind în Germania, a încălcat interdicția de a părăsi țara, prevăzută de o sentință anterioară de condamnare care îl lăsa în libertate condiționat.

În martie 2022, el a fost condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar penal separat, pentru fraudă și pentru insultarea unui judecător.

Alexei Navalnîi susține că toate aceste condamnări sunt motivate politic din cauza criticilor sale la adresa regimului lui Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG