Linkuri accesibilitate

Justiția UE obligă Polonia să renunțe la controversata lege a Curții Supreme


Protest la Varșovia în sprijinul judecătorilor Curții Supreme de Justiție. 3 iulie 2018

​​Amendamentul adoptat azi de Parlament spune limpede că judecătorii scoși la pensie pot reveni la lucru.

Partidul de guvernământ al Poloniei, Partidul Dreptate și Justiție (PiS), a votat miercuri în Parlament un amendament legislativ prin care va renunța la reformele controversate pe care le impusese pentru a reduce vârsta de pensionare a judecătorilor Curții Supreme.

Renunțând la orice confruntare cu UE, Polonia creează un precedent pentru situația similară din România.

Legea introdusă forțat de PiS obliga judecătorii Curții Supreme să se pensioneze la 65 de ani în loc de 70, afectând astfel 20 de judecători, mai mult de o treime din judecătorii din instanța supremă din Polonia. Criticii afirmau că reforma viza doar politizarea sistemului judiciar și supunerea lui partidului de guvernământ.

Reducerea în iulie a vârstei de pensionare de la 70 la 65 a fost văzută și ca o modalitate prin care PiS să-și aleagă propriii săi judecători, iar Curtea Europeană de Justiție a emis o hotărâre prin care Poloniei i s-a ordonat suspendarea măsurilor și restabilirea judecătorilor care își pierduseră locurile de muncă.

Renunțând să intre într-o retorică de confruntare cu Curtea de Justiție a UE, așa cum face coaliția la putere în România, guvernul polonez a acceptat decizia CEJ.

Proiectul de amendament afirmă de altfel că modificările aduse legii: „constituie o executare a hotărârii Curții Europene de Justiție”.

Reformele au fost în centrul unui lung litigiu dintre Polonia și Bruxelles privind statul de drept și au declanșat proteste în Polonia în vara anului trecut.

Amendamentul adoptat azi spune limpede că judecătorii scoși la pensie pot reveni la lucru.

Este probabil că asta se va întâmpla și în cazul României, dacă PSD va refuza în prima instanță (așa cum a făcut la început și PiS în Polonia) să pună în aplicare cerințele MCV & ale rezoluției privind justiția în România.

XS
SM
MD
LG